În seara zilei de luni, 26 Martie, am avut privilegiul de a fi invitat la un eveniment important în care fostul Prim-Ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a fost conferențiar principal.
După aranjamentul locurilor în sală, faptul că lucrez în Academia Română mi-a dat și o altă onoare, am stat lângă președintele Academiei Ionel Haiduc, foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, foștii premieri Petre Roman, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ciorbea și multe alte personalități din lumea academică și oameni pe care îi admir și respect și care au făcut ceva pentru România.
Ca student la științe politice am fost fascinat la un moment dat de lucrările lui Anthony Giddens, sociologul care a fost ideologul Celei de-a Traia Căi – Calea de Centru și de cel care a încercat să pună în practică A Treia Cale, fostul premier britanic laburist Tony Blair.
Am reținut trei idei principale spuse de Blair:
1. Astăzi nu mai contează atât de mult diferențele dintre stânga și dreapta ci mai degrabă între cei deschiși la minte, cu vederi largi și cei cu vederi înguste. Contează dacă vrei cu adevărat să faci parte din progresul societății și a timpului pe care-l trăiești sau dacă vrei să fii cel care acceptă status-quoul, starea de fapt a lucrurilor. Vorba lui Ghandi, Fii tu schimbarea pe care o dorești în lumea.
2. „Ţările ca România învaţă lumea ce înseamnă libertatea pentru că ştiţi ce nu înseamnă libertatea, dar ştiţi şi ce înseamnă ea”. O țară ca România, din Europa de Est, învață libertatea pe cont propriu și poate spune procesul prin care trece. Constrângerea asupra unei persoane nu poate apărea din dorința de a-i impune concepții ale altora cu privire la modul de viață ori la conduită. Singura manieră prin care se poate încerca schimbarea unui individ este discuția de orice fel (fie ea mustrare, rugăminte sau implorare), întrucât „asupra lui însuși, individul este suveran”. Cred că prin ce spunea Blair, asta se aplică și la o țară, nu doar la indivizi.
3. Mai mult ca oricând lumea are azi nevoie de lideri și de lideri politici. Ori a fi lider nu reprezintă doar poziția de putere conform paradigmei lui Machiaveli ci mult mai mult, să îți pese de oameni în mod real și să crezi în ei, împlinindu-te prin asta. Mi-aș dori să văd și astfel de oameni în politică.
Trecut acum de 30 de ani, nu mai privesc întânirea cu Blair fascinat doar de personalitatea sa politică ci și de liderul politic și în special de comunicarea cu omul Tony Blair.