Miza alegerilor  locale  din Gorj

Alegerile locale și europarlamentare bat la ușă dar fără nota de suspans de altădată. La cum s-au așezat lucrurile, alianța PSD-PNL nu își pune decât problema scorului la nivel național, locurile următoare fiind doar pentru palmares și poate o plasare mai bună pentru Parlamentarele din decembrie. Până la un punct am putea să ne întrebăm de ce mai facem alegeri dacă tot știm cine câștigă? Răspunsul  la acest moment este unul prozaic, ca să aflăm ierarhia națională unde AUR și USR sunt celelalte partide care contează. Cam scump acest lux dar necesar în democrație, fie și în aceea originală de pe la noi. De fapt, comasarea alegerilor din iunie a maximizat șansele Coaliției și a destumflat, vedem cât de rău, ”balonul” AUR lipsit de primari care să facă toată treaba.

În Gorj lucrurile sunt și mai clare, PSD-ul va lua aproape totul de vreme ce contează pe 85-90 % dintre primari. Chiar dacă există mici tensiuni interne, legate din câte se pare de asimilarea celor veniți, PSD-ul are din start Consiliul Județean Gorj, municipiile Târgu-Jiu  și Motru, orașele Bumbești-Jiu, Novaci, Tg-Cărbunești, Țicleni și Tismana și majoritatea comunelor mari. Cu toate eforturile făcute, PNL nu își poate propune la Gorj decât un onorabil loc 2 după hemoragia de primari plecați la social-democrați. Liberalii vor câștiga Rovinari și Turceni și se bat cu șanse la Motru, dacă vorbim de urban, și vor obține câteva comune ca Roșia de Amaradia și Câlnic. Desigur că nu sunt excluse surprizele dar, mai știm că, așa cum e legea făcută, nu prea e loc de surprize. Din acest punct de vedere, lipsa de resurse umane de la AUR  și USR cu aliații nu lasă loc de prea multe schimbări de primari așa cum ar fi necesar.

Liderii  celor două mari partide din Gorj au rămas datori cu explicații față de electoratul propriu și față de presă.  Deputatul Mihai Weber ar trebui să ne spună unde s-a volatilizat medicul gorjean Dragoș Davițoiu de pe lista de Europarlamentare? Senatorul Ion Iordache  ne anunța mulți primari PSD care trec la PNL, poate ne spune unde sunt? Și ca să încheiem pe același ton, George Simion –liderul AUR-a aruncat la Gorj în lupta electorală o echipă foarte slabă, e lipsă de cadre sau jocuri politice? Pe 9 iunie 2024 mergem la vot dar pentru ce, aceasta-i întrebarea? Fără suspans, adică din moment ce știm câștigătorii, va fi greu de mobilizat electoratul.