Anul 2018 a debutat sub auspiciu Centenarului Marii Uniri, iar instituţiile de cultură şi mass-media şi-au pliat multe din activităţile lor pe această temă. Aceeaşi atitudine a abordat-o şi domeniul educaţiei, multe din proiectele curriculare şi extracurriculare având ca fundament celebrarea Centenarului Marii Uniri.
Şcoala Gimnazială Nr. 1 ,,George Uscătescu,, din Tg- Cărbuneşti şi-a desfăşurat activitatea educaţională derulând o serie de proiecte şi activităţi extracurriculare care au vizat sărbătorirea Zilei Naţionale a României din perspectiva Centenarului Marii Uniri. Încă din septembrie, când şcoala şi-a redeschis porţile pentru elevii săi, punerea în evidenţă a acestei idei s-a materializat prin adoptarea ca uniformă festivă a elevilor din ciclul primar, a portului popular tradiţional şi a purtării unor insigne sau cocarde tricolore, în semn de preţuire a celor care au înfăptuit Marea Unire, făurind România Mare. Activităţile au continuat pe tot parcursul primului semestru al anului școlar 2018, fie că au fost activităţi artistice, sau de voluntariat, competiţii sportive sau competiţii şcolare pe discipline de studiu, toate acestea încheindu-se cu momente artistice susţinute în sălile de clasă, în cadrul Bibliotecii ,,Tudor Arghezi,, sau la Monumentul Eroilor din oraşul Tg-Cărbuneşti, dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului 1918-2018.
„România Mare prin ochi de copil”
În acest sens, elevii din ciclul primar au derulat proiectul educaţional „România Mare prin ochi de copil” proiect realizat sub patronajul ISJ Gorj şi ai profesorilor coordonatori şi în colaborare cu Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj, Primăria Tg. Cărbuneşti și Biblioteca Orăşenească „Tudor Arghezi”, Tg. Cărbuneşti. Sub atenta îndrumare a cadrelor didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr 1. ,,George Uscătescu”, elevii din ciclul primar au desfăşurat o serie de activităţi, precum concursuri pe teme istorice şi amenajarea unor miniexpoziţii cu fotografii şi articole despre evenimentele importante care au precedat Marea Unire, concursuri şi expoziţii de desene sau de decoraţiuni cu tema Centenarului 1918-2018. Elevii claselor I-A, a III-a B, a III a C şi a IV-a A, îndrumaţi de către profesorii Popescu Cambrea Veronica, Buligiu Camelia, Piţulescu Ionela şi Dumitrescu Marian şi susţinuţi de către muzeografa Firescu Eugenia şi bibliotecara Calotescu Roxana, au susţinut un moment literar-muzical, în incinta bibliotecii „Tudor Arghezi”, miercuri 28 noiembrie 2018. Admiraţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale, de părinţi şi invitaţi, copiii şi-au exprimat bucuria lor sinceră interpretând, pe cât de inocent pe atât de emoţionant şi emoţionaţi, poezii şi cântece dedicate ţării şi poporului român, ideii de unitate naţională. Momentul, atent gândit, s-a dorit a fi o reîntâlnire a românilor din afara ţării cu românii din ţară, înfrăţirea în cuget şi-n simţiri în asemenea momente cu o încărcătură emoţională deosebită.
Moment artistic
Dacă, în urmă cu o sută de ani, românii au trăit cu frenezie sentimente de înfrăţire, de regăsire, după ce au fost separaţi de interesele puterilor vremii, mulţi români din zilele noastre duc povara dorului, purtat în suflete de prinţii şi copiii rămaşi în ţară, pentru cei ce au plecat peste hotare ca să câştige bani pentru traiul lor şi a celor rămaşi acasă, iar cei plecaţi dorul de părinţi, de copii, de fraţi şi surori, de doina şi cântul românesc, de iarba verde de acasă, de struna viorii şi suspinul naiului, de susurul izvoarelor şi freamătul codrilor, de versul lui Eminescu şi balada lui Porumbescu, de murmurul colindelor ce înveșmântează Crăciunul, de horele şi cântecele româneşti, în care tresaltă bucuria şi iubirea acestui neam. Acest aspect a fost pus în evidenţă în momentul artistic susţinut de aceşti micuţi românaşi, în sufletele cărora dascăli inimoşi sădesc sentimentul dragostei de ţară şi neam, cel mai ales simţământ, după dragostea pentru Dumnezeu. Pentru că dragostea pentru Dumnezeu, credinţa şi iubirea de neam şi ţară au conferit unitatea şi integritatea poporului roman, de-a lungul istoriei. Aceste momente vor rămâne, cu siguranță, încrustate în sufletele acestor copii, amintindu-le peste ani că au fost părtaşi la celebrarea Centenarului Marii Uniri.
Prof. înv. primar, Camelia Buligiu