INEDIT Certificatul de naștere al renumitului sculptor Constantin Brâncuși, expus în premieră la Târgu-Jiu

Loading

Împlinirea a 66 de ani de la moartea marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuși (n. 19 febr. 1876, Hobița, Gorj, România –  d. 16 mart. 1957, Paris, Franța) a fost marcată, la Târgu-Jiu, printr-un complex de evenimente care au debutat cu o expoziție documentară intitulată ”Documente din Arhivele Naționale ale județelor Gorj și Dolj cu privire la Ansamblul Sculptural Brâncușian de la Târgu-Jiu”.

Expoziția a fost organizată de către Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, prin Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare,   în colaborare cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu și  cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Gorj.

Expoziția a marcat o premieră, prin faptul că, în cadrul acesteia, au fost expuse trei documente originale care îl privesc pe Constantin Brâncuși. Primul document care a fost expus de către Secția Județeană Gorj  a Arhivelor Naționale și care a suscitat un deosebit interes din partea tuturor celor prezenți la vernisaj, a fost certificatul de naștere al marelui sculptor, document care a fost prezentat pentru prima oară în spațiul public.

Un al doilea document  interesant expus, este actul original  al Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, datat 20 octombrie 1937, semnat de către președintele acesteia, Arethia Tătărăscu, prin care aceasta a donat Primăriei Târgu-Jiu, la data de  20 octombrie 1937 ”o coloană și un portal de piatră opere a marelui sculptor Brâncuși, care în chipul acesta aduce un  prinos de recunoștință Județului său natal”,   precum și ”suma de lei 750.000” pentru plata exproprierilor necesare creării ”unei străzi care va purta numele Calea Eroilor”. Tot prin acest document ”Liga Națională a Femeilor Gorjene a luat pe a sa răspundere construcția Bisericii Sf Apostoli care se află pe strada destinată Eroilor”.

Cel de-al treilea document expus, în original, este planul arhitectural de amenajare a Ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu.

De asemenea în cadrul expoziției au fost expuse și alte  documente aflate în arhive,  documente care au legătură cu istoria acestor locuri, din perioada în care la Târgu Jiu se năștea acest Ansamblu sculptural ce a devenit cunoscut în întreaga lume.

Evenimentul a fost moderat de dr. Adrian Tudor – cercetător la Institutul  de Cercetare, Dezvoltare și Inovare  din cadrul UCB Târgu-Jiu, iar în cadrul acestuia au rostit alocuțiuni doamna prof. univ. dr. Luminița Popescu – rector al Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, doamna Cristina Vasiloiu – director al Secției Județene Gorj a Arhivelor Naționale și dr. Sorin Lory Buliga din partea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

Publicul prezent a fost încântat de faptul că a avut posibilitatea să vadă cele trei documente originale, dar în special certificatul de naștere al titanului de la Hobița Gorjului  precum și actul de donație al Ligii Naționale a Femeilor Gorjene.

dr. Victor TroacăPreședinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”