Capcană pentru Coaliție

Loading

Ca de fiecare data la ultimele tururi de alegeri, indiferent de temă, apare un subiect controversat care dezbină oamenii și face PSD-ul să piardă voturi importante. Nu știm dacă o asemenea strategie este concepută în laboratoare, de fapt nici nu știm dacă este vorba de un plan bine pus la punct sau o stranie coincidență, dar partidul se regrupează greu și până realizează în ce a fost târât, costurile electorale sunt consistente. Poate că adversarii politici ai PSD-ului speculează faptul că electoratul acestui partid are studii reduse într-un procent însemnat, întâmplare sau nu, costurile electorale sunt imense. Ca un exemplu, unde ar fi fost Victor Ponta fără gafa monumentală a Gabrielei Vrânceanu Firea privind persoanele cu copii și cele fără ca familia Iohannis?

Acum a fost reîncălzită cu o viteză amețitoare și pusă în brațele premierului Marcel Ciolacu precum un cartof fierbinte problema închiderii supermarketurilor la sfârșit de săptămână. Cică propunerea ar veni  din partea micilor comercianți, care se confruntă cu o scădere semnificativă a vânzărilor la finalul săptămânii. Semnalăm și noi  o preferință a consumatorilor pentru supermarketuri și hypermarketuri, atrași de gama largă de produse disponibile într-un singur loc dar mai ales prețurile mai mici  pentru o populație săracă ajunsă în această situație ca urmare a deciziilor acelorași politicieni . Dacă nu ar fi perioadă  electorală probabil că situația nu ar fi luat așa viteză, așa toată lumea analizează și promite cu ochii pe sondaje. Iar ”Marcel și Nicu” sunt în stare de aproape orice dacă măsura aduce voturi.

Desigur, decizia de închidere a supermarketurilor în zilele de weekend nu este unică la nivel internațional. În Elveția, de exemplu, magazinele pot funcționa în doar patru duminici pe an, iar în Olanda este permisă deschiderea lor până la ora 20:00, în 12 duminici pe an. Excepții există în anumite zone turistice din Olanda, unde magazinele funcționează în mod normal și în restul duminicilor. În Franța, Germania și Anglia, acolo unde oamenii muncesc în cursul săptămânii, acestea sunt deschise în week-end tocmai pentru că oamenii trebuie să și mănânce. Dacă la ei este așa, la noi discuția nu ar mai trebui să existe. Prefer supermarketul deschis tot timpul, dar cu produse românești într-o pondere importantă, decât magazinele de cartier evazioniste și burdușite de produse străine.

Sperăm că Puterea nu se va aventura într-o asemenea direcție, ”nu-i daraua cât ocaua” cum se spunea odinioară, și va analiza fenomenul în întregime, de la evaziune la dorința oamenilor de a nu li se spune ce să facă. Coaliția trebuie să înțeleagă că voturile au costurile lor dar deseori e bine să știi să spui nu când e nevoie, uneori fiind pierderi asumate. Dacă nu se vede capcana nu este vina noastră, avertizăm doar asupra unor consecințe greu de cuantificat!

Normal ar fi ca cei din Coaliția guvernamentală să priceapă capcana și să lase lucrurile așa, oricum marja noastră de manevră este redusă! Cine are urechi de auzit….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *