Judeţul Gorj beneficiază de un patrimoniu istorico-cultural de o valoare inestimabilă, din nefericire autorităţile gorjene nu fac suficient pentru conservarea acestuia. Dacă în unele cazuri eforturile Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” au dat roade iar obiectivele respective se află într-o stare acceptabilă pentru vizitare turistică-Casa memorială „ Tudor Vladimirescu”Vladimir, Casa memorială „Constantin Brâncuşi”Hobiţa, Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” ş.a., în alte cazuri vestigii importante de istorie riscă să dispară, câteva exemple Casa „Iosif Keber” Târgu-Jiu, Casa „Moangă” Târgu-Jiu, Casa „Moangă-Pleşoianu” Săcelu, Casa „Dincă Schileru” Bâlteni şi multe altele.
Printre monumentele de patrimoniu din Gorj se numără şi casa lui Nicolae P. Tomovici, din comuna Plopșoru, avocat, întreprinzător și politician gorjean. Acesta s-a născut la 3 septembrie 1887, la Plopşoru, remarcându-se de tânăr prin caracterul integru, deschis, sociabil, inventiv, cu discernământ şi responsabilitate. Spirit întreprinzător, a urmat liceul şi dreptul la Bucureşti. A fost vicepreşedintele Uniunii Studenţilor Români şi preşedintele studenţilor din Gorj. S-a căsătorit în 1915 cu Elena, fiica generalului Enăchiţă Rădulescu din Bucureşti. Mobilizat în timpul Primului Război Mondial, s-a retras cu Armata Română în Moldova. A înfruntat greutăţile retragerii şi epidemia de tifos exantematic, fiind rănit în luptele de la Mărăşeşti, din vara anului 1917.
După război, Nicolae P. Tomovici a organizat şi prezidat organizaţia averescană de Gorj. A fost deputat averescan în perioada 1920-1922, calitate în care a participat direct la adoptarea legilor reformei agrare, unificării monetare şi a primului buget al României întregite, apoi prefect de Gorj între 1926-1927.
Două monumente istorice abandonate
Casa în care a locuit la Plopşoru, Nicolae P. Tomovici, încărcată cu istoria a aproape un secol, precum şi o moară aflată în imediata vecinătate a imobilului sunt astăzi de nerecunoscut, într-o nepermisă stare de degradare. Moştenitorul casei şi al morii Tomovici a lăsat, cu bună ştiinţă şi din nepăsare, să se degradeze imobilul în cauză, devenind pericol public pentru cetăţenii localităţii. Părăsit definitiv în urmă cu câţiva zeci de ani şi aproape distrus de intemperiile naturii, dar şi de oameni, fără o grabnică reabilitare, casa va deveni doar o amintire, iar istoria şi chiar numele lui Nicolae P. Tomovici se vor pierde pentru totdeauna.
Actualul moştenitor al casei Tomovici şi a morii cu acelaşi nume, ambele aflate pe lista monumentelor istorice din România se află în conflict cu autorităţile locale, după ce un grup de cetăţeni ai comunei s-au adresat cu plângeri atât autorităţilor din Plopșoru cât şi Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, reclamând că ,,moştenitorul în cauză ar fi dărâmat şi ar fi lăsat în paragină cele două construcţii, cu rea-voinţă, aducându-le într-un grad de degradare fizică periculoasă pentru cei ce se apropie de aceste clădiri, cei în cauză fiind în pericol ca părţi din construcţii să cadă peste ei”.
Reabilitare doar cu acordul Ministerului Culturii
Cel care privește cum astăzi cum cele două construcții se degradează, moștenitorul casei și al morii Tomovici, este chiar nepotul omului politic gorjean ce reprezenta interesele conjudețenilor săi în Parlamentul României, între 1920 -1922, cetățean de onoare al comunei Plopșoru. Acest moștenitor locuiește însă la București, fără a manifesta interes pentru restaurarea celor două monumente istorice a căror ruină este gata să se prăbușească, motivând lipsa banilor pentru a reabilita cele două construcții.
În vârstă de 72 de ani, acesta se disculpă afirmând că nu are posibilitatea financiară de a interveni asupra celor două clădiri declarate de primăria Plopșoru, în urmă cu două decenii, drept monumente istorice, dar că își dorește să se găsească posibilitatea de a li se da un aspect mai plăcut și chiar se gândește să le doneze, în anumite condiții, dată fiind valoarea lor istorică.
Moștenitorul averii lui Nicolae P. Tomovici susţine că a luat în calcul şi vânzarea celor două clădiri, dar nimeni nu s-a arătat interesat de monumente ce nu pot fi reabilitate decât cu acordul Ministerului Culturii, casa Tomovici fiind foarte afectată de degradare.
Sunt toate acestea, motive suficiente pentru care ne arătăm îngrijorarea cu privire la cele două monumente istorice situate în comuna Plopșoru. Fără o implicare susținută din partea celor în măsură să oprească degradarea acestor obiective, peste câțiva ani și acestea vor rămâne doar o amintire a istoriei.