O lege născută moartă și patimile politice dâmbovițene

Loading

A început un nou an școlar cu bune și cu rele și mai ales cu improvizații legislative deoarece Legea Educației Naționale(legea nr 1/2011) este în continuare inoperabilă iar sistemul educațional funcționează mai mult în virtutea inerției decât pe baza unor normative clare. Cu toate că se laudă unii, sectorul Educație din România nu este decât un motiv veșnic de zânzanie, rezultatele palpabile concretizate în alocații bugetare se lasă așteptate din vremea lui Ceaușescu. În aceste condiții a acuza școala că produce elevi slab pregătiți e la fel cum ai găsii vină vremii că mai și plouă sau dascălilor că au avut elevi ca Vanghelie sau Băsescu.
Dar să analizăm două declarații din partea celor doi poli ai vieții politice, Putere și Opoziție. Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației și care și-a asumat o lege fără norme de aplicare, îl asigură pe Victor Ponta ”că Legea Educaţiei permite promovarea cadrelor didactice de calitate, după proceduri transparente. Legea educaţiei blochează accesul plagiatorilor, impostorilor şi celor care-şi falsifică CV-ul la posturi universitare…”. Minciuna este evidentă și are tentă pentru oamenii din învățământ, practic nimic nu funcționează și ne-am trezit cu alungarea din universități a unor oameni valoroși pe motiv de vârstă. Dintr-un motiv foarte transparent, Daniel Funeriu nu a putut intra în învățământul superior de la noi pentru că nu și-a echivalat studiile, acesta s-a supărat ca văcaru pe sat și a scos un act legislativ fără cap și coadă care trebuia să îi poarte numele. Din nefericire pentru noi, e un nume sinonim eșecului.
De partea cealaltă, Victor Ponta a anunțat ceva legitim, modificarea legii acolo unde nu se poate aplica. Că vrea consilierul lui Băsescu sau nu, Legea Educației Naționale va trebui să sufere modificări majore cum ar fi publicarea unor metodologii care să deblocheze învățământul preuniversitar. Nu pot să nu fiu de acord că în învățământul universitar este multă impostură, plagiatul e o temă la ordinea zilei și cred că dacă îi luăm la scuturat peste jumătate dintre universitarii de după 1989 ”au studiat” doar lucrările colegilor. Dar învățământul preuniversitar este profund afectat de această lege și nu știu cum ne vom reveni în perioada următoare, la acest moment Legea Educației Naționale este citată la fel de des și inutil ca și cuvântările lui Ceaușescu din anii de tristă amintire.
Nu o să comentăm problemele de CV ale domnilor Ponta și Funeriu, până la urmă nu avem o decizie definitivă iar poate unii ar trebui să învețe să citească ce au scris sau publicat, dar credem că politicul ar trebui să stea mai departe de școală. Dacă îi învățăm pe elevi cu luptele politice dâmbovițene așa vor sfârși și aceștia. Cei prinși cu ocaua mică ar trebui scoși din sistemul universitar, mă tem că ar rămâne prea puțini, dar ce punem în loc? Indivizi cu 11 clase și care nu recunosc un sistem pe care l-au păstorit ani de zile? Ne trebuie criterii transparente iar cei prinși în flagrant să plece. Atât timp cât Ponta poate fi un premier bun și nu predă la studenți, lucrurile nu sunt un capăt de țară. Ce ne facem cu Ionel Mang și alții, reprezentanți ai sistemului?
Așteptăm o lege nouă și poate intrăm în normalitate!