Este oficial! România nu e făcută să se alinieze la standardele pe care le așteptăm și aceasta din orice perspectivă am privi. Deși trebuia să avem un guvern nou, al României Centenare, propus de alianța PSD-ALDE, cu o maximă responsabilitate față de prezentul și viitorul țării, ne-am ales doar cu un guvern marca Dragnea & Comp., condus de Viorica Dăncilă. Miniștrii, desemnați numai unul și unul, dar nu pe sprânceană, ci pe mustață, majoritatea rămași din vechea guvernare fără nicio realizare, în timp ce noii veniți susțin interesele celor care îi duc în spate, incapabili să emită soluții pentru o Românie aflată în genunchi într-un an simbolic atât de important pentru noi românii.
Nu știm câte „pamblici” va tăia noul guvern, dar ne interesează cum vor fi gestionate domeniile la care România este în continuare deficitară: industrie, sănătate, educație, agricultură, transporturi, protecție socială, lista putând fi continuată fără mari eforturi. Lipsesc soluțiile, nu cele de azi pe mâine, ci acelea care să ne permită să credem că România nu va funcționa în continuare ca o țară aflată la limita Europei, fără șansa unui progres real.
Recomandări tot primim din partea celor care, în scris sau vorbit, își asumă calitatea de specialiști. Nu contează domeniul, contează doar capacitatea de a ști să arăți cu degetul sau după caz, să oferi soluții în teorie. Toată lumea se pricepe la așa ceva, mai ales miniștrii. Cei propuși astăzi de premierul Viorică Dăncilă se înscriu în această categorie, iar unii lasă impresia că nu au niciun fel de competențe specifice portofoliilor ministeriale pentru care au fost propuși. Nu că ar fi primele cazuri de astfel de miniștri ai României.
Pe fondul contextului intern din ultimelor zile, multe din puținele proiecte de relansare a României ca țară membră a Uniunii Europene sunt puse sub semnul întrebării. Repercursiunile nu vor întârzia să apară, activitatea multinaționalelor continuă să ridice semne de întrebare, în timp ce bugetul statului suferă la capitolul venituri. Dacă nu ai, de unde să dai? Primim însă legi proaste, altele doar neinspirate, iar românul de rând, fără să înțeleagă prea multe, se corijează în apărătorul anonim al statului de drept, oricare ar fi acela, și protestează. Nu prea a citit el legile, nu prea a priceput cum e cu justiția, nu știe nici de ce natură endemică este ciuma, dar merge în stradă și se jură că #rezistă. În ceea ce privește noul guvern, rămâne să își demonstreze rezistența în fața unor provocări reale a căror amânare condamnă România la ani buni distanță de progresele unei Europe care rareori privește peste umăr.