Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, va trebui să muncească mai mult de acum înainte, pentru că viceprimarul Alexandru Lupulescu, căruia îi delegase o parte din atribuţii, a fost demis prin votul consilierilor locali. Acesta din urmă a contestat măsura, pe motive de procedură, dar votul s-a reluată, rezultatul fiind acelaşi.
Aşa cum prevede Legea Administraţiei Publice Locale, 215/2001, primarul Emilian Rusu a dat decizie prin care a stabilit care sunt atribuţiile lui Alexandru Lupuleascu. Viceprimarul n-a reuşit, însă, să-şi ducă la sfârşit nici măcar primul an de mandat, pentru că a fost demis de consilierii locali, pe motiv că nu-şi îndeplineşte atribuţiunile. Proiectul de hotărâre pentru demiterea sa a fost iniţiat de 8 dintre cei 13 consilieri, iar la şedinţa de consiliu din aprilie a fost dată prima hotărâre de demitere. Aceasta a fost contestată, însă, de viceprimar, pe motiv că votul nu a fost secret (aşa cum prevede legea la luarea hotărârilor ce privesc persoane). A urmat, apoi, a doua hotărâre, la sfârşitul lunii trecute, care a fost adoptată, de această dată, cu vot secret. 8 consilieri au votat pentru demitere, doi împotrivă, iar trei au lipsit. Dintre cei trei consilieri care au lipsit de la şedinţă, unul a fost viceprimarul, al doilea a fost un adept al său, iar al treilea a lipsit motivat, având o problemă de sănătate.
Nu e primul caz
Dacă primarul şi consilierii sunt mandataţi de alegători şi sunt mai greu de dat jos din funcţii, soarta viceprimarului e mult mai grea. Pe el consilierii îl votează, consilierii îl dau jos, în orice moment al mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe localităţi ale Gorjului, de-a lungul timpului. Potrivit prefectului Ion Florescu, numai în ultimul an, doi viceprimari au fost demişi, în afară de cel de la Dăneşti: „Din câte ştiu, în acest mandat au fost demişi viceprimarii de la Ciuperceni şi Câlnic, iar cel de la Tismana şi-a dat demisia. Despre cel de la Dăneşti nu ştiam nimic, pentru că nu au ajuns actele la mine. Oricum, dacă hotărârea nu respectă legalitatea, Instituţia Prefectului are obligaţia de a o ataca în contencios administrativ. Dacă legalitatea e respectată, hotărârea rămâne aşa cum e, iar dacă viceprimarul se consideră nedreptăţit, are dreptul să se adreseze la instanţă.”