In Memoriam ”Constantin Brâncuși” – eveniment omagial cu expoziție de artă plastică gorjeană la Viena

Loading

Cu prilejul împlinirii a 67 ani de la trecerea în neființă a marelui sculptor român Constantin Brâncuși, în după amiaza zilei de sâmbătă 16 martie a.c., la sediul Institutului Cultural Român din Viena, a avut loc evenimentul dedicat marelui sculptor ”In Memoriam – Constantin Brâncuși”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român din Viena în parteneriat cu Centrul de Cercetare Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În prima parte a evenimentului deschis de doamna Andreea Dincă – director al ICR Viena, a fost prezentate, de către domnul  Adrian Bândea – managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, câteva detalii despre eveniment și un film despre activitatea centrului urmat de un alt film de prezentare  a municipiului Târgu Jiu și a Căii Eroilor realizat de Primăria Târgu Jiu. Evenimentul a continuat cu prezentarea de către cercetătorul Sorin Lory Buliga a filmului său de cercetare ”Creatorul sculpturii moderne”, urmat de un alt film de prezentare ”Ansamblul monumental de la Târgu Jiu” al cercetătoarei Doina Alecu.

Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu lansarea volumului ”Istoricul ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” al autorilor Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu și cu prezentarea domnului Cătălin Băncilă – președintele Fundației Maria pentru UNESCO despre Școala Internațională de Patrimoniu, Cultură și Artă ”Constantin Brâncuși”.

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică ”Itinerarii vizuale”, expoziție dedicată artei contemporane românești şi promovării Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, înscriindu-se totodată în suita de manifestări dedicate comemorării a 67 de ani de la trecerea în eternitate a sculptorului Constantin Brâncuşi.

În expoziție sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii al Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.  Artiștii plastici gorjeni care expun la Viena sunt: Mihai Țopescu, Gheorghe Plăveți, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoș Bădița, Constantin Dobrițescu, Armand Landh, Georgiana Brandt, Daniel Semenescu, Iliana Gheorghiu, Florin Gheorghiu, Romana Țopescu Trăistaru, Anca Maria –Stănciulescu, Andreea Medar, Mălina Ionescu, Bogdan Epure, Dragoș –Radu Trăistaru, Cristina Cioplea, Laurențiu Stoicu, Mariana Frătița, Cătălin Negrea, Dan Adrian Bândea, Ana Daria Ionescu Haidău, Constantin Semenov și Laura Semenov, curatorii expoziției fiind artiștii plastici Vasile Fuiorea, Mihai Țopescu, Armand Landh.

Reținem declarația președintelui Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, referitoare la această expoziție: ”Expoziția ….prezentată publicului vienez este o sinteză din arealul artei gorjene, în contextul artelor vizuale contemporane, cuprinzând lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative, fotografie artistică şi noile medii de exprimare vizuală. Evenimentul expozițional se configurează ca o radiografie-segment a artei contemporane românești, cu particularitățile sale gorjene, ce cuprinde o varietate de abordări artistice şi stilistice, cu inserție în arta universală. Expoziția reprezintă o demonstrație culturală importantă pe care această breaslă de creatori contemporani dorește să o facă vizibilă la Viena, lucrările acestui grup evocând în general sau în particular acel filon specific culturii române, care se face simțit și în arta lui Constantin Brâncuși. Opera sculpturală fundamentală a lui Brâncuși de la Târgu Jiu este pentru majoritatea artiștilor expozanți o sursă inepuizabilă de inspirație și motivație a actului de creație, pentru acum dar și pentru viitor. Abordările artistice din această expoziţie reflectă, pe de o parte, viziuni actuale ale artei contemporane precum street-art, fotografie-montaj sau land-art, iar pe de altă parte sondări mai tradiționale, dar nu mai puțin interesante, în domeniul picturii, sculpturii sau textilelor.”

Vernisajul expoziției  a avut loc la galeria Institutului Cultural Român din Viena, în prezența celor trei curatori ai expoziției: Mihai Țopescu, Vasile Fuiorea și Landh Armand.

În cele ce urmează, prezentăm câteva informații despre cei trei artiști curatori ai expoziției, așa cum sunt prezentați de către organizatori.

Vasile Fuiorea s-a născut în Peștișani, Gorj. Între anii 1986 și 1991, a urmat studiile liceale la Liceul de Arte Plastice din Craiova, specializându-se în pictură sub îndrumarea profesorului Mihai Trifan. A continuat să își aprofundeze studiile în domeniul artei la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Plastice și Decorative, unde, între 1992 și 1998, s-a specializat tot în pictură, avându-l ca profesor pe Romul Nuţiu. Din 2010, Vasile Fuiorea ocupă funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu. În 2012, și-a finalizat studiile doctorale în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara. Activitatea sa expozițională este vastă, incluzând numeroase expoziții personale: în 1996 la Biblioteca de Artă din Timișoara, în 2000 și 2007 la Galeriile Fondului Plastic din Târgu Jiu, în 2009 a avut o expoziție doctorală la Galeria „Mansarda“ a Facultății de Arte și Design din Timișoara, precum și expoziții la Centrul de Cultură și Artă „Constantin Brâncuși“, Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Galeriile de Artă din Hunedoara, Galeria „Arta“ a UAP din Craiova, și la Galeriile de Artă din Târgu Jiu, unde a prezentat „Vasile Fuiorea – Traseele cristalizării stilistice în cariera de plastician“. Pe plan internațional, a participat la Festivalul Internațional al Artelor Vizuale „Gorjfest“ la Târgu Jiu și la Muzeul de Arte Moderne din Silistra, Bulgaria, în 2010, precum și la ediția din 2013 a aceluiași festival. În 2013, lucrările sale au fost expuse la Salonul European de Artă Modernă din Gabrovo și la Muzeul de Artă Modernă din Ruse, Bulgaria, marcându-și astfel prezența în peisajul artei vizuale europene.

Mihai Țopescu s-a născut la Țicleni, Gorj, în anul 1956. În perioada 1977–1981 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, România; iar in anul 1985 a absolvit Academia Kunst Baden, Viena, Austria. Artistul Mihai Ţopescu și-a început cariera ca designer al fabricii de sticlă din Târgu-Jiu, Romania, care era, la acel moment, una dintre cele mai bune din Europa. Sub conducerea lui, au fost create linii de produse care s-au bucurat de succes și recunoaștere atât la târgurile de profil, cât și din punct de vedere comercial. Din 1985 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Armand Landh este un pictor român contemporan. Lucrările sale integrează în mod fluid experiențe vizuale americane caracterizate prin natura lor agresivă și consumistă, reprezentând o cultură concentrată pe satisfacția imediată mai degrabă decât pe repere durabile, rezultând într-o pânză care străbate timpul și spațiul. Abordarea artistică a lui Landh transcende simpla imitare sau reproducere mecanică, deoarece acesta se aprofundează în căutarea propriei identități într-o lume depersonalizată – o revenire la auto-reflecție după deziluzia visului american. Inspirându-se dintr-o gamă diversă de surse precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jean-Michel Basquiat, Neo-Dada, Fluxus, sloganuri motivaționale, date istorice, Sărutul lui Brâncuși, MoMa și Târgu-Jiu, Armand Landh invită spectatorii în regatul captivant al Army Landh. Aici, subconștientul artistului se materializează în palimpseste postmoderne, oferind o privire unică asupra țesăturii complexe a gândurilor și experiențelor sale. Parcursul educațional al lui Armand Landh include obținerea unei diplome de licență de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, în 2013, precum și studii la Facultatea de Arte, Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, din 2010 până în 2013. Înainte de a se dedica artei, a urmat studii în Sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, din 2004 până în 2008, și și-a aprofundat fundalul academic cu studii în Litere la aceeași universitate din 2002 până în 2004. Și-a expus lucrările la nivel național.

De menționat faptul că expoziția va fi deschisă publicului în perioada 16 martie – 12 aprilie 2024.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”