Motrenii cu gaze, motrenii fără gaze

Loading

Deşi au trecut doi ani de când gazele au ajuns în municipiul Motru, doar câteva sute de consumatori au ales să folosească acest combustibil pentru încălzire. În aceste condiţii, firma BEN&BEN, care a concesionat serviciul de distribuţie a gazelor în Motru pe 49 de ani, e pe cale să piardă concesiunea, pentru că nu-i mai convine să termine investiţia la care s-a angajat.

Oamenii din Motru nu vor să se conecteze la reţeaua de gaze
Oamenii din Motru nu vor să se conecteze la reţeaua de gaze

În anul 2007, autorităţile judeţene anunţau cu surle şi trâmbiţe că municipiul Motru, a doua localitate a Gorjului ca importanţă (după Târgu Jiu) are, în sfârşit, gaze. De asemenea, respectivele autorităţi se lăudau că au reuşit asta fără bani, pentru că statul a scos la licitaţie concesiunea pe 49 de ani pentru distribuţia gazelor în oraş, cu condiţia ca firma care va câştiga să investească în reţeaua de distribuţie. Licitaţia a fost câştigată de SC BEN&BEN SA din Cluj Napoca, controlată de omul de afaceri Ioan Bene, un apropiat al lui Ioan Rus (fost lider al PSD Cluj şi fost ministru de interne). Mare a fost atunci bucuria, mai ales că perdanţii principali au fost TRANSGAZ şi DISTRIGAZ, doar că afacerea s-a dovedit a fi proastă, cel puţin până în prezent, pentru că motrenii nu se înghesuie deloc să se conecteze la gaze. Astfel, potrivit lui Ilie Schintee, directorul UATAA (uzina de agent termic a oraşului), maxim 80-90 de familii din Motru şi-au pus centrală pe gaze, în condiţiile în care zona urbană are 6300 de apartamente. În schimb, şeful punctului de lucru al firmei BEB&BEN, Cristian Râmescu, spune că, cu tot cu agenţii economici, are în Motru aproape 400 de clienţi.

Amânare
Firma BEB&BEN s-a angajat să realizeze reţeaua de distribuţie în decurs de doi ani, iar până acum a reuşit acest lucru doar în zona urbană, satele aparţinătoare municipiului rămânând fără reţea, pentru că consumatorii nu sunt interesaţi să se conecteze. În aceste condiţii, societatea riscă să piardă concesiunea, pentru că nu respectă termenii din contract. Pe de altă parte, investiţia nu se justifică şi nu poate fi amortizată, aşa că BEN&BEN se pare că a făcut o afacere proastă.  Cu toate acestea, reprezentantul firmei la Motru, Cristian Râmescu e încrezător în viitor: „În primul rând nu vom pierde concesiunea, pentru că am obţinut o derogare de la contract, de încă doi ani. În al doilea rând, noi sperăm că situaţia se va schimba, se va ieşi din criză, vor veni investitori, şi chiar dacă cetăţenii nu vor gaze, vom continua investiţia la solicitarea agenţior economici.

BEB&BEN versus UATAA
Deşi Motru are 23.500 de locuitori, 17.000 dintre ei locuind la bloc, cei mai mulţi preferă să se încălzească cu agent termic de la UATAA, care funcţionează cu cărbune, sau să facă focul, pur şi simplu, în sobe. Reprezentantul BEB&BEN acuză UATAA că nu lasă oamenii să se debranşeze şi să treacă pe gaze, punându-i să plătească sume mari de bani pe nişte piese care ar fi necesare pentru această operaţiune. Ilie Schintee spune, însă, că oamenii trebuie să-şi plătească datoriile la zi ca să se poată debranşa. Tudor Dobrică, viceprimarul municipiului, ne-a declarat, însă, că oamenii nu vor să renunţe la încălzirea centrală, în primul rând pentru că ies mai ieftin şi apoi pentru că nu sunt debranşaţi  dacă nu plătesc: „Uzina noastră de agent termic are cea mai ieftină gigacalorie din ţară şi ies mai ieftin decât cu gaze, aşa că e normal ca oamenii să prefere această sursă de încălzire. Apoi, dacă o familie nu plăteşte nu poate fi debranşată, pentru că nu există reţele individuale. Din păcate, s-a ajuns la datorii foarte mari, iar rău platnici sunt oamenii cu bani, cei săraci având grijă să-şi plătească întreţinerea.”

Datorii curente şi istorice
Viceprimarul Tudor Dobrică spune că Consiliul Local Motru, acţionar unic al UATAA, a preluat centrala cu datorii de la Ministerul Economiei, pentru că altfel exista riscul ca aceasta să fie privatizată şi tăiată la fier vechi, iar oamenii să rămână fără căldură în apartamente. Iar acum, a ajuns cu mari datorii, pentru că, la rândul său are de încasat, potrivit directorului Ilie Schintee: 4.800.000 RON de la bugetul local (drept subvenţie), 8.000.000 RON de la şcoli şi 9.200.000 RON de la populaţie.

One Comment on “Motrenii cu gaze, motrenii fără gaze”

  1. Domnilor , ce spune tovarasul Schinteie este minciuna pura ! Sunt foarte multi locatari care vor sa se debranseze pentru a scapa de „caldura” lui Schinteie, dar nu sunt lasati chiar daca au platile la zi . Are dreptate directorul Ramescu. Iar viceprimarului ii spun ca nu stie ce vorbeste, cind afirma ca e mai scumpa varianta pe gaze. Eu n-am platit niciodata, subliniez niciodata mai mult la gaze pe timp de iarna (cu tot cu aragaz si apa calda 24 din 24) decat plateam inainte la centrala !

Comments are closed.