Guvernul faţă cu evaziunea

Loading

O veste a făcut înconjurul ţării şi, la cum evoluează astăzi lucrurile, şi prin cancelariile occidentale a făcut furori. Guvernanţii de la Bucureşti s-au hotărât să ia de coarne taurul evaziunii fiscale şi să-l aducă în piaţa publică. Ba am putea spune că premierul MRU a şi împărţit sumele care ar putea rezulta din această activitate de combatere a evaziunii fiscale. Doar că socoteala de acasă, în cazul nostru a Guvernului, nu se potriveşte neam cu ce învârte Blejnar şi alţi indivizi de teapa lui. În România, evaziunea fiscală a atins cote aberante, dar autorităţile nu şi-au propus până acum să o stârpească. E greu de crezut că în plină perioadă electorală această acţiune se va face pe bune pentru că înseamnă atât moartea micilor magazine, electorat de dreapta în general, cât şi a marilor evazionişti care sunt de regulă sponsori de partid.
Ce spune premierul este totalmente corect, România nu are unde să mai strângă cureaua, e nevoie de mai multe venituri. Ori acestea pot veni din fonduri externe, unde ne-am ras pe bot în următoarele şase luni pentru că suntem atât de hoţi de am speriat Bruxellesul, ori din combaterea evaziunii. Adică din activitatea aceea unde este şef nea Blejnar iar românul de rând nu s-a lămurit dacă acesta conduce evaziunea sau combaterea ei. Se spune că în vreo două luni se vor strânge la puşculiţa statului vreo două miliarde de dolari, adică mult mai mult decât creşterea de salarii şi de pensii anunţată. Organele fiscale ar fi trebuit să fie în mişcare deja dar din experienţele anterioare credem că nu se vor întâmpla prea multe. Din momentul când premierul Ungureanu  a anunţat pe finanţişti că au sprijinul său necondiţionat, al unui om neimplicat politic, a spus de fapt ca aceştia să fie atenţi unde se bagă. Adică cei cu altă culoare politică sau cei care nu sponsorizează vor fi „carne de tun” pentru autorităţi, de restul nu te atingi decât dacă eşti sinucigaş. Şi ca să nu te ia nimeni de fraier ca lucrător în domeniu, mai închizi şi tu ochii la câte o evaziune, mai mică sau mai mare, după cum e funcţia şi curajul. Şi nu o faci dezinteresat!
Telespectatorii au putut vedea cum noii miniştri şi-au luat angajamente care de care mai „pompoase” că vor face totul ca evaziunea să iasă la suprafaţă şi să fie băgată în buget. Dacă Ministrul  de Interne a spus că va ţine sub control toate care se întâmplă, de parcă comisarul Caragea ar ştii la Gorj tot ce se întâmplă în ograda proprie(sau poate ştie?), am aflat că Ministerele de Finanţe şi Economiei vor fi pe baricade. Mă gândesc la benzine şi motorine unde evaziunea este în continuare foarte mare iar inspectorii vamali, ăia nearestaţi prin judeţe ca al nostru, o freacă pe seama instituţiilor publice cu prejudicii mai mici decât salariile lor lunare.
Ca orice campanie antievaziune este însă de datoria noastră să o salutăm. Dacă nu se va opri la micile magazine de cartier, acolo unde patronii fură ca să trăiască ei şi organele statului, iniţiativa ne-ar putea salva în acest an greu. Cei care de regulă ştiu ce vorbesc spun că declaraţiile lui Ungureanu nu au fost decât semnalul că începe „marea colectare”. Aşteptăm să vedem!