În după amiaza zilei de 13 februarie a.c., în sala ”MansArta” a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” din municipiul Târgu Jiu a avut loc un interesant eveniment cultural, care s-a dovedit a fi o îmbinare a frumuseții coloritului și portretului fotografic cu susurul melosului poetic.
În fapt a avut loc o lansare de carte și vernisajul unei expoziții de fotografie. Este vorba de lansarea volumului de poezie ”Semințe” semnat de Camelia Paleologu, ce a avut loc în cadrul unui peisaj cromatico-poetic indus de expoziția de fotografie a artistului fotograf Cristi Moraru, intitulată ”…între vremuri”.
Într-o sală arhiplină, cei doi amfitrioni s-au exprimat cu emoțiile de rigoare și recunoștință față de auditoriu.
Moderatori ai evenimentului au fost doamna Maria Luiza Sandu – managerul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Târgu Jiu și artistul plastic și poetul Viorel Surdoiu.
Poeta Camelia Paleologu a vorbit cu emoție despre acest cel de-al doilea volum al său de poezie ”Semințe”, apărut recent la Editura Măiastra din Târgu Jiu. Anteriorul volum de poezie publicat de autoare se intitulează ”Cămări de suflet”, apărut la aceeași editură în anul precedent.
Cu emoție în glas, dar motivată de susținerea moderatoarei Luiza Maria Sandu care a vorbit despre creația petică a autoarei, precum și de prezența în sală și susținerea familiei, Camelia Paleologu, se destăinuie: “Scriu din anii copilăriei, profesorii îmi spuneau că sunt foarte talentată. Mergeam la olimpiadele de română, iar la una dintre ele, o doamnă inspectoare a ținut să mă cunoască, fiind foarte impresionată de o compunere. Inspirația vine din tot ce mă înconjoară, din tot ce am trăit, de la oamenii pe care îi cunosc. Înclinația spre scris a venit firesc, așa am simțit, și probabil un rol important l-a avut și faptul că tatăl meu citea foarte mult, era abonat la „Cartea prin poștă”, iar eu îi urmam exemplul. Așa mi-am dat seama că pot și eu reda o emoție, o amintire, o stare. Nu mă voi opri aici. Acum realizez că începutul a fost timid, șovăitor, a doua carte este altfel și vreau să văd cum vor fi următoarele. Am deja material pentru cea de-a treia, dar voi fi mult mai selectivă cu ce voi da spre lume”. În finalul intervenției sale, autoarea recită câteva versuri din creația proprie, răsplătită fiind de aplauzele audienței.
Iată care este opinia scriitoarea Elena Brădișteanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, despre volum lansat: ”Poeziile Cameliei Paleologu sunt dintre cele care înseninează sufletul, ne amintesc că după ploaie vine soare, ne trezesc melancolii frumoase și ne transmit un optimism care sfidează dificultățile vieții”.
La rândul său, artistul fotograf Cristinel Moraru, de asemenea cu timiditate, dar sprijinit de experimentatul artist vizual și jurnalist Viorel Surdoiu, își exprimă gratitudinea pentru buna primire a expoziției sale, explicând și modul în care alege personajele ale căror portrete le prezintă în fotografiile sale: ”Câți oameni sunt atenți la detalii când merg pe stradă, de câte ori trecem indiferenți unul pe lângă celălalt? Profesând în zona media, mi-am format unele abilități, care mă ajută să surprind momente, să imortalizez clipe, să caut chipuri care spun ceva… care spun o poveste. Uneori, sunt fascinat de ce poate transmite o figură, de niște ochi care pot exprima tristețe, fericire, inocență… În anumite situații simt subiectul, aștept reacția potrivită și declanșez. Nu intru în spațiul intim al personajului, păstrez distanța fizică, uneori sunt chiar invizibil pentru el, de cele mai multe ori îl văd pentru prima dată. Nu am nicio chimie cu subiectul, dar cred că fac o conexiune emoțională cu starea pe care mi-o transmite. Ceea ce rezultă este o fotografie netrucată, neregizată, este o clipă suspendată autentică.”
Cristi Moraru lucrează pentru un post de televiziune local și a mai avut câteva expoziții anterior, de fiecare reușind să-și surprindă publicul vizitator. Tot de la el aflăm că pasiunea pentru fotografie a moștenit-o de la tatăl său, care i-a insuflat talentul de a ”surprinde prin obiectiv trăiri profunde ale subiectului”.
De remarcat interesanta analiză domnului dr. Albinel Firescu legată de creațiile celor doi amfitrioni ai evenimentului, Camelia Paleologu și Cristi Moraru, îmbinarea fericită a muzei poeziei cu cea a fotografiei, precum și despre sensul mesajului transmis de această asociere ca și importanța viitoare a acestora, care în final i-a felicitat pe autori și pe organizatori, subliniind faptul că este ”un eveniment de primă mână”.
În partea de final a evenimentului, participanții s-au întreținut cu cei doi creatori, au obținut dedicații și autografe de la poeta Camelia Paleologu, au vizionat expoziția fotografică și au ascultat explicațiile artistului fotograf Cristinel Moraru.
Folosim prilejul pentru a adresa și noi felicitări, pe de o parte celor doi creatori, iar pe de altă parte organizatorilor.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni