Muzeul Tezaurului, la Tismana

Loading

Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana se bucură, chiar de la deschiderea sa pentru public la începutul lunii August 2016, de un interes deosebit din partea tuturor vizitatorilor – maturi, tineri sau copii, români și străini.

Muzeul a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei
Muzeul a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei

În fiecare zi, muzeul primește vizita a 200 – 300 persoane, iar în zilele de sâmbătă și duminică s-a ajuns chiar la 1.000 de vizitatori. O mențiune specială pentru data de 15 august a.c. (zi de sărbătoare a hramului Mănăstirii Tismana), care poate fi numită „ziua porților deschise” pentru muzeu datorită afluenței masive de vizitatori, numărul acestora depășind 2500.
De la 1 septembrie 2016, Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 – 16:00, cu excepția zilelor de luni.

Impresii

Impresiile culese de la cei care vizitează muzeul sunt, în mod covârșitor, pozitive. Vizitatorii beneficiază de explicații oferite de persoana ce are rolul de ghid și pot să obțină informații mai detaliate de pe panourile și afișajele electronice și digitale expuse în încăperile muzeului. De asemenea, pe website-ul BNR: http://www.bnr.rose regăsesc, atât în limba română, cât și în limba engleză, informațiile complexe care prezintă, cronologic, istoria operațiunii secrete care a condus la salvarea Tezaurului României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Istoric

Tezaurul a fost păstrat, în perioada 1944–1947, la peștera de lângă Mânăstirea Tismana
Tezaurul a fost păstrat, în perioada 1944–1947, la peștera de lângă Mânăstirea Tismana

Muzeul, amenajat lângă Mânăstirea Tismana, prezintă pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns, în perioada 1944–1947, într-o peșteră din apropierea lăcașului mânăstiresc (peștera este inclusă în muzeu) și valorifică, într-o formă atractivă și bogat ilustrată, informații păstrate în documente din arhiva BNR, în cea mai mare parte inedite. De asemenea, în cadrul discursului muzeal, sunt prezentate eforturile Băncii Naționale de a păstra în siguranță Tezaurul, împletite cu destinele individuale ale funcționarilor bancari participanți la operațiune și cu episoade de viață cotidiană de la Tismana.

Salvarea Tezaurului

Salvarea Tezaurului BNR, care la începutul anului 1944 era de 231,22 tone, din care 190,94 tone se păstrau în țară, iar 40,27 în străinătate, s-a realizat în cadrul unei operațiuni secrete, care a primit numele de cod „Neptun”.
Alături de BNR, la succesul Operațiunii „Neptun” au contribuit guvernul României, prin implicarea ministerelor Apărării Naționale și Finanțelor, Biserica Ortodoxă Română, Marele Stat Major al armatei, serviciile de informații, Societatea Căilor Ferate Române.
Operațiunea secretă „Neptun” s-a desfășurat în mai multe etape: mai – iulie 1944, pregătirea evacuării; 8 – 22 iulie 1944, evacuarea din București la Tismana și depozitarea în pivnița din incinta Mănăstirii Tismana a unei cantități de 189,67 tone aur din Tezaurul BNR, și a celor 2,73 tone aur polonez, lăsat în păstrare la BNR în anul 1939, când tezaurul Poloniei a tranzitat România. În total, au fost evacuate 192,40 tone de aur, în 4.086 casete, cu o greutate brută de 215,30 tone; 14 -16 septembrie 1944, mutarea stocului de aur din pivnița mănăstirii în peștera de lângă mănăstire; septembrie 1944 – ianuarie 1947, o perioadă dificilă în care misiunea delegaților BNR, a militarilor din Detașamentul „Neptun” și a obștii de călugări de la Tismana a fost de a asigura, prin toate mijloacele și cu orice sacrificiu, paza Tezaurului și secretul operațiunii; 26 ianuarie – 4 februarie 1947, stocul de 192,40 tone aur a fost adus la București și depozitat în sălile de tezaur ale palatului BNR din strada Doamnei.
Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Constantin Isărescu şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ziua de 26 iulie 2016.

Rozalia Bradu, Banca Națională a României, Agenția Gorj