Cu bune şi cu rele, campania electorală pentru alegerile locale a început. Cu puţine afişe şi bannere, cel puţin deocamdată, e adevărat, dar candidaţii nu pot decât să se bucure că nu le-au pus încă, pentru că ploaia rece şi pătrunzătoare din aceste zile a stricat multe dintre materialele electorale expuse. Primul motiv pentru care localităţile Gorjului nu au fost, încă, împânzite de culorile partidelor şi ale independenţilor este acela că materialele nu sunt gata. Toate firmele de print sunt suprasolicitate, mai să nu facă faţă comenzilor.
În timp ce candidaţii se întrec, însă, în panotaje, mulţi alegători se uită cu lehamite la ele. Unii sunt de părere că mai uşor i-ar convinge cu nişte obiecte pe care să le dea cadou. Dar, staţi liniştiţi! Candidaţii, sau o parte dintre ei, ca să nu generalizăm, s-au gândit şi la asta. Peste tot sunt în lucru tricouri, şepci şi alte materiale promoţionale cu însemne electorale. Dacă întrebi, toţi cei care le comandă spun că le vor da celor care fac parte din staff-ul lor electoral. Experienţa alegerilor trecute spune, însă, altceva. Astfel de materiale, precum umbrele, şepci, tricouri, brichete, pixuri, cizme, găleţi şi altele ajung, nu se ştie cum, la alegători. Ba s-a mers până acolo încât alegătorii au primit pui, peşte, pungi cu diverse alimente sau chiar s-au trezit la poartă cu grămezi de nisip. Asta în condiţiile în care Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prevede foarte clar, la articolul 105: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegatorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegatori constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.” Dar, se vede treaba, această lege nu a avut deloc efect până acum, pentru că alegerile au trecut peste ea fără să fie luată în seamă. Acum, însă, Ministerul Administraţiei şi Internelor a demarat o campanie de cunoaştere a legii. Probabil pentru cei care primesc, pentru că cei care dau astfel de cadouri o cunosc, cu siguranţă. Dar, mă-ndoiesc de faptul că vor fi mulţi cei care vor spune: „nu vreau să primesc nimic de la voi, pentru că e ilegal”, mai ales că „donatorii” cunosc foarte bine profilul celor care sunt dispuşi să accepte cadouri.
Aceasta de mai sus este, însă, o mică încălcare a legii electorale, pentru că oamenii pot primi cadourile, după care să voteze cu cine vor. Există şi metode prin care partidele plătesc votul, după ce se asigură că a fost dat cui trebuie. Cunoaştem, din anii trecuţi, metoda numită „morişca”. Astfel, votantul primeşte de la masa de manevră a partidului un buletin de vot ştampilat, deja, în favoarea partidului respectiv. Îl ascunde, intră cu el în cabina de vot şi cu cel primit de la secţia de votare, scoate buletinul primit gata ştampilat şi îl bagă în urnă, iar pe cel primit oficial îl ascunde şi îl duce neştampilat celor de la partid, primind în schimbul lui o sumă de bani. Apoi, cei de la partid ştampilează noul buletin şi îl dau următorului alegător dispus să-şi vândă votul. Iar exemplele pot continua…