Nebuloasa Bacalaureatului

Loading

Pentru elevii de clasa a XII-a este o situație plină de incertitudine la acest moment pentru că nu știu ce examen de finalizare a cursurilor vor susține în vara viitoare. Cei care sperau să scape mai ușor, adică cu un ”bacalaureat profesional” lipsit de urmări pe scara educației, decizia președintelui de a retrimite legea în Parlament nu a fost tocmai o veste bună. De partea cealaltă, adversarii proiectului de lege s-au bucurat deși el nu ajută decât pe absolvenții liceelor tehnice, cei pe care legile i-au băgat la liceu dar ar fi trebuit, în multe cazuri, să fie la școlile profesionale.
Nu aș vrea să comentez patimile politice de pe ”Bacalaureatul profesional”, sunt păreri pro și contra, nenorocirea mare este că elevii sunt mai bulversați decât ar impune-o lucrurile. Mai exact, pasarea modificării legii între Parlament și Președinție nu este un exemplu bun pentru elevi, finalul ar trebui să fie ”Bacalaureatul profesional”. Singura surpriză ar putea apărea în tabăra Puterii unde nu toată lumea acceptă o asemenea idee. Cu toate că este greu de digerat, acest proiect presupune ca elevii să învețe ceva mai mult, fie și din faptul că merg la școală, decât dintr-o banală școală profesională. Deși tendința europeană este de formare și supraformare profesională, reforma Funeriu risca să ne trimită la un număr mai redus de clase pentru elevi, perioadă care nu este urmată de o intrare pe piața muncii pentru că avem o economie la pământ.
Dacă incertitudinea privind forma nouă a Bacalaureatului ar fi urmată de o pregătire mai bună a elevilor de la liceele tehnice ar fi un lucru benefic, mai degrabă este o așteptare care se concretizează cu multe absențe și nu doar la învățământul seral, așa cum am văzut la Gorj. Școala românească are nevoie de normalitate și de predictibilitate, ori tocmai aceste lucruri nu le-a avut în ultimii ani. Acum, deși modificările la Legea Educației Naționale sunt imperios necesare, se pare că așteptăm…alegerile. De prea mulți ani așteptăm ceva sau pe cineva în învățământ și nu reușim decât o degradare a prestației sistemului. Actualul ministru al Educației are experiența necesară de a face sistemul să meargă, a mai pus lucrurile la punct și după ”epoca Marga” dar nu sunt convins de sprijinul politic de care se bucură. Deși nu răzbat încă în presă, între PNL și PSD par să existe diferențe mari de opinie în privința abordării Educației.
Dar vreme trece, vreme vine, școala românească are nevoie de salvare. Pe cât de repede vom înțelege toți aceste lucruri va fi mai bine. Anunțăm măsuri  heirupiste, polițiști care veghează infractorii din curțile școlilor și din preajma lor,  asta dacă nu sunt doar pe hârtie la număr ca la Gorj, planuri de combatere a violenței care sunt tot…hârtii, am uitat să facem educație cu adevărat. Bacalaureatul este deja o nouă problemă!