Sunt deja decenii în politica românească de când alegem pe cei din Opoziție pentru exercițiul guvernării deși, dacă ar fi să o spunem pe-a dreaptă, schimbăm pe dracu cu frate-său. Votul negativ sau oarecum falsificat, în sensul că unul câștigă alegerile și altul guvernează prin voia președintelui de cele mai multe ori, nu ne-a adus lucruri prea bune, dovadă mersul constant în jos. Temele inventate(Rusia, Justiția ș.a.) ne-au dat rezultate distorsionate ale votului. În dorința românilor de a fi bine, am cauționat lideri și partide care au dezamăgit, cei care au avut de pierdut fiind, firește, tot noi!
S-a întâmplat că așa au rămas nereformate și PSD-ul și PNL-ul, ca să vorbim de partidele mari, alternativele Pro România și USR fiind de genul ”scoală-te tu, să mă pun eu”. Așteptarea românilor pentru partide și lideri noi a rămas în același stadiu, PRO ROMANIA e un PSD mai puțin anchilozat iar USR o creație de laborator care și-a piedut ”creatorul”. ALDE, alternativa la PNL într-o vreme, este un eșec prin inconsecvență și lideri uzați. Ar fi interesantă o dizolvare a ALDE în PSD, o nouă trădare a ”generoșilor”, doar dacă acest partid ar mai însemna ceva.
Partidul Național Liberal, istoric doar prin nume, domină în prezent zona de Dreapta a eșichierului politic românesc fără rezultate notabile. Are avantajul că liderul său este la Cotroceni și cu atribuțiile președintelui duse la extrem conduce România. Planul prezidențial a fost, după model interbelic, să numească guvernul care trebuia să câștige alegerile anticipate convocate prin scurtcircuitarea Constituției. Acest plan nu a reușit, Parlamentul a rămas în mâna Opoziției, pandemia de coronavirus a afectat grav România, PNL a pierdut ”valul” popularității și acum rămâne ca strategii electorali să facă minuni pentru câștigarea alegerilor și guvern de coaliție cu USR-PLUS și eventual PMP, ținut la pragul electoral tocmai pentru astfel de proiecte. Eventuala coaliție cu USR-PLUS va afecta acest partid în mod iremediabil.
Cine crede că PSD-ul e pe cai mari se înșeală, partidul este într-o criză fantastică de lideri. Sistemul de tip feudal de promovare aduce la vârf lideri de tipul Dragnea, Ciolacu sau Firea, care nu reușesc să capaciteze nici electoratul propriu dar să mai adune voturi de la cei nehotărâți sau dezamăgiți. Nu s-au văzut atât de evident aceste lucruri din pricina faptului că s-au câștigat alegerile în lipsa alternativei. Atât PSD-ul cât și PNL-ul nu constituie ”alternative”, ci se merge pe principiul ”răul cel mai mic”. Partidele românești nu știu de doctrină, ideologie, programe ș.a., acestea sunt lucruri formale, le copiem după Vest, vorbim doar de niște vehicule electorale prin care parvin cei care își doresc. Din păcate, specialiștii se găsesc din ce în ce mai rar în partidele din România!