Exploatarea silvică aduce mulţi bani pentru funcţionarii statului

Loading

Mai mulţi funcţionari silvici de la nivel regional, gorjeni de-ai noştri, nu pot să îşi justifice averile uriaşe, în timp ce autorităţile bat pasul pe loc cu cercetarea lor. Gheorghe Dinucă și Doru Gheorghe Epure sunt doar doi dintre gorjenii care s-au îmbogăţit nemăsurat, în timp ce pădurile Gorjului şi ale Olteniei în general au dispărut din cauza unei exploatări nemiloase. Prezentăm în cele ce urmează suficiente motive ca autorităţile să îi tragă la răspundere pe ”baronii” silvici gorjeni. Mai ales că instituția care-i ține în spate are grijă să nu bată la ochi faptele lor întru îmbogățire, declarațiile de avere ale salariaților lipsind de pe site-ul oficial, acolo unde prevede legea să se afle.

Pădurea, sau „aurul verde” cum e numită,  a devenit pentru unii izvor de îmbogățire ilicită
Pădurea, sau „aurul verde” cum e numită,
a devenit pentru unii izvor de îmbogățire ilicită

Dacă doriți să aflați informații publice despre angajații ITRSV Râmnicu Vâlcea, cum ar fi declarațiile de avere, veți avea o deziluzie. La capitolul „Declarații de avere” veți găsi declarațiile de interese, ca și la capitolul „Declarații de interese”.

La solicitarea noastră către inspectorul șef al ITRSV Râmnicu Vâlcea, ing. Gheorghe Poenaru, de a ne pune la dispoziție declarațiile de avere ale lui Gheorghe Doru Epure și ale lui Gheorghe Dinucă din anii 2010, 2011, 2012, 2013 și 2014, acesta ne-a declarat: „Avem o doamnă care le ține, dar e în concediu de maternitate. Mai vine, însă, să ne ajute. O să-i spun la secretară să vi le dea pe fax.” Când am precizat încă o dată că vrem respectivele declarații începând cu 2010, acesta ne-a replicat că pe cele din anii anteriori le găsim pe site. Iar când i-am spus că nu există nici o declarație de avere din nici un an pe site, nici măcar a lui, inspectorul șef a spus că trebuie să fie o greșeală de la IT. Se vede treaba, însă, că greșeala cu pricina este puternic împământenită, pentru că au trecut mai mult de 24 de ore de la sesizarea noastră și aceasta nu a fost reparată, și nici pe fax n-am primit declarațiile de avere solicitate.
Cât despre declarațiilde de interese, acestea sunt o adevărată glumă la ITRSV Râmnicu Vâlcea, pentru că sunt pline de linii, adică „n-avem”, majoritatea angajaților arătând că sunt doar membri de sindicat și ai unor organizații profesionale. (http://www.itrsvrmvalcea.ro/index.php?pagina=detalii&categorie=4&id_articol=26)

ANI a avut norocEpure-Gheorghe-Doru-declaratie-de-avereDinuca-Gheorghe-declaratie-de-avere

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a avut mai mult noroc decât noi, intrând în posesia declarațiilor de avere, cel puțin al lui Gheorghe Dinucă. Asta pentru că a comunicat, încă din martie 2014, că Gheorghe Dinucă, adjunctul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu-Vâlcea – un gorjean din Ţicleni -, nu poate justifica peste 220.000 de euro din averea sa. Dar ceea ce nu ştie ANI, sau cel puţin nu s-a anunţat public, este faptul că un alt gorjean şi el inspector în cadrul aceleiaşi instituţii – ITRSV Râmnicu-Vâlcea – nu poate justifica sume poate mai mari decât ale celui dintâi. Săptămânalul „Vertical” a prezentat în anii trecuţi dovezi suficiente ca autorităţile statului să se sesizeze în cazul Epure.

Cine este Gheorghe Doru Epure?

Tot în paginile „Verticalului” aţi putut afla amănunte despre Gheorghe Doru Epure, cel care a înlesnit lui Liviu Pătraşcu, administratorul firmei FORESTA Curtea de Argeş, punerea ilegală în posesie a unei suprafeţe de 720 hectare pădure situată în cele mai falnice păduri ale Gorjului, o poveste despre care s-a scris mult în presa locală, dar şi în cea naţională şi care se află în prezent pe rolul instanţelor din Târgu-Jiu şi Braşov, după ce Prefectura Gorj s-a sesizat şi a cerut anularea actelor care nu sunt în regulă.
Ai crede că cei doi s-au oprit aici, având în vedere că autorităţile au intrat pe fir, dar lucrurile nu stau aşa. Dumbrava Tismanei, cea mai valoroasă zonă împădurită a Gorjului, care se află printre terenurile amintite mai sus, asupra cărora Gheorghe Doru Epure şi Liviu Pătraşcu au primit drepturi de proprietate în mod abuziv, a fost decimată de exploatarea forestieră la fel de abuzivă a celor doi, pe care inspectorii I.T.R.S.V. Râmnicu-Vâlcea abia după un an au fost capabili s-o oprească.
Şi, deşi tunurile lui Doru Epure au intrat în vizorul DNA, acesta îşi vede liniştit de treabă, cu o avere impresionantă pentru un fost şef de ocol silvic (2001-2006, Ocolul Silvic Bumbeşti-Jiu) şi actual responsabil cu vânătoarea în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj şi Olt.

O avere uriaşă

Să mai spună cineva că meseria de pădurar nu aduce bani frumoşi. O dovedeşte cu prisosinţă Doru Epure, cel care deţine, împreună cu soţia sa şi rudele apropiate, o avere considerabilă, mult peste posibilităţile sale de funcţionar public.
Cu circa opt ani în urmă, Doru Epure a concesionat un teren de 500 mp la Rânca, zonă de interes turistic unde îşi învârtea o parte din afaceri. Aici şi-a ridicat o pensiune de patru stele, ultra-modernă şi ultradotată cu aparatură electrocasnică de lux, în care a investit, „aproximativ trei miliarde de lei”, după cum însuşi declara în 2009, pentru „Jurnalul Naţional”. Oare, câţi din funcţionarii publici reuşesc să-şi ridice case de vacanţă dintr-un salariu mediu de 2.000 de lei lunar primit de la stat?
Şi asta nu-i nici pe departe destul, pentru că, pe lângă ea, Epure mai are împreună cu soţia, sau cu vărul Cosmin Manasia, nu mai puţin de 10 terenuri a căror suprafaţă este de aproape 59 de hectare, trei apartamente în Târgu-Jiu – două din ele fiind amplasate ultracentral, chiar în acelaşi bloc cu fostul sediul al Direcţiei Naţionale Anticorupţie –, un penthouse în Complexul rezidenţial de lux „Orhideea Gardens” (pe numele soacrei sale), al cărui preţ nu poate fi mai mic de 130.000 de euro, şi mai multe maşini scumpe de lux: un Mercedes Benz model CLS 320 CDI, un BMW seria 1, 4 jeep-uri, un Nissan Patrol, trei Toyota – două Hilux şi un Landcruiser, ultima înregistrată în patrimoniul firmei – Dasip Prest SRL Radoşi, administrată de cumnatul său (fratele soţiei), firmă care are drept obiect principal de activitate exploatarea forestieră, la care se adaugă zeci de utilaje şi echipamente destinate exploatării forestiere.

Aura Stoenescu
Cornel Şomâcu

One Comment on “Exploatarea silvică aduce mulţi bani pentru funcţionarii statului”

  1. Foarte interesant materialul, doamna Aura Stoenescu ma bucur ca nu renuntati la astfel de anchete.Cred ca ar trebui sa abordati jaful din padurile Gorjului si din alte zone nu doar Crasna si Runcu.
    Ca unul care stiu ce vorbesc, cum va explicati ca multi inspectori de la ITRSV Valcea sunt din Gorj? Eu cred ca ei stiu tabla impartirii!

Comments are closed.