CENTENAR Revistă de benzi desenate dedicată personalităților din istoria Gorjului

Loading

 

În Programul ”Centenar” aprobat de Consiliul Local Tg-Jiu pentru anul 2018 a fost cuprinsă și editarea unor reviste de benzi desenate despre personalități și momente din istoria acestor meleaguri în timpul Războiului de Reîntregire. Proiectul a devenit realitate, prima revistă de benzi desenate este dedicată Ecaterinei Teodoroiu, ”eroina de la Jiu”.

Prima publicație de benzi desenate din seria destinată Centenarului Marii Uniri se intitulează ”Ecaterina” și are în prim-plan faptele de arme și momentele semnificative din viața eroinei poporului român, Ecaterina Teodoroiu”.Desenele au fost realizate de George Florin Văcaru și elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, un proiect coordonat de prof. Ana Daria Ionescu Haidău și profesor Cătălin Negrea. Apărută în condiții grafice deosebite, publicația va ajunge în toate școlile din Târgu-Jiu în perioada următoare.

”Proiectul revistelor de benzi desenate a ajuns în etapa rezultatelor palpabile, publicațiile au ieșit de sub tipar și vor ajunge în posesia celor mai tineri cititori. Cu ajutorul elevilor și profesorilor de la Liceul de Artă, concretizăm o dorință mai veche ca cei mai tineri elevi să vină în contact de o manieră atrăgătoare pentru ei cu istoria locală, cu marea eroină a Gorjului și a țării. Personajul istoric Ecaterina Teodoroiu, personaj de carte și film artistic, eroina mai multor documentare în ultimii ani, a ajuns acum și erou de benzi desenate. Mulțumesc tuturor celor implicați în proiect, mulțumesc profesorului Cornel Șomîcu pentru sprijin, ne dorim ca publicația să ajungă la cât mai mulți beneficiari! Urmează eroul de la Podul Jiului, Ion Popilian.” ne-a declarat în exclusivitate pentru ”Vertical” , Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu.

Prezentăm mai jos introducerea făcută celebrului personaj istoric, articol intitulat de subsemnatul: ”Ecaterina Teodoroiu, de-a pururi în legendă”

 

Dacă personajul istoric Ecaterina Teodoroiu nu ar fi existat în realitate, din fericire aceasta a existat și s-a născut la Târgu-Jiu, acesta trebuia inventat pentru a scrie o pagină nepieritoare de istorie națională din anii creării României Mari. Eroina românilor a împlinit sublim o trinitate care a făcut posibil Centenarul: Armata, Regalitatea și Războiul cel Mare.

Din păcate, tânăra generație cunoaște astăzi mai puțin personalitatea eroinei din Vădeni care a ajuns un simbol care a depășit de mult timp granițele țării. O fată simplă din Gorjul anului 1916 s-a înrolat în Armata Română, mai întâi ca infirmier și apoi ca soldat, pentru a-și răzbuna cei doi frați pierduți în  primele luni ale războiului  pe frontul din sudul țării.

Ecaterina Teodoroiu  a fost rănită, luată prizonieră de germani, a evadat, iar spre sfârşitul anului 1916 a fost din nou rănită la ambele picioare, fiind decorată pentru curaj printr-un  ordin regal. Întâiul ofițer al Armatei Române femeie, Ecaterina Teodoroiu a dobândit această poziție ca urmare a faptelor sale de arme ieșite din comun. Eroina de la Jiu a devenit încă din timpul vieții și, mai apoi după jertfa supremă, simbol de determinare, curaj și sacrificiu. Și încă un lucru important, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu s-a pregătit pentru a deveni dăscăliță, poate chiar în Vădeniul natal, și a ajuns  sublocotenent și și-a condus ostașii pe câmpul de luptă.

Cătălina, cum îi spuneau toți cei care au cunoscut-o, a rămas în mentalul colectiv și pentru câteva întâlniri memorabile, unele desfășurate parcă aievea. Întâlnirea cu generalul Ioan Dragalina, care îi dă mantaua proprie și poate și norocul, întâlnirile cu Regina Maria și regele Ferdinand, inclusiv decorarea regală,sunt tot atâtea momente care ne arată că aveam de-a face cu un personaj istoric de anvergură și sortit unui anumit destin.Gorjeanca a avut drumul ei pe acest pământ, frânt de o rafală pe un deal din Moldova, și o cale astrală a memoriei mentalului colectiv care nu se va opri niciodată. În ultimul secol, memoria eroinei a avut suișuri și coborâșuri în atenția autorităților, niciodată însă nu a fost uitată. Cu atât mai mult merită salutat gestul autorităților  locale de a da importanță personajului istoric iar locul sfânt al dăinuirii ei-Mausoleul din Piața Prefecturii- să își recapete strălucirea la acest sfârșit de an.

Pentru cei tineri, cei care vor parcurge acest proiect cu benzi desenate, un singur gând, să înțeleagă că această tânără ca și ei, a murit cu arma în mână la 23 de ani pentru a-și apăra țara.