Luptele de la Podul Jiului comemorate în anul Centenarului

Loading

Istoria Primului Război Mondial a stat în atenția autorităților gorjene în ultimele zile. Astfel, la Bumbești Jiu și Lainici, la Peștișani și Tg-Jiu, autoritățile județene și locale au marcat cei 102 ani scurși de la evenimentele care ne-au făcut unici în istorie.  La Târgu Jiu a avut  loc o nouă reconstituire  a bătăliilor purtate la Podul Jiului.

A fost un sfârși de săptămână bogat în evenimente istorice. manifestări omagiale care se înscriu în sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Vineri, 12 octombrie, la monumentul Generalului Ion Dragalina din Valea Jiului, s-a organizat un  moment festiv, iar la Bumbești Jiu s-a inaugurat un nou monument dedicat generalului Ioan Dragalina. Sâmbătă, 13 octombrie 2018, la Peștișani au fost reconstituite luptele din această zonă.

Reconstituirea bătăliilor de la 1916

Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu-Jiu, constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului, motiv pentru care, în Anul Centenar al Marii Uniri, este necesar ca sacrificiile umane și materiale îndurate de către gorjeni în acea perioadă, precum și în timpul ocupației militare a Puterilor Centrale în Oltenia, să fie readuse în atenția publicului. Astfel,  duminică, 14 octombrie 2018, la Târgu Jiu, s-a  marcat împlinirea a 102 ani de la acel moment istoric crucial, prin organizarea unei manifestări evocatoare, care are ca punct central reconstituirea istorico-militară a unor scene de luptă purtate de târgujieni, fiind respinsă o puternică ofensivă germană. Programul evenimentului a început la ora 11.00, la Podul Jiului-nou, cu intonarea Imnului Național, în prezența oficialităților, urmat de depuneri de coroane și defilarea Gărzii de onoare în acompaniamentul fanfarei ”Armonia” iar la ora 12.00, la Podul FERDINAND (Parcul Central-Insulița Jiului), a fost  prezentată lecția de istorie( istoricii Gheorghe Nichifor și Costin Soare) și a avut  loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești.

„Trebuie spus că pe  14 octombrie 2018, am organizat evenimente culturale, de data aceasta și la Rasovița, la Lelești, în punctul unde încleștările au fost realmente dramatice între români și inamicii germani și austroungari. S-a inaugurat și un monument lângă biserica de la Rasovița. De asemenea, populația din Târgu Jiu a fost prezentă  la omagierea Luptelor de la Podul Jiului. La podul Ferdinand de pe Insuliță, începând cu ora 12, s-a  predat, între ghilimele, o emoționantă lecție de istorie de către istoricul de obârșie gorjenească, profesorul Costin Scurtu, director al Muzeului Ferdinand din Constanța și de subsemnatul.  Acolo a avut loc și reconstituirea istorico-militară cu ajutorul mai multor asociații de acest gen, încercând o redare cât mai fidelă a ceea ce s-a întâmplat pe 14 octombrie 1916”, a  declarat prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ, pentru VERTICAL.