Lafarge, la ceas de bilanţ

Loading

Rezultatele financiare la 31 martie 2010. Rezultatele au fost afectate de mediul economic şi condiţiile meteorologice nefavorabile. Lafarge îşi dublează poziţia pe piaţa în creştere a Braziliei ca urmare a dezinvestirii participaţiei în cimpor (portugalia). Portofoliul bine echilibrat al grupului va beneficia în 2010 de creşterea cererii mondiale de ciment.

Uzina Lafarge de la Târgu-Jiu, o unitate reprezentativă

CIFRE CHEIE ÎN TRIM. I
Vânzările au scăzut cu 10% la €3.276 m (-8% comparativ cu perioada similară a anului precedent)
Rezultatul curent din exploatare a scăzut cu 30% la €236 m
Marja operaţională a scăzut cu 200 de puncte de bază, la 7,2%
Rezultatul net cota Grupului a crescut la €64 m, incluzând câştigul net de capital de €137 m din vânzarea participaţiei în Cimpor
Profitul net pe acţiune a crescut la €0,22, incluzând un câştig de €0,48 din vânzarea participaţiei în Cimpor
Cashflow-ul liber s-a îmbunătăţit până la €167 m

REZULTATE MAJORE ALE GRUPULUI
Rezultatele pe primul trimestru reflectă caracterul sezonier al activităţilor, ceea ce în mod tradiţional duce la rezultate nete scăzute, şi, din punct de vedere istoric, acestea nu indică nivelurile de activitate din celelalte trimestre sau rezultatele la nivelul întregului an.
Condiţiile meteorologice extrem de nefavorabile şi activitatea economică mai redusă în ţările dezvoltate şi în Europa de Est au afectat negativ volumele şi marjele
Veniturile s-au stabilizat la nivelul Diviziei de Agregate şi Betoane
Dezinvestirea participaţiei în Cimpor, în schimbul activelor de ciment din Brazilia, piaţa cu cea mai rapidă rată de creştere din America Latină, active care vor fi primite în al treilea trimestru din 2010
Economiile de costuri se încadrează în ţinte, suma economiilor structurale realizate la nivelul acestui trimestru depăşind € 50 milioane.
Cashflow-ul liber s-a îmbunătăţit, fiind ajutat de acţiunile puternice privind capitalul circulant şi reducerea investiţiilor.

PERSPECTIVE
Per ansamblu, Grupul îşi menţine estimarea anterioară potrivit căreia volumele de ciment de pe pieţele sale vor creşte între 0 şi 5 procente în 2010 comparativ cu 2009. Ne aşteptăm ca cererea să înceapă să îşi revină în ţările dezvoltate în a doua jumătate a anului, pieţele emergente fiind în general puternice. Ne aşteptăm ca preţurile să rămână solide în acest an, în pofida unor preţuri mai mici pe anumite pieţe. Se previzionează că costurile cu energia vor rămâne în general stabile la nivelul întregului an.
Consiliul de Administraţie al Lafarge, prezidat de Bruno Lafont, s-a întrunit pe 4 mai 2010 pentru a aproba situaţiile financiare pentru perioada încheiată la 31 martie 2010.

REZULTATE PE DIVIZII
CIMENT
Vânzările au scăzut cu 8%, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile atât în ţările dezvoltate cât şi în cele emergente, alături de o activitate economică diminuată în America de Nord, Europa Occidentală, Europa Centrală şi de Est.
Rezultatul curent din exploatare a scăzut cu 22% din cauza scăderii volumelor.
Preţurile au rămas per ansamblu solide, majoritatea rămânând ferme sau crescând comparativ cu preţurile din ultimul trimestru din 2009.
Impact puternic al programului de reducere a costurilor în toate regiunile.
AGREGATE & BETOANE
Vânzările au scăzut cu 16% din cauza condiţiilor meteo adverse şi condiţiilor de piaţă dificile din Europa şi America de Nord.
Pierderea curentă din exploatare de €72 milioane a reflectat prezenţa extinsă pe pieţele dezvoltate, unde volumele au scăzut iar rezultatele sunt de obicei mai reduse în această perioadă a anului din cauza caracterului sezonier al activităţilor companiei.
În pofida scăderii volumelor, rezultatele s-au stabilizat comparativ cu anul trecut datorită măsurilor puternice de reducere a costurilor.
GIPS
Vânzările au scăzut cu 1%, odată cu stabilizarea volumelor, însă preţurile au fost mai mici comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
Rezultatul curent din exploatare a scăzut cu €7 milioane comparativ cu anul trecut.
Impact puternic al programului de reducere a costurilor în toate regiunile.

INVESTIŢII ŞI DEZINVESTIRI
Investiţiile au totalizat €384 milioane în 2010, comparativ cu €424 milioane în 2009.
Investiţiile de susţinere au scăzut cu 40% la €45 milioane în 2010.
Investiţiile de dezvoltare internă au fost relativ stabile, la €317 milioane în 2010.
Achiziţiile s-au ridicat la €22 milioane în 2010, fiind uşor mai scăzute decât anul trecut.
În primul trimestru din 2010, Lafarge a realizat dezinvestiri de €36 milioane.
Prezentul document poate conţine declaraţii cu caracter previzional. Aceste declaraţii cu caracter previzional nu constituie previziuni privind rezultatele sau orice alt indicator de performanţă ale Companiei, ci mai degrabă tendinţe sau ţinte, după caz. Aceste declaraţii se supun prin natura lor riscurilor şi incertitudinilor, multe dintre acestea fiind în afara controlului nostru, inclusiv, fără a se limita la, riscurile descrise în raportul anual al Companiei disponibil pe pagina de internet (www.lafarge.com). Aceste declaraţii nu reflectă performanţa viitoare a companiei, care poate fi material diferită. Compania nu se angajează să furnizeze actualizări ale acestor declaraţii.
Mai multe informaţii despre Lafarge pot fi obţinute de pe pagina sa de Internet (www.lafarge.com).
Acest document nu constituie o ofertă de vânzare sau solicitarea unei oferte de cumpărare a acţiunilor Lafarge.

Clasificări
Lafarge este lider mondial în industria materialelor de construcţii, deţinând poziţii de vârf cu toate diviziile sale: Ciment, Agregate & Betoane şi Gips. Având peste 78.000 de angajaţi în 78 de ţări, Lafarge a înregistrat vânzări de 15,9 miliarde de euro în 2009.
În 2010 şi pentru al şaselea an consecutiv, Lafarge a fost clasificată printre „cele mai durabile 100 de corporaţii din lume”. Prin intermediul celui mai important centru de cercetare în domeniul materialelor de construcţii din lume, Lafarge plasează inovaţia în centrul priorităţilor sale, într-un demers de a asigura construcţii durabile şi creativitate arhitecturală.