Masoneria, văzută de Marcel Tolcea

Loading

marcel-tolceaMasoneria este una din cele mai vechi organizaţii, existentă şi astăzi. Foi de papirus, găsite în 1888 cu prilejul săpăturilor arheologice în Deşertul Libian, descriu întâlniri secrete ale unor astfel de corporatii cu 2000 de ani î.HR. Ele participaseră la construirea templului lui Solomon şi aveau cam aceeaşi functie cu a sindicatelor de astăzi, dar cultivau tradiţia mistică înca de atunci. Ca ţel al masoneriei era declarată transformarea interioară prin desăvârşirea spirituală a omului în veneraţie faţă de Dumnezeu. Pentru că masonii erau de religii diferite, acest dumnezeu era numit „Marele Făurar universal”. Alte indicaţii se află în scrierile necrologice din Egipt, Zeul Toth fiind considerat odinioară Marele Maestru. Această denumire corespunde celei de conducător suprem. Pentru a comunica, masonii foloseau simboluri, alegorii şi rituri (limbajul secret prin simboluri ca piramidele, folosirea numerelor 3, 7, 13, 33, pe steme, embleme, iar în zilele noastre însemne şi nume de firme). Cel mai important simbol al multor organizaţii, inclusiv al masoneriei a fost şorţul. Foarte simplu şi murdar la început, acesta a fost înlocuit de „preoţimea lui MELCHISEDEK” în jurul anului 2200 î.HR. cu o blăniţă albă de miel şi este încă şi astăzi folosită. După vechea tradiţie, zeii Egiptului antic zburau în mici nave divine şi erau reprezentaţi în picturile din temple purtand şorţuri.Mai târziu şi preoţii purtau şorţ, ca semn al devotamentului faţă de “zeii zburători” şi al autorităţii în faţa poporului ca reprezentanţi ai zeilor. Încă din anul 3400 î.HR. membrii Frăţiei Şarpelui purtau şorţuri pentru a-şi arăta supunerea faţă de zei. Se pune la îndoială faptul că această întrebuinţare originală ar fi cunoscută celor din straturile inferioare ale lojilor izolate. Înainte de 1307 Cavalerii Templieri, Cavalerii Ioaniţi şi în parte chiar cei din ordinul cavalerilor germani erau organizaţiile conducătoare din spatele cruciadelor împotriva musulmanilor. Deşi aceste ordine se duşmăneau unele pe altele, au luptat totuşi împreună pentru creştinism. Cu toate acestea, Templierii nu au nicio legătură cu “gradele templiere ale francmasoneriei”. Masoneria a introdus aceste grade doar din motivul că ordinul templier era un ordin secret.
Reporter: Atât francmasoneria, cât şi comunismul au ca simbol comun o stea cu cinci colţuri. Credeţi că a existat o oarecare legătură între cele două?
Marcel Tolcea:
Nu. Steaua este un simbol care aparţine mai mulor tradiţii, religii. Comuniştii, mai bine spus Lenin, a adus acest simbol în registrul de heraldică în anul 1917, în Uniunea Sovietica.
Rep.: Masoneria este o organizaţie discretă. Are o conducere de tip piramidal, iar gradele inferioare nu cunosc ce se întamplă la nivelele superioare. De aceea masonul este iniţiat treptat în grad, pentru a nu suferi un şoc când ar afla că se închină lui Lucifer. Ce părere aveţi dumneavoastră despre acest lucru?
M.T.:
Din păcate, acesta este unul dintre cele mai aberante lucruri pe care le-am citit.Nu se poate ca masoneria să se închine lui Lucifer, pentru simplul motiv că un viitor mason jura credinţă într-un principiu, care se numeşte Marele Arhitect al Universului şi care este să zic Dumnezeul religiilor revelate. Nu are nicio legatură cu Lucifer. Masoneria are trei grade, restul sunt grade de perfectiune până la 33, aparţin de o altă administraţie.
Rep.: Masoneria pretinde că deţine Calea spre Adevăr şi Lumină. În Biblie găsim spusele Mântuitorului: “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”, Ioan 14:6. Putem spune că sunt aproape identice cele două concepţii, impedimentul fiind faptul că masonii nu cred in Hristos. Cum comentaţi?
M.T.:
Da, diferenţa de concepţie dintre un mason şi un creştin, poate fi şi aceasta, dar nimeni nu are nimic împotriva faptului că tu crezi în Dumnezeu sau în altceva. Masoneria este un fel de exprimare simbolică, în care nu apare Hristos pentru a nu apărea o incompatibilitate între toţi locuitorii lumii, pentru că în viziunea masonică toţi sunt fraţi.
Rep.: Din câte ştiu, masonii susţin des faptul că nu poţi deveni membru dacă nu crezi în Dumnezeu. Ce alte “condiţii” ar trebui să îndeplinească o persoană pentru a deveni mason?
M.T.:
Se spune că trebuie să fii un om liber şi de bune moravuri. Niciodată nu se spune lucrul acesta, dar este bine sa fii un om cu o situaţie materială destul de bună, pentru că trebuie să ai un suport financiar pentru a susţine proiectele masoneriei.
Rep.: Religia creştină se aseamănă foarte mult cu alte culte pagâne. De exemplu: cultele egiptene, babiloniene, hinduse, budiste, musulmane, eline, feniciene, romane. Masoneria le îmbrăţişază pe toate. După părerea dumneavoastră, masoneria ar putea ajunge sa fie vazută ca o religie peste sute de ani?
M.T.:
În primul rând, masoneria nu este o religie, este un fenomen parareligios, şi de ce nu este o religie? Pentru faptul că nu are o dogmă, nu are catehism. Catehismul înseamnă a propovădui, ori masoneria in nici un caz nu propovăduieşte.
Rep.: Da, dar totuşi crede într-un Dumnezeu, are concepţii…
M.T.:
Da, crede într-un Dumnezeu, cum spuneai are şi concepţii, dar cam atât tot, nu se specifică cine este dumnezeul pentru că ştim cu toţii că dumnezeul este trei, sfânta treime, Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul şi Sfântul Duh, Isus Hristos este în acelaşi timp Fiul dar este si Dumnezeu. Sigur că şi masoneria are un templu, are foarte multe lucruri mutate din religie. Dar în nici un caz nu este o religie în adevăratul sens al cuvântului. Dealtfel discuţiile religioase sunt interzise în loja, dar numai formal. Sunt multe lucruri, despre religie care se discută în lojă.
Rep.: Foster Bailey (soţul cunoscutei guru Alice Bailey) scrie în cartea sa “The Spirit of Masonery”: “Deoarece steaua Sirius este mai veche decât Pământul, masoneria ar putea exista înca de pe atunci”. Sunteţi de acord cu această teorie a lui Bailey şi ce legătură credeţi că are steaua Sirius cu Pământul? Şi ce legătură au cele două cu masoneria?
M.T.:
Ceea ce spui tu acum aparţine de teozofism. Teozofismul este o altă mişcare parareligioasă, Bailey a fost una dintre iniţiatoarele teozofismului la sfârşitul secolului al IX- lea. Asemenea afirmaţie trebuie citită ca o cheie simbolică, nu cu adevăratul propriu al cuvântului.Deci este o formă de a spune că masoneria este veche şi că ideea aceasta a perfecţiuniieste în registul genetic al omenirii.
Rep.: În viziunea masonică, Satan şi Lucifer nu sunt unul şi acelaşi. Satan este cel diabolic, opusul lui Dumnezeu, iar Lucifer este bunul şi minunatul “Purtător de Lumină”. De ce credeţi că masonii îl consideră pe Lucifer ca fiind “bunul şi minunatul”, în timp ce creştinismul îl consider forţă a răului? Doar Lucifer este primul înger care a decăzut şi a ajuns în Iad…
M.T.:
Eu sunt mason de ceva vreme, dar în loja mea nu am auzit pe nimeni spunând aşa ceva, şi sunt gradul trei, ultimul în masonerie, masoneria simbolică, albastră. Nimeni nu a spus niciodata nimic despre asta, nici macar nu s-a pomenit numele lui Lucifer. Cine stie? Poate la gradele 33 nu ştiu despre ce e vorba.
A consemnat Loredana Stan

18 Comments on “Masoneria, văzută de Marcel Tolcea”

 1. „M.T.: Da, crede într-un Dumnezeu, cum spuneai are şi concepţii, dar cam atât tot, nu se specifică cine este dumnezeul pentru că ştim cu toţii că dumnezeul este trei, sfânta treime, Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul şi Sfântul Duh, Isus Hristos este în acelaşi timp Fiul dar este si Dumnezeu. Sigur că şi masoneria are un templu, are foarte multe lucruri mutate din religie. Dar în nici un caz nu este o religie în adevăratul sens al cuvântului. Dealtfel discuţiile religioase sunt interzise în loja, dar numai formal. Sunt multe lucruri, despre religie care se discută în lojă.”

  Si dracii cred in Dumnezeu, dar nu fac voia Lui!!!

 2. cred ca masoneria este o pseudo-religie secreta si ca nu multi care fac parte din masonerie stiu cu adevarat cui se inchina.

  ma intreb care este adevarul despre Protocoale si despre Regele Statului Planetar Unic…

 3. masoni nenorociti voi vreti sa candidati si la presedentie ? voi care sunteti dusmanii poporului.afara din tara asta diavolilor nenorociti voi care va ti facut palate prin jertfa poporului pana nu vine mania lui Dumnezeu asupra voastra si a copiilor vostri.vreti sa ne dati cu forta si cipurile biometrice ca sa ne lepadam de Hristosul nostru si sa ajungem in iad cu voi spurcatilor.pocaiti va spurcatilor ca se apropie judecata lui Hristos si o sa platiti pentru ca va ti razvratit impotriva lui Dumnezeu.Doamne Atottiitorule Dumnezeul Parintilor nostri A lui Avraam,Isaac si Iacob si al semintiei celei drepte a lor Cel ce ai facut cerul si pamantul cu toata podoaba lor nu ne lasa pe noi pacatosii pe mana ereticilor si hulitorilor ca sa piara faptura ta arunca Harul Tau peste acest popor necajit cauta din cer si ii da darul pocaintei apara ne de toata lucrarea cea rea a satanei si randuieste ne un Conducator bun si un Patriarh cum au fost Sfintii Patriarhii din vechime sa apere poporul acesta si intareste ne Doamne sa nu ne lepadam de tine in vreme de stramtorare.Amin

 4. Aberatiile astea cu ‘noua ordine mondiala’ si teoria conspiratei faurite de niste oameni cu perceptii limitate evident ca au ajuns sa influenteze opinia publica(PROSTIMEA) … noua ordine mondiala in nici un caz nu este de o natura malefica, ba din potriva … din pacate(sau fericire) doar cei initiati in adevarata natura a spiritualitatii si nu in dogme religioase, care au constiinta in dimensiuni superioare stiu despre ce este vorba.
  Iar porcaria asta cu ‘cipurile’ … hai sa fim seriosi … :)))

  Om Mani Padme Hum

 5. Intradevar masoneria este o ABERATIE, care conduce lumea din umbra! Suge popoarele de toata vlaga lor pentru a le subjuga. Mai bine mi-ar suge mie altceva….pl

 6. Foarte interesant interviul. Marcel Tolcea este o persoana foarte interesanta, placuta si misterioasa. Un profesor extraordinar!

 7. De ce masonii nu accepta dogma, prin credinţă si ştiinţă te vei mantui?de ce uraste Biserica

 8. Bunul Dumnezeu nu lasa poporul nostru, Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne ajuta, El este cel care a zis ,,……voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor”, iar Maica Domnului apara acest popor, pentru ca Romania este Gradina Maicii Domnului! Sa nu ne temem de nimic, iar de masoni ce sa zic, e ceasul lor, in curand o sa vina Mantuitorul Iisus Hristos, de data aceasta nu va mai venii cu pace, ci cu foc si sabie.
  Masonii se cred superiori, vai lor! Rostul nostru pe pamant e sa facem ascultare de Dumnezeu, nu sa ne razvratim si sa subjugam semenii! PLANGETI CU LACRIMI DE SANGE MASONILOR SI POCAITIVA CA: …Se apropie imparatia cerurilor……

 9. masoneria, la fel ca tot ce exista isi are valoarea si rolul ei. exista doua cai esentiale de autocunoastere – cea luciferica si cea christica (puterea de a respinge si de a accepta)… ele amandoua formeaza un intreg care respira odata cu noi..dincolo de asta nu exista decat vid si miscare in vid la fel cum polaritatile sunt ceea ce formeaza liberul arbitru ele se regasesc in jumatatile goala si plina ale neutrului. totul e atat direct proportional cat si invers proportional. ce ramane:? masura – balanta dintre egoismul si altruismul din noi. sa nu uitam ca in timp ce unii umblau cu osul in nas prin pesteri si nici nu descoperisera focul..altii le construiau orase si ii invatzau trecerea de la haita la ginta si trib iar apoi societatea asa cum o stim astazi. daca era posibila o lume mai buna decat cea de acum cu sigurantza s-ar fi intamplat deja..deci hai sa nu mai pozam in sfintzi atunci cand nu e cazul…daca chiar vrei sa vezi o schimbare in jur..fii tu acea schimbare si lumea cu sigurantza te va urma!

 10. Din moment ce ne-am botezat crestini nu vad de ce ne-am boteza masoni ,de ce am primi asa ceva? DE ce cauta ei oameni bogati? Iubesc spiritul sau banii si puterea?

 11. Directorul artificial si nepotrivit al Muzeului de arta scrie despre „orice„ inafara de arta .Catastrofa Palatului baroc !

Comments are closed.