Probabil mulţi mă vor înjura, dar părerea mea rămâne aceeaşi şi am de gând să mi-o exprim. Încă o măsură populistă, care aduce voturi, e pe cale să fie pusă în practică, aceea de a fi mărit salariul minim pe economie. Iar dacă înainte de alegerile de anul trecut s-au făcut, de asemenea, promisiuni de măriri de salarii, care nu au fost aplicate, de data asta politicienii se vor ţine de cuvânt. Şi asta nu pentru că au devenit, într-un an, mai catolici decât Papa, ci pentru că anul trecut au promis bani la salarii pentru profesori, adică de la buget, în timp ce acum promit mărirea salariului minim, care e impusă patronatelor. Aşa că, în primul rând, se obţin voturi pe banii altora şi, mai mult, a fost găsită o metodă mascată de a mai băga nişte bani în plus în visteria statului, pentru că mărirea salariilor angajaţilor presupune şi mărirea dărilor la buget.
Acum, să nu creadă cineva că eu aş considera că salariul minim actual reprezintă o sumă măcar decentă pentru un om care munceşte o lună şi duce acasă 500 de lei. Privită situaţia în ansamblu, însă, se vede clar că soluţia de criză în România este gâtuirea firmelor private, singurele care produc bani şi susţin economia şi, implicit, bugetul statului. Mai întâi s-a băgat impozitul forfetar, după care s-a spus că se scoate, dar nu s-a scos Apoi s-a spus că firmele pot cere o perioadă de graţie pentru plata datoriilor, doar că condiţiile sunt aşa de aspre, încât majoritatea patronilor au renunţat să mai facă demersurile necesare. Acum vine mărirea forţată a salariului minim, ca să pună capac la toate.
Ce mai fac autorităţile publice din România? Angajează firme să lucreze pentru ele, după care „uită” să plătească serviciile prestate. Mai mult, de regulă patronii investesc nu numai în munca vie şi prestaţii ale utilajelor, ci îşi cheltuiesc banii şi pe materiile prime necesare pentru lucrări, cele mai bune exemple fiind construcţiile, după care aşteaptă să-şi primească banii pe lucrări. În timpul acesta, statul îi obligă să mărească salariile şi dările, le pune taxe noi şi le calculează penalităţi de întârziere pentru dările neplătite, care se calculează la facturi neîncasate.
Halal capitalism în România…