Liceele tehnologice de la Gorj și reforma inevitabilă

Loading

 

Suntem în plină criză la nivelul învățământului liceal din Gorj, reducerea drastică a numărului de elevi și deciziile Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar Gorj au scos dascălii în stradă. Dacă reacția cadrelor didactice este pe undeva  îndreptățită, deoarece se tem pentru posturile lor și consideră că li se face o nedreptate, nu înseamnă că este perfect întemeiată și are și șanse de izbândă. Se dovedește încă odată că profesorii nu au stofă de protestatari, pichetarea ISJ Gorj fiind anemică și lipsită de strategie. Mai mult, cei angajați în învățământ par să uite tot mai des faptul că școala este făcută în primul rând pentru ca elevii să învețe carte și apoi un loc de muncă pentru miile de cadre didactice din județ.

Doar că  ne aflăm în fața unor decizii cruciale pentru învățământul gorjean. Gorjul nu își mai poate permite să țină 32 de licee la actuala populație școlară și nici ca toată lumea să aibă aceleași profile cu  binecuvântarea ARACIP. Adică, mai pe românește, trebuie fără Filologie sau Matematică-Informatică la liceele tehnologice, menirea acestora este alta și a cam fost uitată în ultimii ani.  Dacă la CNTV sau CNET nu facem Mecanică sau Electric, la fel ar trebui să fie și invers. Cred că dacă ISJ Gorj explica mai bine această decizie și mai devreme, inclusiv părinților, nu ar mai fi apărut protestele pentru că nu e tot una să faci Filologie la CNSH, CNET, CNTV, Motru sau Novaci, cu  rezultate foarte bune la Bacalaureat și Admiterea la facultate,  și să alegi  același profil la Bâlteni și Rovinari, unde nu avem tradiție și rezultate. Ca să nu mai spunem că meseriașii încep să ne lipsească în toate domeniile iar de unde ar trebui să apară ies…filologi. Desigur, e o întreagă istorie  despre cum au apărut clasele de ”teoretic” la Tehnologic dar situația nu putea merge la infinit.

Cele 115 clase de liceu impuse Gorjului de MEN pun însă niște probleme greu de gestionat de diriguitorii învățământului gorjean. În primul rând surprinde numărul mare de clase de profesională în dauna claselor de liceu tehnologic, cunoscându-se lipsa de atracție a elevilor spre acest sector. Obligarea liceelor, în special a celor din afara Municipiului, să facă clase de profesională seamănă cu încălcarea drepturilor copiilor la o educație adecvată. Adică elevii din anumite zone se vor vedea obligați să rămână la profesională dacă părinții lor nu au bani să îi trimită la liceu ca să facă un profil teoretic. La Mătăsari, Turceni, Bâlteni și exemplele ar putea continua, elevii vor trebui să opteze pentru ce se oferă deși poate calitățile și pregătirea lor le dă dreptul la mai mult.

Și dacă tot vorbim de restructurare, de ”retrogradare” de la Colegiu la Liceu pentru multe instituții școlare gorjene, poate că ar fi timpul restructurării și comasării. Adică la Tg-Jiu, propunerile anterioare de fuziune a Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru” cu CT ”Ion Mincu”, a CT Nr 2 cu Liceul Energetic Tg-Jiu și a CT ”Henri Coandă”  cu C. A. ”Traian Vuia” ar trebui să fie o opțiune. După cum nu prea este în regulă să avem trei licee în aceeași zonă-Peștișani, Runcu, Tismana pe o zonă foarte redusă când am putea avea un singur liceu mare și puternic. La fel stau lucrurile cu Rovinari, Bâlteni și Roșia Jiu unde o singură alternativă solidă s-ar impune în dauna ”concurenței” de acum.

În concluzie, învățământul tehnologic de la Gorj trebuie să se reformeze și să devină alternativă la cel teoretic. Povestea cu ”ruda săracă” este de domeniul trecutului!

One Comment on “Liceele tehnologice de la Gorj și reforma inevitabilă”

  1. Domnule Somicu, ma bucur ca atiabordat o asemenea tema, e jale in invatamant. Ati spus printre randuri, elevii de clasa a VIII-a intra obligatoriu la profesionala, guvernul PSD s-a vandut companiilor private care ii vor doar cu profesionala ca sa nu-i plateasca. Singura lor sansa este sa plece, altfel vor fi niste sclavi ieftini!

Comments are closed.