Spre deosebire de Traian Băsescu, președintele Klaus Iohannis s-a remarcat în patru ani de mandat cu o atitudine mult mai aproape de Constituție. Derapajele sale, atâtea câte au fost, au fost legate de numirea premierului sau a miniștrilor, principalul motiv fiind legat mai degrabă de așa-zisă subordonare față de un lider și nu de competența probată tot mai puțin de guvernanți. Disperat că nu prinde al doilea mandat la Cotroceni și doamna Carmen nu va mai merge în vizite oficiale, Klaus Iohannis riscă să dea o lovitură grea Constituției sau chiar propriei cariere politice.
Fără a fi jurist de meserie, remarc faptul că articolele 106 și 107 din Constituție prevăd imperativ că demisia ori imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în cazul unui premier ori al unui ministru poate produce un interimat de maxim 45 de zile. O decizie a CCR din 2009( nr. 1.559 din 18 noiembrie 2009) prevede că ”în cazul încetării funcţiei de membru al Guvernului, primul-ministru are obligaţia de a propune şi Preşedintele României are obligaţia de a numi, prin decret, într-un termen de cel mult 45 de zile, un nou ministru titular”.
Potrivit deciziei CCR, Klaus Iohannis are timp maxim pînă vineri să semneze decretul de numire a Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru, ”zbaterile”președintelui sunt și neconstituționale și irelevante în contextul de față. Președintele nu pare să înțeleagă că într-un guvern politic răspunderea este la partid, experimentul Cioloș fiind de tristă amintire chiar și pentru domnia sa.
La acest moment, atitudinea Președintelui poate avea un deznodământ vineri sau putem vorbi de suspendarea acestuia. Totul e simplu, dacă lasă decizia pentru ultima zi, iar aceasta e una de respingere, guvernul ar trebui să avanseze cea de a doua propunere, cea de nerefuzat potrivit legii, în aceeași zi și tot atunci președintele ar trebui să semneze decretul de numire, pentru a se respecta termenul constituțional. Dacă trecem de ziua de vineri, 16 noiembrie 2018, președintele Klaus Iohannis e în afara legii și ar putea fi suspendat. E foarte simplu, tot în Constituție se prevede că dacă premierul nu-și exercită atribuțiile timp de 45 de zile e demis automat, odată cu întregul guvern, la fel și un ministru care e, să zicem, suspendat din funcție în acest interval pentru punerea sub urmărire penală ori timiterea în judecată, ceea ce demonstrează importanța termenului respectiv.
Pentru fanii președintelui și ai partidelor care îl susțin acum, nu există în Constituție posibilitatea unui nou interimat la nici un minister, așa că suspendarea echivalează cu o demitere. Dar cum țara e plină de juriști…
OFICIAL – Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educației. Klaus Iohannis a semnat decretul
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie, decretul pentru numirea doamnei Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al educației naționale, potrivit Administrației Prezidențiale.
.