Grave nereguli la o obște din Crasna

Nereguli, una peste alta, apar la suprafață la Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, după ce fosta conducere, despre care săptămânalul Vertical a scris în anul 2010 un adevărat serial, a pierdut puterea. Au fost descoperite contracte de arendă care reduceau veniturile asociației, în favoarea arendașilor, unul dintre ei fiind angajat al APIA- instituție ce gestiona fondurile. Iar 11 hectare de pădure din Obârșia Lotrului au fost date cu contract de superficie în condiții total dezavantajoase, lui Doru Epure, un angajat al ITRSV Vâlcea, instituție care se ocupă cu controlul proprietăților private de fond forestier. Și acestea sunt doar două dintre neregulile descoperite de noua conducere a asociației.

Proprietarii de animale de la Crasna, nevoiți să plătească arendașilor dacă vor să aibă unde paște oile, deși sunt proprietarii munților
Proprietarii de animale de la Crasna, nevoiți să plătească arendașilor dacă vor să aibă unde paște oile, deși sunt proprietarii munților

Deși putea încasa sume frumoase din subvențiile gestionate de APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură),  ceea ce a și făcut până în 2010, conducerea Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, în speță președintele Dorin Mituțoiu și secretarul Marius Albă, a arendat pășunile și golul alpin, în suprafață de aproape 1800 de hectare, unor cetățeni care au declarat că au animale suficiente pentru a primi subvenția. Astfel, în cei cinci ani de arendă, asociația pierde peste 150  de miliarde lei vechi în favoarea arendașilor, unul dintre ei (Vasile Virgil Ungureanu) fiind angajat al APIA. Actualul secretar al asociației, Gheorghe M. Hașcău, spune, chiar, că reaua intenție a fostei conduceri e evidentă și că aceasta nu a reprezentat interesele membrilor obștei: „Eu consider că, prin arendare,  Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni a fost prejudiciată, deoarece în cei 5 ani de contract (2010-2014), perioadă în care au fost date spre arendă peste 1800 de hectare de pășuni și gol alpin, se puteau încasa 15.600.000 lei (adică 156 de miliarde de lei vechi). Prin arendă, venitul pe care-l puteam obține din subvenții a scăzut la 8% (adică 10% încasăm din arendă, dar acest venit este impozabil, spre deosebire de subvenție, la care nu se plătește impozit).” Mai mult, dacă atunci când subvenția se încasa de către asociație, toți membrii puteau să-și pască animalele pe munții comuni, aceștia sunt nevoiți, acum, să plătească arendașilor, ca să le ia și lor animalele să le pască.
Singurul lucru bun, în prezent, e că, în urma sesizărilor primite de la actuala conducere a asociației, APIA a sistat plățile de subvenții către arendași, până se clarifică situația, după cum ne-a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj: „În urma sesizărilor, am sistat plățile către arendași. Nu putem face mai mult, chiar dacă actuala conducere a asociației spune că nu recunoaște contractele de arendă.”

Obârșia Lotrului, dată pe 10 cenți/an/mp, unui angajat al statului
Obârșia Lotrului, dată pe 10 cenți/an/mp, unui angajat al statului

Alte contracte păguboase

Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni are, de asemenea și alte contracte păguboase încheiate de fosta conducere. Trei dintre acestea sunt încheiate cu Doru Epure, inspector la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Vâlcea, instituție care are controlul asupra pădurilor private. Este vorba despre contracte de superficie, care oferă terenuri lui Doru Epure, în schimbul unei redevențe de 0,1 dolari/an/mp, dar angajează asociația la lucrări ce presupun foarte mulți bani, iar dacă  nu se fac, aceasta trebuie să plătească, drept despăgubiri, întreaga valoare a contractelor. Dumitru Pîrjol, președintele actual al asociației spune, însă, că are șanse să scape de această problemă, pentru că fosta conducere nu avea mandat să angajeze asociația în astfel de contracte: „Acuz fosta conducerea că, prin încheierea contractelor de superficie, au predat, printr-o semnătură de pix, 11 hectare din proprietate, fără acordul membrilor asociației, iar beneficiarul, tot printr-o semnătură de pix, câștigă 1.047.000 dolari, în cazul nerespectării clauzelor contractuale. Fosta conducere nu a respectat clauzele, care presupuneau ca, în doi ani, să scoată suprafața din fondul forestier, să facă planul urbanistic zonal, prin care să schimbe destinația terenului din teren cu vegetație forestieră în teren curți- construcții și să asigure utilitățile, adică curent electric, apă, canalizare, drumuri și lucrări de protecție a malurilor apelor și a versanților, adică lucrări de îndiguiri, costurile fiind foarte ridicate pentru toate acestea. Când am aflat despre aceste contracte, am cerut în instanță constatarea nulității lor, pe motiv că cei care le-au semnat din partea asociației, adică Dorin Mituțoiu și Marius Albă, nu primiseră mandat din partea   Adunării Generale pentru a angaja asociația într-o astfel de tranzacție. Astfel, am reușit, din cele trei contracte, pentru două să obținem hotărâre definitivă și irevocabilă pentru ca acestea să nu mai fie valabile, iar la al treilea contract suntem cu procesul la Curtea de Apel Craiova.”

Unde sunt banii?

În urma demersurilor făcute de actuala conducere a Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, celor doi foști șefi care „tăiau și spânzurau” li s-a întocmit dosar penal pentru cheltuirea ilegală a 1.400.000 lei, obținuți ca subvenție de la APIA. În urma expertizelor din dosar, efectuate în anul 2012, s-a constatat că membrii obștei trebuiau să primească subvenții în valoare de 1.000.218 lei, pentru anii 2008, 2009 și 2010, banii apăreau în sold, dar în realitate nu au fost găsiți, după cum declară președintele Dumitru Pîrjol: „Domnul Albă a spus că banii sunt în sold. E adevărat, sunt în sold, adică pe hârtie. Normal, ar trebui să existe și în cont, ca să dăm membrilor subvențiile, dar noi am găsit în cont 700 de lei. Mai mult, am găsit datorii de peste un milioan de lei. Nu erau plătite paza la păduri, impozitele și celelalte contribuții la stat, ba chiar aveam datorii și la firma Translemn, firmă la care fostul președinte, Dorin Mituțoiu, era asociat cu o rudă a lui Doru Epure, cel căruia i-a făcut contracte de superficie.”

Lovite de nulitate

„Dacă stăm strâmb și judecăm drept”, precum spune o vorbă românească, toate actele emise de fostele conduceri ale Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni sunt lovite de nulitate, pentru că antetul oficial al asociației nu corespunde cu ștampila. Nu se știe de ce s-a întâmplat asta, pentru că, normal, firmele care confecționează ștampile nu au voie să facă asta decât dacă se prezintă administratorul legal, sau președintele în acest caz, cu certificatul de înregistrare fiscală în original. Ori, pe acesta denumirea este „Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni”, iar pe ștampila folosită de fostele conduceri este înscris „Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni”. La această situație, secretarul actual al obștii, Gheorghe M. Hașcău, are o remarcă personală: „Cei dinaintea noastră și susținătorii lor  spuneau de mine și de președinte că suntem un mecanic și un tinichigiu, pentru că am lucrat în domeniu. Uite că a trebuit să venim noi, un mecanic și un tinichigiu, să descoperim că au lucrat cu o ștampilă ce face toate actele ilegale și să  repunem în legalitate această asociație.”

Și altele…
Multe sunt neregulile care s-au petrecut, de-a lungul anilor, la asociația de la Crasna. De exemplu, în anul 2008, președintele ales Dorin Mituțoiu a făcut o împuternicire, de mână, prin care a dat drept de semnătură secretarului Marius Albă pe perioadă nedeterminată. ”(…) împuternicesc pe dl. Albă Marius (…) să reprezinte Asociația în relațiile cu orice instituție, să semneze orice document, semnătura fiindu-mi opozabilă.”
De asemenea, apar în dosarele asociației două procese verbale de la ședințe ale Adunării Generale, unul din 08.06.2008 și altul din 23.03.200, ultimul an fiind incomplet, în ambele cazuri fără să se facă referire la numărul de membri prezenți, deși ședințele au fost declarate statutare, iar despre semnăturile membrilor prezenți nici vorbă să fie pe undeva. Iar acestea sunt doar câteva din ciudățeniile de la Crasna, care-i lasă pe oameni, în continuare, fără dividende. Să vedem, până când….