Un grup de tineri din Timișoara își propun să-i implice cu adevărat pe români: Brâncuși este și al lor

Un grup de tineri timișoreni au demarat un proiect alternativ, prin care își propun să realizeze o operă tribut, adusă lui Constantin Brâncuși. Inițiativa lor vine ca un răspuns pentru cei ce privesc dincolo de campania “Cumințenia Pământului”, pentru cei ce cred în valorile românești autentice.

„Cumințenia Pământului” a atras o nouă inițiativă de strângere de fonduri
„Cumințenia Pământului” a atras o nouă inițiativă de strângere de fonduri

La realizarea operei de mari dimensiuni, la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, vor fi folosite 7000 de cuie și 20 de km de ață. Pentru a obține finanțarea necesară, vor scoate la licitație 1876 de cuie, cifra simbolizând anul nașterii marelui artist și apelează la romani sa devina un cui metaforic, parte integrala din lucrarea artistica. Persoanele care vor sa se implice in campania tinerilor pot dona, începând de marți, 30 august, 10 lei pentru a deveni un cui și fie una printr-un liant aparent sensibil – un fir de ață, conturând întregul – imaginea tribut.

O paralelă metaforică

Astfel, trasează o paralelă metaforică între tehnica artistică pe care o folosesc, înfășoară ața în jurul cuielor bătute pe o placă de lemn și felul în care reacționează romanii în perioada de desfășurare a campaniei. Practic, își imaginează individul român asemenea unui cui, puternic cât să străpungă un zid, să-și susțină opera, însă o mână de cuie, nefolosite, pare a fi vulnerabilă, risipite, inutile, în lipsa unei direcții, a unui scop cu adevărat comun.
“Chiar dacă sunt născut și crescut în Târgu-Jiu, sunt unele aspecte care mi-au scăpat despre viața artistului. A fost mai dureros să știu ca străinii știau mult mai multe lucruri despre Brâncuși decât mine sau chiar îmi puteam eu imagina. Asta m-a motivat să mă apuc de studiu și să îl descopăr, văzând dincolo de operele sale, povestea extrem de motivațională, românească pe care a dus-o în spate cu el peste hotare, unde într-un final a atins succesul.
Suntem motivați de povestea marelui artist și vrem să transmitem mai departe aceasta energie prin modul interactiv prin care am decis să ii aducem acest tribut. Sperăm ca romanii să creadă în noi, iar visul nostru să devina și visul lor“, subliniază Remus Rădvan, coordonatorul acestui proiect.

Donații

La realizarea operei de mari dimensiuni, la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, vor fi folosite 7000 de cuie și 20 de km de ață
La realizarea operei de mari dimensiuni, la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, vor fi folosite 7000 de cuie și 20 de km de ață

Donațiile se vor face pe platforma www.crestemidei.ro. Campania va dura trei săptămâni, iar după această etapă, pe 19 septembrie, vor scoate la lumina opera realizată, atât fizic în diferite locații din București, îndrumând curioșii să își facă un selfie cu Brâncuși si să doneze, dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producție al operei, în diferite locații simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate Românilor.