Gorjul, sub zodia evaziunii fiscale

Loading

 

Oamenii de afaceri din România, inclusiv din Gorj, fac declarații din ce în ce mai dure la adresa guvernanților care s-ar face vinovați de toate relele din economia țării. Până a vedea câtă dreptate au oamenii de afaceri, constatăm că milioane de români sunt plătiți în sectorul privat cu minimul pe economie. De asemenea, circa 90% dintre românii care pleacă la muncă în străinătate spun că principalul motiv este salarizarea foarte proastă și nerespectarea timpului legal de lucru. Județul Gorj, aparent subdezvoltat din punct de vedere economic, este patria evaziunii fiscale de o lungă perioadă de timp iar autoritățile nu fac nimic în această direcție.

Auzim în spațiul public tot mai des pe reprezentanții mediului privat de afaceri care acuză pe toată lumea, inclusiv Guvernul, ca vinovați de nerealizările lor. Reținem că avem un număr foarte mare de firme subcapitalizate sau în pragul falimentului dar cu patroni prosperi, deținători de  case și mașini demne de Las Vegas. Cum sunt posibile asemenea lucruri? Foarte simplu, legislația de la noi este foarte permisivă și avem de prea multe ori patroni care își cumpără mașini scumpe sau alte lucruri pe firmele care de foarte multe ori se prăbușesc. Cât despre salarii și impozite la stat, acestea sunt diminuate până la cote jenante. Organele statului nu par să sesizeze sau au alte motive să nu vadă această practică care diminuează semnificativ veniturile la buget. Din această perspectivă, orice îmbunătățire a legislației în domeniu este binevenită.

 

În patria evaziunii

 

Desigur, într-un număr special de Sărbători, subiectele ar trebui să fie altele. Abordăm subiectul evaziunii în contextul celor hotărâte de guvernanți în aceste zile, o ordonanță foarte criticată de unii-băncile și firmele străine-și apreciată de oamenii simpli care doresc o normalizare a realităților din România.

Gorjul este un exemplu nedorit de evaziune în toate sectoarele. Bunăoară, din momentul în care ieși din casă constați evaziunea. De la lucrurile mărunte gen frizerie/coafură sau spălat mașina și până la aprovizionarea la magazinele de cartier, nimeni nu înregistrează nimic sau totul este la nivel simbolic. Trecând la următorul nivel, de la contravaloarea unei călătorii cu taxi-ul și până la transportul în regim de maxi-taxi, fiscalizarea atinge cote de avarie. Nici alimentația publică pe la Târgu-Jiu nu este acoperită fiscal încât stai și te întrebi ce-or face armatele de agenți ai Fiscului?

Dacă ne-am lua după cifrele statistice, Gorjul ar fi un deșert economic. Nu doar că nu este așa, dar în Gorj se construiește foarte mult. Iar ce nu este în contract cu statul pare că nu există din punct de vedere fiscal deși se ridică sute de case anual. Să mai vorbim de cum s-a ridicat sau cum se dezvoltă Rânca? În Gorj se fac averi, legal sau mai puțin legal, dar toată lumea se văicărește. Înmatriculările de autoturisme noi și rulate au atins cote greu de imaginat în urmăă cu câțiva ani, Gorjul fiind într-un top 10 la acest capitol înmatriculări/număr de locuitori.

 

Prevederile Ordonanței cu bucluc

 

Potrivit acesteia, o primă măsură este „propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, în care vom prevedea sume de 310 milioane lei”, pentru modernizarea infrastructurii staţiunilor, dotarea cu echipamente şi perfecţionarea personalului medical.

O altă prevedere se referă la un mecanism „pentru protejarea populaţiei”, astfel încât băncile vor plăti un impozit pe active „în cazul unui ROBOR mai mare de 2%”, a spus Orlando Teodorovici. Ministrul a arătat că „orice depăşire este taxată cu diferite marje”.

Acesta a adăugat că „se propune pentru anul 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unul punct de pensie majorat”, ceea ce înseamnă că pensiile nu se vor mări, aşa cum promisese Guvernul, din prima zi a anului viitor.

În schimb, o altă „propunere” este devansarea creşterilor salariale din 2022 pentru septembrie 2020 pentru cadrele didactice.

În ce priveşte administraţiile publice, o prevedere a OUG le obligă ca din 1 august 2019 să publice execuţia bugetară online.

O altă prevedere importantă este legată de  plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acest preţ, „va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare”, a spus Vâlcov, adăugând că „Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa”.

Totuşi, Guvernul va suplini această pierdere prin „impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie”.

În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de 1 miliard de euro la vânzarea licenţelor 5G. „S-a stabilit o taxă care va merge către ANCOM de 3%, care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat”, a motivat consilierul premierului.

Guvernul a anunţat, totodată, că „s-a hotărât majorarea taxei de viciu în domeniul jocurilor de noroc”.

În ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, ci au rămas la 3,75% , iar comisionul cuvenit administratorilor fondurilor private de pensii a fost redus de la 2,5% la doar 1%, din care jumătate va merge la Casa Naţională de Pensii.

Reprezentanții Guvernului au  anunţat şi că salariul minim în domeniul construcţiilor va creşte la 3.000 lei brut de la 1 ianuarie 2019, iar taxele vor fi diminuate în acest sector astfel, impozitul pe venit şi CASS fiind reduse de la 10% la 0, iar contribuţia angajatorului de la 2,25% la 0,337%.

 

One Comment on “Gorjul, sub zodia evaziunii fiscale”

  1. Cel putin in Gorj,evaziunea fiscala este direct proportionala cu valoarea lucrarilor obtinute de la statul roman si firme ale acestuia…putinele firme care fac export nu-si permit sa functioneze subcapitalizate,altfel ar fi scoase din competitie,oricum evaziunea fiscala la productie de export nu-i asa stridenta ca atunci cand evaziunea fiscala provine din lucrari din bani publici…aici statul roman este jumulit de 2 ori…prima oara plateste lucrari de proasta calitate cu valoare mult sub cea negociata,sau lucrari fictive…a doua oara statul roman este vaduvit de proprii bani ,care ar trebui sa se intoarca fiscalizati in propriul buget,lucru posibil cu ajutorul ”dezinteresat”al unor functionari publici din structurile guvernului…sa nu uitam ca cei abonati la lucrari din bani publici de regula controleaza si alte activitati economice care nu presupun productie de export,reteta de evaziune fiscala fiind similara…in Gorj,sub 5% din firme fac export,adica obtin bani adevarati…

Comments are closed.