Momentul 6 decembrie

Loading

Ne aflăm  cu mai puțin de o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.  Este vorba de cel mai controversat scrutin electoral din epoca postdecembristă, organizat în condiții speciale și fără ca românii să aibă timp sau posibilitatea să cunoască candidații. Cu o campanie electorală preponderentă online, cu milioane de euro cheltuiți în acest fel, televiziunile și radiourile nu au mai jucat rolul important și  practic o treime din populație este privată de la dreptul de informație pentru că nu are acces la Internet. De asemenea, partidele mici nu au avut nici o șansă în lupta cu formațiunile politice mari finanțate chiar de stat cu sume uriașe. Democrația românească pare tot mai dependentă de resurse și influență, o ”pilă” la Cotroceni echivalând poate cu Guvernarea sau cu rămasul în Opoziție, după cum se vede în aceste zile.

Cu țara în derută, îngenuncheată de criza sanitară, economică și politică, românii sunt chemați să voteze deși nu prea contează ce ar ieși din urne. Președintele Klaus Iohannis, agent electoral în disprețul Constituției, ne-a anunțat cine va guverna după 6 decembrie 2020 așa că putem sta liniștiți acasă mai ales dacă avem alte opțiuni electorale. Ar trebui să înțelegem că ni se face o favoare că suntem lăsați să votăm în pandemie, după închiderea piețelor cu produse românești și blocarea pelerinajelor ortodoxe. Alegerile parlamentare au fost golite de conținut, au rămas doar un exercițiu pentru cetățeni ca să nu uite cum să dea cu ștampila. Cum prezența la vot va fi foarte slabă, indiferent cine va câștiga alegerile are un grad redus de legitimitate iar varianta cu 4 ani fără alegeri este mai degrabă dorința prezidențială decât realitatea politică. Românii nu vor mai accepta ”curbe de sacrificiu” pe seama lor, indiferent cine le propune.

Și totuși, alegerile din 6  decembrie sunt  importante că legitimează o realitate care nu prea era în regulă. Atât Guvernul cât și Parlamentul au în pezent o gravă criză de legitimitate. Executivul nu reflectă rezultatul unor alegeri parlamentare, ci a fost impus urmare a voinței prezidențiale și a trădării parlamentarilor Pro România și ALDE, traseismul tradițional. De partea cealaltă, Parlamentul legitimat de votul din 2016 are o cu totul altă structură decât în momentul respectiv iar deciziile sale au fost sabotate constant de Președinție și Guvern. Istoric sau nu, 6 decembrie este momentul oficial  din care începe decontul oficial pentru cei care se vor afla la guvernare.

În preajma Zilei Naționale a României constatăm că simbolurile naționale nu mai au deloc importanța de odinioară, deși ne îngrămădim în magazine sau la munte doar la parada de 1Decembrie sau la Slujba de Sfântul Andrei nu avem acces. Cum încă putem să mergem la vot în condițiile unui risc sanitar uriaș, ar fi bine să o facem și să arătăm că putem să fim ce-am fost și mai mult decât atât!