O lecție de muzică, poezie și istorie

Loading

La sfârșitul săptămânii trecute, două evenimente culturale îngemănate, de înaltă clasă, au avut loc în Gorj. Este vorba despre a XI-a ediție a Festivalului de folk și baladă „Poarta Sărutului” și „Pelerinaj de suflet românesc” la monumentul din Poiana lui Mihai, ce a fost ridicat în cinstea marelui Voievod Mihai Viteazul în urmă cu 80 de ani, în locul unde acesta a înnoptat ultima dată, înainte să părăsească, pentru totdeauna, pământul Țării Românești.

Adela Țițescu a plecat la Ploiești cu trofeul Festivalului
Adela Țițescu a plecat la Ploiești cu trofeul Festivalului

Trei zile de manifestări culturale i-au încântat pe gorjeni, făcându-i să mai uite de grijile zilnice și să guste din muzică, poezie și istorie, la Târgu Jiu și la Schela. Mai întâi, a avut loc, vineri, prima zi a Festivalului de folk și baladă „Poarta Sărutului”, după care, în zilele următoare, festivalul și evenimentul „Pelerinaj de suflet românesc” la monumentul din Poiana lui Mihai s-au desfășurat în paralel. Organizatorii celor două manifestări au fost Primăria și Consiliul Local Tg-Jiu, Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Centrul Municipal de Cultură ”Constantin Brâncuși”, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, Instituția Prefectului Gorj, Primăria și Consiliul Local Schela, Grupul „Arta Conversației”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Salvamont Gorj și Protoieria Târgu Jiu.

Mircea Baniciu, președintele juriului, s-a declarat mulțumit de calitatea concurenților
Mircea Baniciu, președintele juriului, s-a declarat mulțumit de calitatea concurenților

Câștigători și invitați

Trofeul Festivalului de folk și baladă „Poarta Sărutuluia fost câștigat de Adela Țițescu, o tânără din Ploiești, premiul I la formații a plecat la Botoșani, la trupa „Icarus”, iar locul I la soliști a rămas la Târgu Jiu, fiind câștigat de Petre Ancuța. Președintele Festivalului  a fost Mircea Baniciu, iar directorii Festivalului Viorel și Iani Gârbaciu.
În fiecare seară au avut loc recitaluri extraordinare ale unor folkiști consacrați, printre care: Mircea Baniciu, Ducu Bertzi și Mihai Neniţă, trupa Emeric Set, Cristian Buică, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat şi prietenii săi din Bulgaria Atephan Geraksiev şi Rosen Paculov, Florin Camen.
Cei care au condus festivalu, s-au declarat mulțumiți de rezultate: „Concurenții au venit din toată țara și au fost excepționali. De aceea, juriul a avut o misie grea. Trebuie să mulțumesc, în primul rând, pentru înalta ținută a acestui festival, artiștilor de mare valoare care au venitr aici în fiecare an, făcând sacrificii pentru folkul românesc, ridicând ștacheta mereu mai sus, cu fiecare ediție care trece.” (Viorel Gârbaciu- directorul Festivalului). „M-am bucurat că toți participanții au fost ok. Un festival frumos, reușit, care a adus folkul, încă o dată, în orașul dumneavoastră și cred că e important că se întâmplă asta.” (Mircea Baniciu- președintele juriului).

Moment istoric

În 2012, se împlinesc 80 de ani de când, în poiana de deasupra comunei Schela, aflată pe drumul ce trece prin Pasul Vâlcan în Transilvania, a fost ridicat, în cinstea lui Mihai Viteazul, un monument. Situată aproape de graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, „Poiana lui Mihai” este cunoscută ca locul în care s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată, înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena. Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul. Gheorghe Schileru, unul dintre fraţii celebrului om politic gorjean Dincă Schileru, relatând legenda „Poienii lui Mihai”, descria, în urmă cu aproape un veac, un pariu făcut de voievodul Unirii cu un partener de drum, constând într-o întrecere derulată după principiul „cine ajunge primul în poiană, să-i taie capul celuilalt”. A ajuns la destinaţie Mihai, care şi-a ucis partenerul, sacrificându-şi însă calul, mort de oboseală. „Acolo –spune legenda – a fost şi o cruce de piatră. Acum nu mai este decât o movilă de pământ pe care a fost crucea.” Astăzi „Poiana lui Mihai”, cu monumentul ridicat în anul 1932, este un loc de suflet şi pelerinaj al gorjenilor şi românilor de pretutindeni.

Ultimul popas al lui Mihai Viteazul în Țara Românească, loc de pelerinaj în fiecare an
Ultimul popas al lui Mihai Viteazul în Țara Românească, loc de pelerinaj în fiecare an

Poiana lui Mihai, însuflețită

În acest an, pe lângă obișnuita evocare ce se desfășura în fiecare an, în ultimul timp, la Poiana lui Mihai a fost inserat un moment deosebit. Grupul „Arta conversației” a organizat un concurs național de poezie patriotică, la care au participat peste 400 de români, iar 15 dintre ei au fost selectați și au participat la ceremonia în aer liber de la Schela, unde au recitat poeziile lor. De asemenea, o parte dintre folkiștii de la festival au urcat în Poiana lui Mihai, să-i cânte marelui domnitor și gorjenilor adunați acolo.

Aura Stoenescu
Andrei Popete-Pătrașcu