Primarul de Dăneşti, rămas fără vice

Loading

Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, va trebui să muncească mai mult de acum înainte, pentru că viceprimarul Alexandru Lupulescu, căruia îi delegase o parte din atribuţii, a fost demis prin votul consilierilor locali. Acesta din urmă a contestat măsura, pe motive de procedură, dar votul s-a reluată, rezultatul fiind acelaşi.

Primarul Emilian Rusu va trebui să conducă fără vice treburile comunei
Primarul Emilian Rusu va trebui să conducă fără vice treburile comunei

Aşa cum prevede Legea Administraţiei Publice Locale, 215/2001, primarul Emilian Rusu a dat decizie prin care a stabilit care sunt atribuţiile lui Alexandru Lupuleascu. Viceprimarul n-a reuşit, însă, să-şi ducă la sfârşit nici măcar primul an de mandat, pentru că a fost demis de consilierii locali, pe motiv că nu-şi îndeplineşte atribuţiunile. Proiectul de hotărâre pentru demiterea sa a fost iniţiat de 8 dintre cei 13 consilieri, iar la şedinţa de consiliu din aprilie a fost dată prima hotărâre de demitere. Aceasta a fost contestată, însă, de viceprimar, pe motiv că votul nu a fost secret (aşa cum prevede legea la luarea hotărârilor ce privesc persoane). A urmat, apoi, a doua hotărâre, la sfârşitul lunii trecute, care a fost adoptată, de această dată, cu vot secret. 8 consilieri au votat pentru demitere, doi împotrivă, iar trei au lipsit. Dintre cei trei consilieri care au lipsit de la şedinţă, unul a fost viceprimarul, al doilea a fost un adept al său, iar al treilea a lipsit motivat, având o problemă de sănătate.

Nu e primul caz
Dacă primarul şi consilierii sunt mandataţi de alegători şi sunt mai greu de dat jos din funcţii, soarta viceprimarului e mult mai grea. Pe el consilierii îl votează, consilierii îl dau jos, în orice moment al mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe localităţi ale Gorjului, de-a lungul timpului. Potrivit prefectului Ion Florescu, numai în ultimul an, doi viceprimari au fost demişi, în afară de cel de la Dăneşti: „Din câte ştiu, în acest mandat au fost demişi viceprimarii de la Ciuperceni şi Câlnic, iar cel de la Tismana şi-a dat demisia. Despre cel de la Dăneşti nu ştiam nimic, pentru că nu au ajuns actele la mine. Oricum, dacă hotărârea nu respectă legalitatea, Instituţia Prefectului are obligaţia de a o ataca în contencios administrativ. Dacă legalitatea e respectată, hotărârea rămâne aşa cum e, iar dacă viceprimarul se consideră nedreptăţit, are dreptul să se adreseze la instanţă.”