Marginalii la Cupa Imaginației 2010

Loading

An de an, competitia Imagine Cup organizată de Microsoft implică tot mai mulţi participanţi din cât mai multe ţări de pe toate continentele. Astfel, anul acesta la competiţie au participat nu mai puţin de 325 000 de elevi şi studenţi din peste 100 de ţări, 400 din aceştia din 60 de ţări fiind prezenţi la Varsovia la faza finală ce s-a desfăşurat între 3-8 iulie. Pentru ca un competitor să poată ajunge acolo, a trebuit să treacă în ultimele 2-3 luni de numeroase faze locale, naţionale şi regionale. Competiţia implică mai multe secţiuni precum: Game Design, Digital Media, Embedded Development şi Software Design, şi presupune dezvoltarea unor aplicaţii, cu precădere soft dar nu numai, care să poata fi utilizate cu succes la îndeplinirea ţintelor impuse de Naţiunile Unite precum: eradicarea foametei, promovarea educaţiei, combaterea dezastrelor, dezvoltare durabilă, etc. Anul acesta, ţara noastră a fost reprezentată în finala de la Varşovia de două echipe, una de la Universitatea Babeş-Bolyai în competiţia de Software Design şi una de la Universitatea Politehnică Timişoara în competiţia de Embedded Development. Ambele echipe au reprezentat cu cinste şcoala românească, echipa din Timişoara ajungând chiar în etapa finală. De altfel, soluţia propusă de ei, un sistem automat de monitorizare, control şi prognoză a consumului de energie electrică dintr-o locuinţă sau companie s-a bucurat de un real succes atât în rândul participanţilor cât şi al companiilor private prezente. Chiar dacă nu au reuşit să câştige, studenţii noştrii au făcut ca steagul României să fluture deasupra tribunei oficiale, alături de drapelele câştigătorilor :Taiwan, Tailanda, China, Filipine, ţări în care bugetele alocate educaţiei sunt printre cele mai mari din lume.
Poate la anul, vom fi din nou acolo, adică cel putin în primii 6, din peste 100 de ţări şi vom avea din nou ca motiv de mândrie – performanţele unor tineri de excepţie.
În această notă optimistă închei acestă prezentare a concursului Imagine Cup 2010, concurs de o anvergură excepţională la desfăşurarea căruia a contribuit din plin şi statul polonez, atât ca finanţator cât şi ca susţinător al evenimentului. Astfel, atât la începerea competiţiei cât şi la sfârşitul acesteia, premierul Poloniei a fost prezent între competitori şi invitaţi, iar la final după ce s-a anunţat viitoarea locaţie a concursului, oraşul New York şi dupa discursul doamnei Michele Obama, a predat steagul competiţiei delegaţiei din SUA.
An de an ne plângem de calitatea precară a universităţilor şi şcolilor din România, de baza materială, de dezinteresul manifestat de elevi şi studenţi deopotrivă, iar când te pregăteşti să spui „învăţământul românesc este pe butuci” atunci un grup de studenţi vin încă odată şi uimesc o lume cu soluţiile lor. În aceste condiţii nu poţi să nu te intrebi, „am judecat corect actul educaţional din România?”