Alegerile preliminare pentru PSD

Cu siguranță, Victor Ponta este o figură originală a politicii românești iar noi gorjenii ar trebui să ne ”mândrim” că l-am trimis în Parlamentul țării. Dacă nu o facem, cel puțin unii dintre noi, se datorează faptului că nu a făcut mare lucru pentru Gorj. Mai mult, pesediști de seamă de pe la Gorj ridică serioase semne de întrebare în privința apelor în care se scaldă cunoscutul politician. Unii ar putea să bage mâna în foc că atacurile Puterii vin ca o mănușă de fiecare dată când ”micul Titulescu” are probleme în propriul partid. În această cheie ar însemna că PDL-ului îi convine de minune ca Ponta să conducă PSD-ul. Dar, nu-i așa, întortocheatele sunt căile politicii dâmbovițene iar gura lumii…
Ideea lansată în ultimele zile de Victor Ponta poate revoluționa viața politică și, în același timp, să salveze USL de la implozie. Chiar dacă a primit critici mai mult sau mai puțin directe din interior iar o anumită parte a presei caută să-l ridiculizeze, proiectul alegerilor preliminare este un pas înainte și ar trebui extins la toate partidele. Până acum nu este clar nici măcar dacă se supun acestei reguli toate cele trei partide din USL sau doar PSD-ul, pentru că în ultima variantă nu are nici o finalitate. De fapt, dacă ar fi să ne gândim mai bine USL-ul a mai făcut și altele nefăcute gen cedarea președinției Senatului sau anunțarea suspendării Președintelui, așa că încă un proiect ratat nu ar mira pe nimeni.
Și totuși, PSD-ul  ar putea fi salvat, cel puțin la Gorj, de către alegerile preliminare. Prevederile protocolului USL ar putea naște monștri dacă s-ar aplica în forma actuală. Sunt localități în care PSD-ul sau PNL-ul au avut și au peste 50%. Ai băga ”sula în coaste” respectivului primar printr-un viceprimar de altă culoare politică este o trăsnaie care ar afecta rezultatele electorale pe ansamblu. Cu alegeri preliminare, în varianta că ele se vor face pe bune, unii ”cantidați” ar putea să ajungă la concluzia că e mai bine să se întindă cât le e plapuma. Competiția ar trebui să existe și din alte motive, din experiența ciclurilor electorale trecute nici o alianță politică nu rezistă și atunci ”victoria” de acum e înfrângerea de mai târziu.
Alegerile preliminare sunt clar în avantajul PSD, partidul mai mare și mai bine poziționat electoral. Fără greșeli majore care să ducă la dezintegrarea USL, Opoziția va câștiga alegerile pe vot negativ. În aceste condiții e nevoie de o selecție mai riguroasă a candidaților și a poziționării lor electorale. Bunăoară, nu cred că PNL-ul este îndreptățit la un post de viceprimar la Târgu-Jiu în condițiile în care Florin Cârciumaru și PSD au majoritatea. Pe de altă parte, orice candidatură USL pe Colegiul lui Mugurel Surupăceanu este mai bună după prestația lamentabilă a acestuia. Dar poate că novăcenii și ceilalți locuitori din nordul județului stau doar la televizor să-l vadă pe domn deputat cum ”combate” el cu simț de răspundere?
Copiată de afară, ideea alegerilor anticipate ne-ar putea arăta faptul că Victor Ponta știe și altceva decât să strunească caii putere ai bolizilor!