Inundaţiile au venit la timp

Afirmaţia din titlu ar putea fi şocantă doar la prima vedere, pentru România inundaţiile au venit la momentul oportun pentru a ascunde neputinţa unei clase politice de a guverna ţara. Pentru că la acest moment trăim într-o lume a neputinţei, Putere şi Opoziţie se acuză reciproc asupra unei realităţi pe care românii o simt din ce în ce mai greu. Inundaţiile au acoperit practic toate subiectele aflate în dezbatere publică, membrii Guvernului se pot face că lucrează iar Puterea a simţit pe propria-i piele gradul de simpatie pe care îl mai stârneşte la nivelul populaţiei. Mai mult, va urma şi reconstrucţia, din câte se pare pe bani europeni, cu locuri de muncă, comenzi pentru firmele de construcţii şi materiale etc. etc.
Aşa că guvernanţii nu au de ce se plânge din acest punct de vedere, Dumnezeu le-a mai dat un cec în alb. Premierul şi miniştrii lui vor putea să găsească o scuză în faţa F.M.I. că din acest motiv nu s-au încadrat în parametrii fixaţi. Pentru că după cum se mişcă lucrurile, nu vom asista la concedierea bugetarilor din primării, actualul guvern pare mai degrabă dispus să îşi asume tăieri de salarii şi creşteri de impozite decât înlăturarea bugetarilor cu carnet de partid. Suntem încă în guvernarea care a făcut reduceri la Învăţământ, e adevărat că absolut întemeiate şi loc ar mai fi, dar nu a clintit nici un fir de păr din capul funcţionărimii din primării. Doar în Gorj avem sute şi sute de oameni care taie frunză la câini prin instituţiile statului dar nu pot fi înlăturaţi pentru că dacă nu e ruda cuiva, sigur a făcut campanie pentru partidul X. Apropo de primăriile Gorjului, avem armate de jurişti şi economişti care nu ar trece pe bune nici măcar un test de A.B.C. în domeniu, noroc că fac altceva de cele mai multe ori.
Inundaţiile au salvat cumva Guvernul de la expunerea media pe scăderea salariilor şi creşterea T.V.A. şi a altor taxe. Aceste măsuri, neacceptate din câte se pare nici în interiorul partidelor din Coaliţie, au aprins o vâlvătaie în tabăra Puterii care cel mai probabil se va termina cu căderea Guvernului. Dar nici acest lucru nu va salva lucrurile, este clar că alţi bani nu avem de unde lua iar înţelegerile cu F.M.I sunt favorabile doar la o primă vedere. Putem să strângem cureaua o perioadă dar dacă nu repornim economia, iar consumul nu poate creşte dacă nu ai resurse, va fi vai şi amar de noi indiferent de cine va conduce Guvernul. Dar aceste lucruri au tot fost dezbătute, o armată de economişti îşi dă cu părerea, partidele din Opoziţie ne tot spun că au soluţii, dar noi ne afundăm cu fiecare zi.
Inundaţiile au venit la timp, chiar economiştii ne spun asta. Paradoxal, inundaţiile ar putea să ne aducă şi o creştere economică. Lăsând la o parte drama prin care trec locuitorii din Moldova, reţinem că refacerea zonei va aduce creştere economică. Ce să mai vorbim de faptul că ar urma, într-un final, construcţia sau reconstrucţia de diguri! Până la urmă, inundaţiile pot fi o mână întinsă spre săraca şi nepăstuita Românie, ar putea fi semnalul că e loc de mai bine. Avem o singură problemă şi, din nefericire, una mare, România este o ţară locuită!