S-a pregătit iar de sărbătoare, scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Zece ani s-au scurs prin calendare de când profesorul artist Liviu Dafinescu s-a petrecut tragic în lumea fără cântec, fără dans, fără dor. În această primăvară s-au potrivit zilele, în 27 aprilie 2013, ziua de naştere a artistului şi ziua ediţiei a zecea a Festivalului Jocului şi Portului pentru Tineret „Memorial Liviu Dafinescu”. În decorul rustic al scenei au evoluat cele 22 de formaţii folclorice ale copiilor şi tinerilor din Gorj, selectate la nivel zonal de ochiul avizat al specialiştilor în coregrafie.
Timp de câteva ore, juriul având ca preşedinte pe conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin a vizionat şi a evaluat formaţiile artistice care au adus în scenă dansuri şi suite autentice din folclorul gorjenesc. Eforturile şi competenţa instructorilor s-au văzut în ritmul şi calitatea evoluţiei, în armonia şi supleţea mişcărilor, în farmecul şi originalitatea portului gorjenesc, în gingăşia şi eleganţa expresiei artistice, în bucuria afirmării tinerilor într-o competiţie orientată pe promovarea valorilor artistice şi a perenităţii tezaurului folcloric de la noi.
O sărbătoare a folclorului autentic
Mai puţine decât la ediţia precedentă, formaţiile artistice s-au străduit şi au reuşit să încânte publicul spectator şi juriul prin naturaleţea şi strălucirea interpretării dansului, prin pitorescul şi unicitatea secvenţelor aduse în scenă, prin tinereţe şi voioşie, prin pasiune şi respect faţă de istoria şi tradiţiile locului. S-au remarcat experimentaţii dansatori ai Ansamblului „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din Baia-de-Fier şi orchestra de fluieraşi de aici, Ansamblul folcloric „Brâuleţul” al Casei de Cultură Turceni, Ansamblul „Gilortul” al Casei de Cultură Tg. Cărbuneşti, dansatorii şi orchestra din Rovinari – secţia externă a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, formaţiile Palatului Copiilor Târgu-Jiu, dansatorii şi orchestrele din Dragoteşti, Negomir, Băleşti şi Dobriţa. Au impresionat prin siguranţa şi dinamismul paşilor, prin varietatea, culoarea şi desenul costumelor populare, tinerii dansatori din Ţânţăreni, Licurici, Stejari, Stoina, Bustuchin, Tg.Logreşti, Căpreni, Văgiuleşti, Bălceşti şi Bâlta, copiii de la cluburile elevilor Motru şi Rovinari.
Inima şi sufletul acestui festival a fost şi de această dată familia marelui artist omagiat. În Gala Laureaţilor, doamna Vasiliana, fiica profesorului Liviu Dafinescu, avea să confirme: „Am invitat toţi iubitorii de folclor gorjenesc să fie alături de noi în cadrul acestei manifestări de amploare. Festivalul se bucură de un real succes, fapt demonstrat şi de numărul mare de participanţi; valoarea lui creşte de la o ediţie la alta.”
Foarte apropiat de spiritul festivalului, capacitat cu întreaga familie de tumultul acestei inedite manifestări folclorice, domnul Ciprian Florescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a apreciat organizatorii şi juriul: „Ne dorim ca de la an la an, acest festival să capete valenţe superioare. Aş vrea acum, la sfârşit de ediţie, să-i felicit pe toţi concurenţii, să le mulţumesc organizatorilor pentru modul în care s-au implicat în realizarea acestei reuşite, să felicit juriul, pentru că ştiu că a avut o muncă extrem de dificilă, şi le doresc tuturor să ne vedem la anul, la ediţia cu numărul XI, cu ansambluri mai bine pregătite, cu muncă mult mai grea pentru juriu.”
Părintele dansului popular gorjenesc, maestrul-coregraf Iulian Malea, consideră că exigenţa a fost mult mai mare anul acesta în etapa de preselecţie. De aceea se explică şi scăderea numărului formaţiilor de dans înscrise în această ediţie. Se observă din start atenta preocupare pentru afirmarea valorii şi a spiritului artistic autentic: „În luna martie am fost în toate localităţile din judeţ; din 36 de formaţii au fost selectate doar 22. Toate s-au prezentat foarte bine însă au fost câteva care s-au detaşat – formaţiile din Turceni şi Rovinari, secţia externă a Şcolii Populare de Artă”.
Evoluţia şi farmecul lor au mângâiat gândul şi dorul. Liviu Dafinescu trăieşte!