Negomir – respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor

Loading

De foarte multe ori, ne dorim să luăm o pauză de la viața cotidiană și să găsim un loc liniștit, unde să ne putem relaxa. Pentru asta nu ne trebuie acele locații turistice unde se duc foarte mulți oameni, așa că o soluție garantată este să ne bucurăm de turismul rural, într-o localitate liniștită. Iată de ce susținem noi că tocmai astfel de locuri pot fi atractive pentru turiști, dacă localnicii și autoritățile le pun în valoare și oferă condiții optime de viețuire. Prin proiectul „Respect pentru Trecut, o șansă pentru Viitor”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus+, ne-am propus să mergem în 10 localități din regiunea Oltenia, țara România, unde să descoperim ce merită să fie văzut. De asemenea, vrem să încurajăm tinerii să se implice în viața comunității, în colaborare cu autoritățile. De această dată, avem în vizor comuna Negomir din județul Gorj, o veche vatră de istorie, cu un trecut glorios, cu frumoase monumente istorice, cu o viață culturală intensă și cu oameni calzi și primitori.

Țara Jilțurilor, leagăn de istorie

Comuna Negomir se află în Țara Jilțurilor, cum era cunoscută, în trecut, această zonă. Ea se întinde pe valea pârâului Jilț, unul dintre afluenții lui, Jilțul Mic, izvorând chiar din satul dispărut – Bohorel, al comunei Negomir, care a fost strămutat, pentru extinderea carierelor de cărbune din zonă.

Unii lingviști și istorici consideră că denumirea „Jilț”  a pârâului vine chiar de la scaunul domnesc. Explicația pare a fi îndreptățită, pentru că, în Epoca Medievală, domnitorul acelor vremuri, marele Mihai Viteazul, avea o proprietate în aceste locuri, pe care a dăruit-o unuia dintre boierii săi credincioși.

Evul Mediu este dominat de personalitatea lui Mihai Viteazul. Vă aflați într-o localitate unde Mihai Viteazul a dăruit o proprietate unui mare boier, Lupu Mehedințeanu, un om de bază al armatei sale. Aici ținea proprietatea, avea și o fermă de capre fără coarne, care se numesc ciute, de aceea avem toponimicul „Ciutării”. (Dumitru Cauc – profesor istorie, originar din comuna Negomir)

În prima atestare documentară din zonă, apare numele satului Raci, component al comunei Negomir.

 „La 1576,  este amintită prima localitate, e vorba de satul Raci, într-un document de proprietate. Apoi, la 1583, sunt menționate un sat de clăcași, de birnici, Ursoaia și un sat de moșneni, Bohorel.”

Numele satului Raci vine de la faptul că, înainte ca pârâul Jilț să fie regularizat, era plin de raci. De altfel, tot în Negomir există și satul Valea Racilor. Localnicii povestesc cum mergeau, mai demult, la „pescuit” de raci, pe care îi găteau în fel și chip.

În comuna Negomir au trăit multe personalități istorice, care au avut un rol important în creionarea vieții urmașilor.

„La începutul secolului al XIX-lea, aici avem mai multe personalități, în primul rând unul dintre marii boieri ai sfatului domnesc, e vorba de boierul Urdăreanu. El avea proprietate în satul Artanu. La 1821, Ioniță Urdăreanu, unul dintre căpitanii lui Tudor Vladimirescu, a strâns oaste din satul Artanu, în fruntea oștenilor fiind un tânăr din familia Iosu. Am avut foarte mulți oameni care au murit pe frontul din Balcani și apoi în Primul Război Mondial. Aici vă găsiți chiar acasă cu istoria, pentru că, rămas în spatele frontului, învățătorul Victor Popescu, din Valea cu Apă (sat al comunei vecine, Fărcășești, n.n.), a organizat cea mai mare mișcare de partizani din Primul Război Mondial, de fapt singurav  . Aici, în Negomir, și-a stabilit centrul de comandă, adică statul major, în Poiana Părului, care este un obiectiv important. I s-au alăturat foarte mulți oameni din satele Ursoaia și Negomir. O femeie, Floarea Ungureanu, l-a găzduit atunci când era urmărit  de patrulele germane. I s-a alăturat, apoi, notarul Constantin Cojocaru –  noi am scos această carte și am lansat-o la Târgul de Carte Gaudeamus din Craiova. Partizanii au reușit să facă viața suportabilă sătenilor în acea perioadă, a ocupației germane. Pentru faptele sale, notarul Constantin Cojocaru va fi împușcat pe 11 iulie 1917, în dealul Aluniș din Turnu Severin.” (Dumitru Cauc – profesor istorie, originar din comuna Negomir)

Profesorul Dumitru Cauc nu este doar un dascăl îndrăgostit de locurile unde s-a născut, ci chiar autorul monografiei comunei Negomir, care este atât de bogată, încât n-a avut loc într-un singur volum.

„Vreau să-i mulțumesc domnului profesor Cauc, pentru că a fost alături de mine și am colaborat foarte bine, spun eu și ne felicită și din afară, pentru ceea ce am reușit să facem în acești 6 ani. În primul rând, am reușit să scoatem, în 800 de exemplare, monografia comunei, care este în două volume. Ea a fost distribuită, gratuit, tuturor locuitorilor comunei care au dorit să o citească și să o aibă în bibliotecă. A fost o reușită. Foarte mulți oameni ne-au felicitat și s-au bucurat, pentru că, în această monografie, sunt cuprinse informații de la înființarea comunei noastre până în 2016, unde au fost prinse toate activitățile care au avut loc pe raza comunei Negomir. Tot în 2016, au fost lansate cartea Victor Popescu, Constantin Cojocaru, notarul martir, doi eroi importanți ai Negomirului.” (Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Monumentele eroilor, cărți deschise spre cer

În comuna Negomir au fost ridicate două monumente în cinstea eroilor căzuți în războaie, pentru ca numele acestora să nu fie date uitării.

„În Primul Război și apoi în Al Doilea Război Mondial, din Negomir au murit peste 400 de oameni. Dacă raportăm la populația de acum, era peste 15%, enorm de mult. Urmașii nu i-au uitat și, imediat după război, s-a ridicat monumentul eroilor. Mai întâi, l-au ridicat în culme, de lemn, chiar aici, aprope și apoi l-au ridicat în centru, la intersecția dintre comunele Negomir, Mătăsari și Roșia.

La început de Mileniu III, prin grija Primăriei Negomir, s-a ridicat și al doilea monument, în satul Raci, în anul 2001, dar, dincolo de istorie, rămâne viața spirituală și oamenii din această localitate.” (Dumitru Cauc – profesor istorie, originar din comuna Negomir)

Cercetările făcute de profesorul Dumitru Cauc au dovedit că mai sunt, totuși, eroi din localitate, ale căror nume nu apar pe niciunul dintre cele două monumente. Autoritățile locale au luat decizia de a face o îndreptare morală pentru aceștia.

Mă preocupă, împreună cu domnul profesor, să scoatem și ‘Eroii Negomirului’, pentru că, pe cele două monumente pe care le avem, încă nu apar toți. În urma cercetărilor pe care domnul profesor le-a făcut, s-au găsit mulți alți concetățeni de-ai noștri care au luptat în războaie, dar nu au fost identificați. Ne dorim ca, până în 2024, o dată cu lansarea acestei cărți, să fie și ei inscripționați pe aceste două monumente.”(Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Viața culturală și un muzeu, în casă nouă

Atât activitatea culturală cât și înființarea unui muzeu se află pe agenda autorităților locale, printre alte priorități, acestea fiind potențiale puncte de atracție a turiștilor în Negomir. Astfel, primăria a obținut finanțare, în perioada 2017-2018, prin Compania Națională de Investiții, pentru construirea unui centru cultural. Valoarea estimată este de peste 7 milioane de lei, proiectul fiind finanțat 100% de Ministerul Dezvoltării.

„Va fi o casă de cultură unde activitatea culturală se va dezvolta foarte mult, pentru că, în acest moment, nu avem un spațiu adecvat unde să ne desfășurăm activitățile, așa cum ne-am dori. În parteneriat cu școala, împreună cu muzeul, cu profesorii, o să organizăm tot felul de activități culturale și artistice, cu tot felul de teme. Sunt convins că tineretul și toți oamenii din comună  vor participa și vor fi încântați de ceea ce vor găsi aici și ceea ce se va întâmpla în casa de cultură.”(Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Profesorul Dumitru Cauc, împreună cu ceilalți responsabili desemnați, se vor îngriji de amenajarea muzeului, în care vizitatorii vor putea admira, privind obiectele expuse, istoria comunei Negomir.

„Apogeul este casa de cultură, unde o să amenajăm muzeul, în față o să fie bustul notarului Cojocaru și vom lansa și lucrarea ‘Eroii comunei Negomir’, eroii acestor locuri, ca să completăm această istorie multimilenară.” (Dumitru Cauc – profesor istorie, originar din comuna Negomir)

Bisericile, monumente și locuri de rugăciune

Localnicii din Negomir sunt oameni credincioși și se îngrijesc de bisericile din comună, trei dintre ele fiind de lemn și două de zid. Autoritățile alocă permanent fonduri pentru lăcașele de cult, dar atrag bani și din afara bugetului local, mai ales pentru cele care au fost declarate monumente istorice. Acestea nu pot fi restaurate decât în condiții speciale și cu foarte mulți bani.  

„M-au preocupat, îndeosebi și bisericile monument istoric. Am dat autorizația de construire pentru biserica monument istoric de la Artanu, biserică din lemn, unde am demarat, foarte greu, cu avize, cu expertize, dar mă bucur că am reușit. Compania Națională de Investiții se ocupă să o reabiliteze din temelii. Am investit și în celelalte biserici de pe raza comunei Negomir și, în anii viitori, avem de lucru, pentru că mai avem încă două biserici, una, tot la fel, monument istoric din lemn, unde intervenim și acolo. Facem proiectele pentru a obține banii necesari, pentru ca aceste monumente să rămână în viață, să dăinuiască, pentru că bunicii, strămoșii noștri, au muncit. Mă gândesc la bunicul meu… se întâlneau și puneau șița, ca să nu plouă în ele… Consider că aceste biserici, până la sfârșitul mandatului, vor prinde viață așa cum îmi doresc eu, să strălucească.”(Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Ca dovadă că edificiile trecutului cu cât sunt mai vechi cu atât sunt mai apreciate, tinerii din echipa noatră de proiect, care au participat la producția acestui material, au fost atrași, cel mai mult, de biserica de lemn – monument istoric din satul Artanu, una dintre cele mai vechi. Aceasta poartă hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” și a fost ctitorită de boierul Ioniță Urdăreanu, în secolul al XVIII-lea. E construită în formă de navă, fără turlă și e acoperită cu șindrilă (care mai poartă numele de șiță). Biserica e pictată la intrare și în interior, pictura fiind realizată în ulei, în stil bizantin.

Locuri vechi, oameni noi

Timpul a trecut, dar oamenii care trăiesc acum în comuna Negomir respectă cu sfințenie și întrețin, cum am văzut, ce le-a rămas de la strămoșii lor. Se fac, însă și investiții moderne, pentru ca oamenii, chiar dacă trăiesc într-o localitate rurală, să aibă condiții optime.

„Pentru cei care vor să vină la noi, comuna noastră a început să prospere, la modul că, începând din 2017-2018, am reușit să obținem finanțări de peste 300 de miliarde de lei vechi. Prin aceste investiții, am reușit să introducem rețeaua de alimentare cu apă și canalizare în toată comuna. Zic eu,  e un lucru extraordinar, pentru că, până acum 3-4 ani, nu se punea problema pe raza comunei de apă, dar în ultimii ani, datorită secetei, s-a agravat această situație. Mă bucur că am reușit acest proiect, prin care am rezolvat această problemă.” (Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Copiii și tinerii din Negomir au toate condițiile necesare pentru a învăța, școlile fiind modernizate, în ultimii ani, prin proiecte pe fonduri europene. Am avut, chiar, surpriza să aflăm de la tinerii din echipa noastră de proiect, care învață la oraș, că nu au condiții așa de bune cum au cei care învață în comuna Negomir.

„Școlile noastre au table inteligente, videoproiectoare, s-au luat tablete, pe care copiii le folosesc gratuit, cu internet gratuit pe 5 ani. Fiecare profesor are în clasă laptopul lui, imprimanta lui, deci am investit foarte mult, prin proiecte pe fonduri europene. Am amenajat toaletele în interior, mai avem o singură școală, dar, datorită deficitului de copii, n-am reușit să depunem proiect pe fonduri europene. Acea școală, din satul Negomir, va intra pe alt program, sau pe bugetul local. În rest, toate școlile sunt modernizate, cu toalete în interior,  cu toate dotările. Să vedeți cum arată grădinițele noastre din comună și chiar v-aș ruga să le vizitați. Inclusiv sălile de clasă sunt amenajate, datorită domnilor învățători și domnilor profesori. Deci, activitatea didactică și educațională, pentru mine, este pe primul loc. În fiecare an, când facem bugetul, începem cu învățământul.”  (Tudor Oiță, primarul comunei Negomir, județul Gorj)

Pe lângă activitatea școlară, tinerii au posibilitatea să se și recreeze. Dacă pe vreme bună preferă activitățile în aer liber, în sezonul rece, sau când plouă, au la dispoziție sala de sport a localității.

După cum știm, primul lucru ce te întâmpină, când intri într-o localitate, este drumul, însă autoritatea publică locală din Negomir a luat măsuri și în această privință, obținând fonduri pentru reabilitare. Podurile sunt gata, deja, iar acum, după apă și canalizare, urmează modernizarea drumurilor.

„Am reușit să reabilităm podurile. Aveam poduri care deserveau anumite cătune, sau anumite sate, le-am construit din nou, sunt cinci poduri noi din beton. Vești îmbucurătoare vin și pentru infrastructura rutieră, pentru modernizarea a 38 de străzi laterale, de ulițe. Datorită lucrărilor de apă și de canalizare, acestea nu au putut fi modernizate, pentru că se suprapuneau lucrările. Este un proiect de 200 miliarde lei vechi. Este o infrastructură care, cred eu, va aduce turiști la noi în zonă. O dată cu modernizarea acelor biserici monument istoric, datorită casei de cultură, unde va funcționa un muzeu al comunei noastre și alte obiective, aceștia vor putea fi atrași. Cred că este o comună care, în următorii ani, va fi vizitată, inclusiv de turiști și de investitori, pentru că aici vor găsi și oameni calificați, cu poftă de muncă, oameni care vor să muncească, să investească și sunt sigur că, pe viitor, comuna noastră se va dezvolta foarte mult.”

Viața culturală, la rang de cinste  

Cine vine la Negomir și iubește folclorul tradițional poate exersa, alături de tinerii din echipele de dansuri, fluierași și naiști de la Ansamblul „Izvorașul” Negomir. Autoritățile locale  le-au pus la dispoziție costume populare și instrumente muzicale, precum și instructor, iar ei  reprezintă cu cinste Negomirul, în țară și chiar în străinătate.

Nu este pentru prima dată când echipa Cobilița vine la Negomir. De această localitate ne leagă multe amintiri frumoase, evenimente culturale, dar și un cântec, pe care noi l-am creat, special, pentru o tânără din localitate, Ema Tudorescu, cântec în care veți recunoaște povestea localității.

Veniți la Negomir!

Suntem la final… și sperăm că v-am convins că la Negomir vă puteți relaxa, puteți vizita și puteți face activități frumoase, de la care nici un turist îndrăgostit de tradiții și de „viața la țară” nu s-ar da la o parte… Așadar, vă facem o invitație pe care ne-am bucura să o onorați: „Veniți la Negomir și nu veți regreta!”