Sondaj CCSB: USL versus coaliția politică Băsescu

Loading

codrin-scutaruUltimul sondaj al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) este cel puţin ciudat. Potrivit acestuia, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, am avea următoarele rezultate: USL – 57%; PDL – 18%; PPDD – 12 %; UDMR – 4%; PRM – 3%; PNG – 2%; PER – 2%; UNPR – 1%; PNȚCD – 1%. Un calcul simplu ne-ar arăta, dacă aplicăm ipoteza polarizării electoratului, că USL este sprijinit de 57% din populație și actuala coaliție de guvernare de 23% din populație.
Pe de altă parte, dacă planul președintelui Băsescu de a coaliza toate forțele politice din afara USL ar funcționa, partide și partidulețe, am avea un scor de tipul USL 57%, coaliția prezidențială 43% (din nou, cam prea însumează 100%, nu s-or mai fi chestionat nehotărâții). Se joacă, dacă e să ne luăm după un astfel de plan. Reducerea pragului electoral și o manevră de coalizare a tuturor partidelor de 1-3% ar duce la o coaliție prezidențială care să se poată lupta cu USL în toamna anului curent. (Este, maestre Turambar?) Au crescut, cum e firesc în perioade de criză, ca intenție de vot partidele radicale anti-sistem de tip PPDD și mai ales PRM, care încep să joace un rol electoral.
60% dintre români cred că actualul Guvern este manevrat din spate tot de foștii miniștri PDL.
69 % dintre români vor demisia lui Traian Băsescu și organizarea de alegeri anticipate.
Interesant de analizat ar fi și cotele de încredere pentru personalitățile politice, TOP 10 arătând astfel: 1. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR – 48%; 2. Sorin Oprescu, primar independent, candidat USL la Primărie – 43 %; 3. Patriarhul Daniel – 43%; 4. Regele Mihai – 42%; 5. Crin Antonescu (PNL) – 39%; 6. Victor Ponta (PSD) – 37%; 7. Ecaterina Andronescu (PSD) – 32%; 8. Mircea Diaconu (PNL) – 31%; 9. Mihai Răzvan Ungureanu, fost PNL – 28%; 10. Călin Popescu-Tăriceanu, PNL – 28%.
USL are 6 din 10 personalități din TOP 10 iar actuala coaliție de guvernare doar pe premierul Ungureanu, fost liberal.
Cred că ar fi interesant ca PNL să îl promoveze mai mult pe Mircea Diaconu, cotat foarte bine de cei chestionați, și pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care poate juca un rol important în campania 2012. PSD a făcut deja o mutare prin poziționarea rectorului Politehnicii, Ecaterina Andronescu, la șefia PSD București, personalitate politică și publică credibilă și în ascensiune.
Potrivit sondajului, 52% dintre cei chestionaţi au spus că merg la vot, 33% că nu vor merge, iar 15% că nu sunt în ţară (mi se pare un procent foarte mare acesta din urmă).