Nevoia de normalitate

Cornel ŞomâcuAlegerile s-au terminat, o parte dintre politicieni sunt victorioşi iar o altă parte sunt învinşi. Dacă nu ar fi fost bucuria năucă a PSD-ului din seara votului, ai fi zis că toată lupta electorală nu ar fi avut nici un scop. Parcă politicienii, indiferent de culoare, au uitat să se bucure. De fapt, cred că începem să vedem o clasă politică mai responsabilă care ştie ce ne aşteaptă şi, mai ales, promisiunile de campanie sunt extrem de puţine. Bineînţeles, e vorba de responsabilitate dar şi de fractura care se manifestă în interiorul societăţii româneşti din ţară, unde practic cei doi candidaţi la prezidenţiale au fost la egalitate. Fără abilitatea învingătorului şi concesiile învinşilor, lupta politică va degenera spre alegeri anticipate sau cine ştie ce alte evenimente. Deocamdată s-a început cu acuzaţiile de fraudă pe care C.V. Tudor le tot lansează în eter de prin 2000 şi poate că nu sunt deloc gratuite asemenea aserţiuni.
E nevoie însă urgentă de intrarea în normalitate cu un guvern stabil bazat pe o majoritate parlamentară. Dacă acest lucru nu se face şi, repet, în baza unor concesii de ambele părţi, nu vom avea guvern până la Sărbători. În condiţiile economice ale României de astăzi, orice întârziere a unui guvern aprobat de Parlament se traduce prin blocarea negocierilor cu FMI şi fără finanţare adio bani de salarii şi pensii. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru sunt condamnaţi la uitare, indiferent de partidul din care fac parte. Politica a fost prea mult timp vedetă într-o Românie îngenunchiată economic. Românii se vor întoarce la viaţa de zi cu zi unde se întâlnesc cu şomajul, salariile mici şi grija zilei de mâine. Indiferent de formula guvernamentală, aceasta va avea de făcut multe lucruri nepopulare dar extrem de necesare, restrângerea cheltuielilor bugetare, inclusiv prin negocieri, concedieri în companiile naţionale şi multe alte lucruri care nu fac pe nimeni popular. Preşedintele ţării va avea parte de un mandat greu şi nu ar trebui să excludem faptul ca el să fie socotit „ţapul ispăşitor” pentru toate problemele dacă guvernul nu va fi inspirat. Fără o colaborare cu celelalte forţe politice, PDL-ul nu are şanse practice de a guverna liniştit, sindicatele, Opoziţia şi criza îi vor face viaţa extrem de animată, tot a fost slogan de campanie. Şi de-ar fi doar această situaţie!
Echipele de zgomote şi dezinformări din toate partidele s-au pus din nou pe treabă. În Gorj, ca un exemplu, în minerit li s-a spus celor care lucrează în acest domeniu că au de ales între privatizarea complexurilor şi închideri de mine. Acum, după alegeri, se vorbeşte de liste negre şi toate cele. Desigur, nu sunt decât chestii de campanie electorală dar unii le mai şi cred. Şi unii, destul de mulţi în Gorj, au mers şi la vot.
E timpul însă să ne întoarcem la treabă, că de alegeri nu vom duce lipsă nici în perioada următoare!