Festivalul copiilor „Filofteia Lăcătușu”, ediția I

Așa cum bine vă informam în edițiile noastre trecute, sâmbătă, 27 aprilie 2013, în comuna Alunu, județul Vâlcea, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului- concurs al  copiilor ,,Filofteia Lăcătușu”, competiție folclorică dedicată micuților cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani.

Concurenții au mers la casa în care s-a născut și a crescut  Filofteia Lăcătuși și a cântat rudelor sale cântece pe care ea le-a creat
Concurenții au mers la casa în care s-a născut și a crescut Filofteia Lăcătuși și a cântat rudelor sale cântece pe care ea le-a creat

Încă de dimineață, toată suflarea din Alunu, localitatea natală a celebrei Filofteia Lăcătușu, prim-solistă a Ansamblului Artistic ,,Doina Gorjului” între 1969 și 1977, anul dispariției sale la cutremur, era conectată la frumosul eveniment folcloric ce urma să se desfășoare în premieră absolută chiar acolo de unde, în urmă cu 45 de ani, neuitata lor înaintașă a plecat să cucerească inimile milioanelor de admiratori ai cântecului popular de mare autenticitate.
De astă dată, în centrul atenției au fost cei 30 de mici concurenți care iubesc ,,viersul și cântecul nostru strămoșesc”, obținând prin multă muncă o seamă de premii și de distincții la concursurile rezervate categoriei lor de vârstă.

În vizită la casa Filofteii

După sosirea la Alunu,toți concurenții, alături de părinți dar și de apropiați, au făcut un pelerinaj la casa natală a Filofteii, aflată în satul Dealu Roșu, unde au avut prilejul să admire camerele unde a copilărit artista, cunoscându-i totodată pe frații și nepoții acesteia, care au rămas profund impresionați de curiozitatea dar și de talentul deosebit al copiilor care au făcut o mare surpriză întregii asistențe. Aceștia au interpretat, chiar în fața casei vizitate, câteva din cele mai cunoscute creații ale neuitatei artiste.

Festivalul a reunit pe scena sa concurenți din județele Gorj și Vâlcea
Festivalul a reunit pe scena sa concurenți din județele Gorj și Vâlcea

Concursul

Festivalul s-a ținut în somptuoasa sală de spectacole din incinta primăriei Alunu, care, deja, poartă numele  „Filofteia Lăcătușu”, sub privirea celor 300 de spectatori, a început competiția folclorică, supervizată de un select juriu care i-a avut în componență pe: Emil Lăcătușu- profesor la Liceul de muzică ,,Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, Vasile Pârvu Boeangiu- primarul comunei Alunu,  Dumitru Hortopan- directorul Muzeului Județean Gorj,  Constantin Dârvăreanu- directorul Ansamblului ,,Nedeia” din Novaci,  Daniel Ijac- managerul Casei de discuri ,,Ijac Music Production”, Angelica Mirea- profesor la Liceul Teologic Tg. Jiu, Mihaela Sandu- nepoata artistei, Andreea Grigore- elevă la Școala gimnzială Alunu,  Gigi Vasile- redactor la Radio Accent și Ion Drăgan- profesor la Școala Populară de Artă Târgu Jiu.
După mai bine de trei ore de cântec, dar și de emoții, atât din partea concuncurenților cât și din partea părinților, juriul, care a avut de îndeplinit o misiune grea din cauza valorii ridicate a copiilor, a dat următorul verdict : Marele Premiu și Trofeul Festivalului- Luiza Ciudin,Pojogeni,Gorj(clasa prof. Cristina Olteanu și Camelia Argint); Premiul I– Anca Burlan, Bumbești-Pițic, Gorj (clasa prof. Emilia Drăgotoiu Nanu); Premiul II – Adriana Maria Soreanu, Bumbești-Jiu, (clasa prof. Emilia Drăgotoiu Nanu); Premiul III, Yasmine Polacek, Târgu-Jiu, (clasa prof. Cristina Olteanu) ; Premii speciale : Denisa Ungureanu, Motru ; Luis Văcaru, Târgu-Cărbunești ; Laura Ungureanu, Scoarța; Ștefania Andreaa Coardă, Stejari. Ceilalți 22 de concurenți, la rândul lor, au primit premii de participare.

Organizare

În final, pentru ca reușita unei zile culturale de excepție să fie desăvârșită, și-au dat concursul nume grele ale folclorului gorjenesc și vâlcean cum sunt : Constantin Logofetescu, Ana Bejinaru, Adnana Dinea, Elena Soreanu, Sofia Pleșu, Alexandra Ceaușescu, Dinel Drăgan, Elisabeta Vasile, Nicoleta Lăcătușu, Angelica Mirea, Teodora Pană, Ion Drăgan, Luciana Ene și Maria Beatrice Băndoiu.
Organizatorii principali ai festivalului au fost: Primăria și Consiliul Local Alunu, Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”, Casa de discuri ,,Ijac Music Production”, Asociația Culturală ,,Doruleț din România” și Asociația ,,Avellana” din Alunu. Inițiatorul Festivalului Copiilor „Filofteia Lăcătușu” este publicistul Dorin Brozbă, cel care a scris cartea „Filofteia Lăcătușu, un cântec stins la 30 de ani” și a inițiat multe alte proiecte culturale care cinstesc memoria marilor artiști populari ai Olteniei.