Minerii și energeticienii au început protestele

Loading

Termocentralele Rovinari și Turceni au fost oprite pentru câteva zile
Termocentralele Rovinari și Turceni au fost oprite pentru câteva zile

Un număr de 100 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au pichetat marți, 14 mai 2013, sediul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, din București. Acțiunea lor se înscrie într-un șir de proteste îndreptate împotriva instituției pichetate, aceasta fiind acuzată că favorizează producătorii de energie eoliană și hidro. Un alt protest va avea loc, spun sindicaliștii, începând cu data de 20 mai 2013, la sediile Complexului Energetic Oltenia și Diviziei Miniere din Târgu Jiu, după ce conducerea CEO a decis reducerea salariilor unei părți din personalul TESA.
Potrivit unui comunicat remis presei de Federația Națională Mine Energie, Colegiul Director al acesteia a decis următoarele:
„Continuarea activității de pichetare a sediului ANRE în perioada 13-20 mai (pichetarea a început, de fapt, pe 14 mai- n.r.), pentru a se atrage atenția autorităților în drept și a opiniei publice asupra pericolelor externe care prejudiciază industria energetică și consumatorii din România.
Începând cu data de 20 mai, pe termen nelimitat, se vor desfășura acțiuni de pichetare ale sediilor CE Oltenia și Diviziei miniere cu 300 de membri de sindicat, pentru a protesta față de abuzurile conducerii unității prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă 2013/2014.”
De asemenea, în comunicatul semnat de președintele FNME, Marin Condescu, se mai spune că Federația va depune plângeri penale tuturor responsabililor din administrația CEO, pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanei, că-i va sprijini pe salariați pentru deschiderea conflictelor individuale de muncă și că va declanșa, în urma consultării cu responsabilii sindicali, conflictul colectiv la nivelul sectorului mine- energie.

Opinia administrației

La rândul ei, administrația are puncte de vedere pro și contra sindicate. La capitolul producție de energie, este de acord cu sindicatele că ANRE favorizează producătorii de energie eoliană și hidro, cu toate că luni, 13 mai 2013, directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a declarat că ANRE a revenit la gânduri mai bune și că sindicaliștii nu mai au motive să picheteze ANRE.
Cât despre reducerile de salarii la o parte din TESA, directorul Antonie spune că sunt legale: „A fost o decizie a directoratului ca tot personalul TESA să fie plătit la fel, dacă se află pe același palier. Nu e normal, de exemplu, un ingineri din minerit să ia salariul mai mic decât unul din energie. Oricum, nu e nimic ilegal, pentru că se respectă limitele între salariul minim și maxim prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, nu seaschimbă fondul de salarii, iar în urma acestei măsuri unii angajați vor avea scăderi de salarii iar alții creșteri, în scopul uniformizării.”