Un guvern numit speranță

 

 

În câteva zile vom avea instalat la Palatul Victoria un alt guvern PSD, cel de-al treilea din actuala legislatură, iar România va dovedi prin fapte integrarea de tip european. Nu doar că avem prima femeie premier dar, în guvernul Dăncilă, aproape toate ministerele importante sunt conduse de reprezentantele sexului slab. Rămâne de văzut cu ce rezultate dar nu ar trebui să ne îngrijorăm prea mult, în România femeile întrețin cu succes milioane de gospodării așa că poate și țara va fi gospodărită mai bine. Guvernarea social-democrată are și un mare avantaj, Opoziția este slabă și nu are nici interesul de a guverna la acest moment, sondajele arătând clar că partidele lui Ludovic Orban și Traian Băsescu nu constituie o alternativă. Până și Klaus Iohannis a realizat că mergând pe mâna pierzătoare a liberalilor, useriștilor și pemepiștilor nu are șanse de un nou mandat, de aici decizia de a nu declanșa conflicte inutile cu Majoritatea.

Există însă interese foarte mari, puțin transparente, ca guvernarea PSD să nu reușească. S-a văzut acest lucru cu precedenții doi premieri PSD, cel puțin Mihai Tudose părea ușurat că a scăpat de responsabilitatea guvernării, care au trebuit să facă față unor presiuni deloc transparente. Nu știm dacă Statul Paralel există, atât timp cât Grindeanu și Tudose nu vorbesc despre asta, atât timp cât Liviu Dragnea sau Claudiu Manda nu vin cu dovezi concludente, dar DNA-ul și întregul sistem de justiție nereformat sunt o piatră de moară de gâtul statului român. Iar corupția este mai înfloritoare ca niciodată în România, dacă se poate vedea o reducere se datorează faptului că decidenții nu își mai asumă riscuri până la clarificările legislative. Atât timp cât un ministru nu poate să ia o decizie de oportunitate pentru că poate fi victima unui abuz din partea DNA, cu siguranță că directorii de prin ministere sau primarii nu se vor risca mai mult. Pierdem sume imense de bani pentru că nu avem răspunderea magistraților iar politicienii  din funcții nu își riscă libertatea chiar dacă nivelul lor de pregătire a scăzut foarte mult și se presupune că ar trebui să semneze orice.

În condițiile în care oamenii foarte capabili se rezumă la învățământul universitar sau la sectorul privat, este de mirare cum PSD-ul a reușit să încropească un guvern acceptabil. Nici măcar teza cu ”penalii” nu mai are trecere, ”găselnițele” DNA fiind întoarse de judecători și la Olguța Vasilescu și la Rovana Plumb, toată lumea așteptând succese în actul de guvernare. Țara va fi guvernată, cel mai probabil nu vom mai avea și ”defecțiunile” de tip Tudose și Grindeanu, rămâne însă problema esențială, când vom avea și performanță? Cine va avea curajul să semneze pentru autostrăzi, aeroporturi și alte investiții cu fonduri europene pentru antreprenori români? Care ministru se va risca să facă ordine în ministerul pe care îl conduce prin concedierea clientelei de partid și transparenței contractelor de orice fel?

Desigur, sunt doar întrebări retorice, deocamdată ne bucurăm că avem un guvern cu multe femei așa cum cere Uniunea Europeană! Rămâne să vedem peste câte luni vom trage linie și vom vedea dacă vom avea motive de bucurie după această alegere!