Mii de voluntari din Gorj, din diverse domenii de activitate, au participat la Let’s Do It, Romania, proiect naţional de strângere a gunoaielor. Peste 200 de elevi şi cadre didactice de la Şcoala Generală Ceauru şi angajaţi ai Primăriei Băleşti au participat la Ziua Curăţeniei din 24 septembrie 2011. Au fost strânse cantităţi impresionante de gunoi de pe albiile Jaleşului şi Rasovei precum şi din alte zone din apropierea şcolilor, iar peste 100 de studenţi de la Universitatea ”Constantin Brâncuşi” au făcut curăţenie pe raza municipiului Târgu-Jiu. De asemenea, au existat şi agenţi economici care au dat un exemplu, SC Lafarge Ciment România SA aflându-se printre aceştia.
După ce şi anul trecut Gorjul s-a clasat pe locuri fruntaşe la strângerea gunoaielor menajere în cadrul campaniei naţionale “Let’s Do It, Romania!”, anul acesta şi mai mulţi gorjeni s-au dedicat acestui program. Elevi, studenţi, angajaţi ai instituţiilor bugetare şi ai firmelor private au contribuit din plin la curăţirea unor zone întinse.
Cu Primarul în frunte!
Peste 200 de elevi şi cadre didactice de la Şcoala Generală Ceauru dar şi angajaţi ai Primăriei Băleşti au lucrat în primele ore ale dimineţii de sâmbătă la curăţenie în diverse zone din comună. Au fost strânşi câteva sute de saci de gunoi de pe albiile râurilor Jaleş şi Rasova în special. Inginerul Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti şi cel care a coordonat toate acţiunile la nivelul comunei, ne spunea: ”Mă bucur că la această acţiune au participat mulţi elevi şi de vârste diferite, asta ne arată că ei au conştientizat nevoia de un mediu curat. Nu este la îndemâna oricui să mobilizeze sute de elevi şi cadre didactice, de aceea ţin să le mulţumesc în mod special copiilor, directorului şcolii Cornel Şomâcu şi celorlalte cadre didactice: Elena Guran, Ionela Ioniţă, Violeta Ilin, Lorelai Popescu, Daniel Drumen, Corina Balica, Anuţa Dancu, Mădălina Bobină, Monica Priescu şi Andrei Popete-Pătraşcu. Cu utilajele Primăriei am preluat gunoiul strâns pentru a-l transporta la staţie.”
Studenţii au făcut curat
Membrii Ligii Studenţilor din Universitatea ”Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, s-au alăturat campaniei naţionale “Let’s Do It, Romania!, campanie ce urmăreşte strângerea deşeurilor din arealele naturale şi nu numai, într-o singură zi.
Acţiunea de igienizare a avut loc în ziua de 24 septembrie, în zona Strada Macului, lângă Grimex, unde un grup de mai mult de o sută de voluntari, au strâns câteva sute de saci de deşeuri (pet-uri, hârtie, doze aluminiu/metal, materiale textile, sticlă, dar şi resturi din materiale de construcţii).
Dintre cei aflaţi la această acţiune, peste 25 dintre tinerii voluntari au fost membrii Ligii Studenţilor din U.C.B, iar ceilalţi, fiind elevi dintr-un liceu din Târgu Jiu.
Lafarge, alături de comunitate în protecţia mediului
Şi angajaţii SC Lafarge Ciment România SA au participat la acţiunea Let’s Do It, Romania. Aceştia au identificat în apropierea fabricii de la Târgu Jiu un loc de picnic plin de gunoaie, la cotul Pârâului Calului (cum e cunoscută locaţia), pe raza comunei Leleşti. Astfel, s-a format o echipă din 21 de voluntari care, împreună cu Gheorghe Fometescu, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, au curăţit zona, colectând gunoiul în saci care au fost transportaţi apoi la groapa ecologică a municipiului Târgu Jiu.
Unităţile Lafarge au voinţa de a întreprinde o acţiune de protecţia mediului în conformitate cu politicile şi normele româneşti şi cu politica Grupului. Aceasta reflecta echilibrul corect între dezvoltarea economică şi o abordare dinamică de protecţia mediului.
Fiecare angajat are datoria să adere la acest demers şi să acţioneze, la nivelul său, în sensul acestei politici de protecţie a mediului.
Grupul Lafarge acordă o atenţie deosebită:
angajării unui personal responsabil şi calificat pentru a opera instalaţiile cu o grijă permanentă pentru protecţia mediului, a oamenilor şi a colectivităţii;
dezvoltării unei culturi de anticipare şi evaluare a riscurilor care să permită tuturor angajaţilor să-şi asume responsabilitatea în gestionarea protecţiei mediului;
Instruirii personalului în ceea ce priveşte respectarea şi protecţia mediului.