Între profesioniști și politicieni

Loading

Uniunea Social Liberală consideră că, atunci când vine vorba de gestionarea unor sisteme importante, precum este sistemul de sănătate publică din România, este mai importantă poziția unor profesioniști cu experiență din sistem decât părerea unor politicieni!
În cazul reformei din sănătate, considerăm că nu asistăm la ciocnirea a două viziuni strategice, ci la o dispută între unul dintre puținele sisteme de succes (SMURD-ul gestionat de domnul Arafat) care dă încredere și profesionalism și o seamă de interese dubioase și controversate, susținute de președintele Băsescu.
USL va promova, când va prelua guvernarea, cât mai mulți profesioniști în funcțiile executive, încercând să folosească experiența acestora pentru a oferi servicii publice mai bune.
Domnul Raed Arafat, precum și alți profesioniști de calibrul domniei sale, ar avea totdeauna un loc într-un viitor guvern al USL, pentru că noi considerăm că principalul criteriu care trebuie să stea la baza unei guvernări corecte este competența.
Uniunea Social Liberală respinge abordarea absolut iresponsabilă a actualului Guvern şi a preşedintelui României în problema Legii Sănătăţii. Fondul Monetar Internţional a arătat, în observaţiile sale asupra proiectului, că legea nu asigură mecanisme de control a cheltuirii banilor în sănătate, nu include sancțiuni pentru managerii de spitale care depășesc bugetele, nu există un mecanism bine definit prin care se stabilește și se actualizează pachetul de bază, nu se precizează cum va fi făcută finanțarea spitalelor.
Actuala putere propune schimbarea din temelii a sistemului de Sănătate, pregătind privatizarea în masă a serviciilor medicale, fapt care ar avea drept consecinţă reducerea drastică a accesului la asistenţă medicală pentru milioane de români. Puterea pregăteşte tranzacţionarea pe bani a sănătăţii românilor, transformând aproape întreg sistemul într-o sursă de bani pentru investitorii privaţi. Atragem atentia că cei mai vulnerabili vor fi pacienții vârstnici și cei cu venituri mici, adică tocmai acei români care, de obicei, au cea mai mare nevoie de servicii medicale.
Tocmai de aceea, USL cere în continuare renunțarea la procedura de urgență folosită în prezent pentru adoptarea legii și dezbaterea sa publică, pe scară largă, pentru a identifica cele mai bune soluții de perfecționare a actualului proiect.