Greu de schimbat la… stat

Loading

De fiecare dată când un oficial de rang înalt  își pierde funcția, o dă pe lacrimi de durere și pe scenarii apocaliptice pentru țărișoară. Dacă la politicieni mai merge iar pe Grindeanu și Tudoase mai că era să-i credem că i-a persecutat ”căpcăunul” Dragnea, în lumea Justiției plânsetele devin de-a dreptul insultătoare pentru privitori sau cel mult comice. După Laura Kovesi și secondatul ei, penibilul Augustin Lazăr, își va pierde funcția pentru grave încălcări ale legii. Procurorii care anunță că se solidarizează cu șeful lor pe hârtie și cel mult în rele, a închis președintelui Iohannis un dosar care îl făcea…penal, arată doar mentalitate de oameni deasupra legii. Bineînțeles, președintele Klaus Iohannis are  varianta aruncării țării în haos iar acum, probabil, se va folosi de orice oportunitate să reintre în cărți, să vrei un nou mandat la Cotroceni fără nimic palpabil realizat e destul de greu iar ”Bâta” Justiției pare că nu va putea fi folosită după modelul Traian Băsescu împotriva lui Adrian Năstase.

Au fost față în față în aceste zile două personaje cheie ale Justiției din România, ministrul de resort în persoana profesorului universitar Toader Tudorel și procurorul general Augustin Lazăr, cu o vechime de ”n”  ani în magistratură. Dacă ministrul Justiției a mai oferit încă o monstră de competență și a prezentat un raport argumentat cu cel puțin 20 de motive de demitere, Augustin Lazăr a venit nepregătit în fața presei cu singurul argument-”dați în mine, dați în fabrici și uzine”. Mai mult, decizia era previzibilă după demiterea Codruței Kovesi din fruntea DNA pentru motive imputabile inclusiv ”șefului” acesteia, personajul de rangul doi Augustin Lazăr. Nu prea știu cum îl priveau unii pe Lazăr, în speță ”aplaudacii” plătiți sau scoși cu forța să îl apere pe el sau pe Kovesi, dar actualul procuror general nu a impresionat decât prin…freză.

Spunea ministrul Justiției cu prilejul propunerii de revocare că Augustin Lazăr a avut ”discursuri publice cu caracter politic dar și acuzații fără precedent la adresa puterii legislative și executive”. De fapt, procurorii și-au făcut un obicei din a fi ”unicii” reprezentanți ai Justiției corecte din România, de a da lecții tuturor și, mai mult, de a falsifica dovezi în scopuri ”nobile”, ca celebrul Portocală. Poate că n-ar strica ca reprezentanții Statului în Justiție, ăștia sunt procurorii, să își vadă lungul nasului și să înțeleagă că sunt doar o parte din ecuație. Poate că au fost obișnuiți ca alți slujbași ai statului să le facă treaba, ca judecătorii să se dea la o parte ca să nu o pățească ca Dan Mustață, dar o limită totuși ar trebui să existe sau cineva să le-o impună.

Deja președintele Klaus Iohannis s-a ambalat într-o direcție care vine în coliziune cu decizia CCR, cere chiar demisia ministrului Toader Tudorel, vedem o confruntare între un profesor din preuniversitar și un ditamai profesorul universitar. Eu aș merge pe mâna specialistului!