EXCLUSIV Culisele scandalului statuilor Tătăreștilor de la Târgu-Jiu

 

În ultima perioadă, municipiul Târgu-Jiu a ținut prima pagină în mass-media centrală și locală după ce mai multe opere artistice ale sculptorului Paul Popescu au fost înlăturate de la locul de amplasament anterior ca urmare a unei decizii a Ministerului Culturii. Deși artistul gorjean părea ”victimă” în acest scandal iar autoritățile gorjene l-ar fi nedreptățit, adevărul este diferit, decizia înlăturării operelor a aparținut în întregime specialiștilor din Ministerul Culturii iar noi am aflat că sunt și alte creații ale artistului care nu au aprobare să fie instalate în Municipiu dar acestea sunt expuse în public și au fost cumpărate pe bani grei de autoritățile gorjene.

 

Spațiul public local s-a inflamat după ce autoritățile gorjene, în speță salariații Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, au înlăturat busturile Arethiei și lui Gheorghe Tătărescu. Chiar dacă se știe public de patru ani că operele artistului gorjean nu au întrunit rigorile specialiștilor din Ministerul Culturii, subiectul a părut cu totul nou și un posibil abuz al autorităților locale. Dacă la presa locală este cumva de înțeles, dorința de senzațional sau de a-l ajuta pe artistul ”nedreptățit”, comportarea liberalilor gorjeni a fost de-a dreptul penibilă. Probabil că s-au plătit niște ”polițe” politice dar primarul Marcel Romanescu va trebui să înlăture din Târgu-Jiu și alte opere artistice puse”lăutărește” în ultimii ani în orașul lui Brâncuși.  Dar asupra acestui subiect vom reveni!

 

Operele fără aprobare

 

Cel puțin din perspectiva Ministerului Culturii, sculptorul Paul Popescu nu se bucură de o trecere prea mare. La Târgu-Jiu, avem cel puțin două opere care au fost socotite nedemne de a fi amplasate în orașul lui Brâncuși. Ne întoarcem în anul 2014 când Ministerul Culturii îi comunica primarului Florin Cârciumaru că amplasarea operei Arethia Tătărescu în oraș fără avizul Ministerului Culturii era o ”ilegalitate sancționabilă”. Bustul soţiei fostului premier a fost plătit de Consiliul Judeţean Gorj cu 5.000 de euro. Soclurile au fost realizate de Primăria Târgu Jiu.

Prin adresa Ministerului Culturii înregistrată la Primăria Târgu-Jiu cu nr 2573/20.01.2014, secretarul de stat Radu Boroianu comunica autorităților locale: ”Dorim să vă aducem la cunoștință faptul că, potrivit prevederilor Legii nr 120/2006 a monumentelor de for public, cu modificările și completările ulterioare, orice bun imobil, lucrare de artă plastică, artă monumentală, construcție sau amenajare neutilitară, având caracter decorativ, comemorativ și de semnal, amplasat în spațiul public, într-o zonă de protecție, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, trebuie să obțină avizul estetic eliberat de Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public.

Având în vedere cele de mai sus și faptul că lucrarea menționată a fost deja amplasată fără avizul Ministerului Culturii, vă informăm că vă aflați într-o situație de ilegalitate sancționabilă.

În consecință, vă rugăm să luați de urgență măsurile care se impun pentru soluționarea acestei situații, întrucât amplasarea acestei lucrări în spațiul public, fără respectarea prevederilor legale, constituie contravenție și va fi sancționată în consecință”.

În 6 februarie 2014 s-a reunit Comisia Națională pentru Monumente de For Public care a ”respins cu unanimitate de voturi” proiectul sculptorului Paul Popescu. Adresa nr 372/10.02.2014 a Ministerului Culturii prevedea următoarele: ”Având în vedere cele menționate(adică respingerea proiectului n.n.), în vederea eliberării avizului favorabil, Comisia recomandă realizarea unui nou proiect, cu o reprezentare adecvată a personajului și transmiterea unor imagini clare ale acestuia, în faza de modelaj.

De asemenea, dorim să vă atragem atenția, pe această cale, asupra faptului că, întrucât lucrarea menționată, precum și bustul lui Gh. Tătărăscu, aflat în vecinătatea acesteia, amplasat în anul 2011, sunt deja amplasate fără avizul Ministerului Culturii, eliberat în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, potrivit prevederilor Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public, vă aflați într-o situație de ilegalitate sancționabilă. Astfel, vă rugăm să luați de urgență măsurile care se impun pentru remedierea acestei situații”. Doar că ani de zile nu s-a mai întâmplat nimic, mai exact până în momentul când Curtea de Conturi a constatat că Muzeul Județean-Consiliul Județean Gorj au cumpărat o operă fără valoare artistică și amplasată ilegal. Soluția găsită de instituția muzeală, obținerea acordului pentru un nou amplasament(Vladimir), a salvat lucrurile dar a stârnit nemulțumirea artistului. Mai mult, în săptămânile trecute Ministerul Culturii a somat Primăria Târgu-Jiu să intre în legalitate pentru că sunt și alte dovezi de încălcare a legislației în domeniu.

 

”Fără calități plastice”

 

În scandalul ”statuilor”, presa și autoritățile locale par să fi ignorat o recidivă a altei opere a artistului gorjean. Astfel, un bust al lui Mihai Eminescu, operă comandată inițial de autoritățile vâlcene din câte se pare aceluiași Paul Popescu, ar fi trebuit cumpărat și amplasat de către Primăria Târgu-Jiu după ce proiectul inițial a căzut. Doar că, ce să vezi, amplasarea lucrării de for public ”Bust Mihai Eminescu” în centrul orașului, operă donată de un important om de afaceri, nu se pate face pentru că ”Proiectul ”Bust Mihai Eminescu” a fost analizat de Comisia Națională pentru Monumente de For Public în ședința din 13.11.2017. Comisia a respins proiectul motivând astfel: realizarea artistică este irelevantă, tratarea este narativă, fără calități plastice care să pună în valoare motivul și personalitatea lui Eminescu”.

Nu știm acum cine are dreptate, mai ales că sculptorul Paul Popescu a introdus în discuție și dimensiunea sa de apărător al operelor lui Brâncuși care i-ar fi atras antipatia unor specialiști din Ministerul Culturii, dar cu siguranță legea trebuia respectată. La Târgu-Jiu se pare că a fost un ”sport național”  cu amplasarea unor opere sculpturale fără respectarea legii, dacă vrem în Europa trebuie în primul rând să respectăm legea. Primul pas a fost făcut, așteptăm și pe următorii.