Organizaţii sindicale iau atitudine în legătură cu problemele financiare ale ţării

Loading

Un grup de organizaţii sindicale din judeţele Gorj şi Hunedoara au încredinţat presei un comunicat de presă în care trag un semnal de alarmă asupra României sociale şi pericolele care o pândesc. Redăm mai jos o parte a comunicatului semnat printre alţii de Constantin Creţan-preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii şi Cristinel Tănasie-preşedinte executiv Liga Muncitorilor din România.

Constantin Creţan, unul dintre protestatari
Constantin Creţan, unul dintre protestatari

Şase organizaţii cu caracter sindical din România printre care Federaţia Naţională a Muncii, sindicate din mineritul gorjean şi hunedorean şi Liga Muncitorilor din România trag un semnal de alarmă asupra situaţiei economice şi sociale din România. Comunicatul acestor organizaţii face o radiografie a României sociale în anul de graţie 2010.

România, trezeşte-te!
„Organizaţiile noastre-se spune în comunicat- îngrijorate de situaţia gravă a clasei muncitoare din România, trag un semnal de alarmă privind noile măsuri anti-muncitoreşti propuse de Guvernul român. În condiţiile în care: în România se înregistrează un număr de peste 700 000 de şomeri, fără a mai pune la socoteală numărul celor care nu mai primesc indemnizaţia de şomaj şi se preconizează, după aprecierile FMI, ca numărul şomerilor să atingă un milion în anul 2010; Industria românească este în continuă decădere şi nu sunt semne de redresare pentru a investi în crearea de noi locuri de muncă; în minerit, energie şi societăţi conexe urmează să-şi piardă locurile de muncă în acest an mii de salariaţi; Agricultura este lăsată de izbelişte şi va rămâne fără subvenţii; învăţământul este distrus sistematic, programa ne mai oferind nici măcar minimum de cultură generală, şi, totodată, fiind din ce în ce mai greu accesibil din cauza desfiinţării a peste 1000 de unităţi şcolare şi a introducerii de taxe sub forma diferitelor contribuţii; Sistemul de sănătate publică este subfinanţat şi nu mai poate oferi îngrijiri decât la minimum, chiar suprataxând (legal sau ilegal) pacienţii. Pensionarii nu-şi mai primesc nici măcar indexările la care ar avea dreptul; Tarifele la utilităţi (în special la cele energetice) cresc mereu, astfel încât foarte multe familii nu-şi pot achita cheltuielile de întreţinere;
Tot mai multe persoane ce au locuit în case naţionalizate sunt aruncate în stradă în urma manevrelor speculatorilor imobiliari, ajungându-sc la un număr de peste 50 de persoane fără adăpost ce au decedat din cauza gerului;Se măresc multe impozite, taxe, accize şi se introduc altele noi la produse de strictă necesitate; Se consumă enorme fonduri publice pentru sectoare distructive, inutile sau parazitare, precum armata de mercenari, serviciile secrete, pentru instituţiile comunitare; organizaţiile noastre consideră că politica actualului guvern, aflat la cheremul FMI şi al Uniunii Europene, este una de distrugere a populaţiei, mai ales a clasei muncitoare, a tineretului şi a pensionarilor.
Considerăm că această stare de lucruri duce la o degradare uriaşă a situaţiei economico-sociale din ţară, la un adevărat genocid, la barbarie. Practic, nu se mai poate trăi în aceste condiţii.
Actuala criză, atât de invocată de guvernanţi, nu este criza noastră. Ea este o criză a sistemului capitalist, care se datorează mai ales marilor speculanţi. Nu trebuie depăşită criza prin sacrificiul clasei muncitoare, deoarece nu este criza acesteia. De aceea noi spunem răspicat, pentru această criză nu trebuie să plătească clasa muncitoare! Nu trebuie să plătească cei care îşi câştigă traiul din munca proprie.
Prin acest comunicat susţinem clasa muncitoare din România, în apărarea drepturilor pe care le are şi în lupta contra presiunilor ce se fac asupra ei. De aceea:
Ne declarăm solidari cu protestele anunţate de către Alianţa Bugetarilor!
Ne declarăm solidari cu orice manifestaţie împotriva concedierilor!
Ne declarăm solidari cu protestele pensionarilor!
Ne declarăm solidari cu nemulţumirile tinerilor generate de degradarea învăţământului, de lipsa locurilor de muncă la absolvire, de lipsa de locuinţe şi de lipsa de perspective în această ţară!”