În țara nimănui

Loading

 

Se mândresc unii, dintr-un motiv sau altul, cu faptul că cele mai mari realizări ale  României după 1989 sunt aderarea la NATO și UE. E pe undeva normal dacă ținem cont de faptul că în această perioadă nu am fost în stare nici să văruim ce ne-a lăsat Ceaușescu, iar România este gata să se prăbușească ca infrastructură feroviară și rutieră, a imobilelor cu bulină ș.a. Aderarea la Europa a avut costurile ei, cele mai importante fiind plecarea românilor spre alte zări, o migrație de dimensiuni uriașe. Din păcate, schimbările survenite în România în ultimele trei decenii nu au adus modificări  esențiale în comportament, aici și în Europa românii sunt tot ”rupți în coate”, dispuși oricând să fenteze statul dar urlând că acesta nu le asigură condiții ca în Europa în școli și spitale, de exemplu.

Pentru că am ajuns o țară neguvernabilă, și nu mă refer la experimentul ”Rezist”, avem amânări peste amânări pentru ca niște cetățeni care datorează statului bani să își depună formularele. Adică în loc să-i amendeze pe dobitocii care au așteptat până în ultimele zile să își depună documentele, statul îi premiază cu o amânare și cu repetate scutiri de la plata obligațiilor. Că e foame de bani e o realitate, că statul a ajuns o entitate adversă pentru unii cetățeni o vedem în viața de zi cu zi dar parcă toate cedările trebuie să aibă o limită. A premia în continuare pe cel care încalcă legea este primul semn că nu ne mai facem bine. Poate experimentul ”vaucherelor de vacanță” ar trebui să înceteze de vreme ce nu le folosesc titularii și cresc artificial prețurile, poate facilitățile pentru pensionari ar trebui să se reducă din moment ce stațiunile balneoclimaterice acoperite cu bilete pentru cei în vârstă sunt pline de tineret, poate și noi ceilalți ne dorim o țară ca afară.

S-a ajuns până acolo încât administrația BNR este ”avocata” băncilor comerciale străine în dauna românilor. Trăim zi de zi un experiment în care orice mărire de pensie sau salariu se duce în contul acelorași afaceriști care fentează statul pentru că cresc nejustificat prețurile. Ce să mai vorbim de ”vaucherele de vacanță” acordate de stat care au aruncat în aer și puțina normalitate din turismul românesc. Mai exact, dacă nu ești bugetar e mai ieftin să îți faci concediul în Bulgaria, Grecia, Turcia, și vorbesc de amărăștenii de rând, iar dacă ai vauchere îți faci concediul anul viitor pentru că acum e totul full la mare sau la munte. Nimeni nu se gândește la viitor, toată lumea se pregătește de ”apocalipsă”!

România a rămas țara nimănui din moment ce 3-4 milioane de români au părăsit-o siliți de nevoi. Doar că la acest moment statul român plătește bani grei pentru formarea forței de muncă din alte țări, un lux care ni-l permitem din ce în ce mai greu. Avem în momentul de față vreun milion de tineri cu părinții plecați în străintate care se școlesc pe banii statului român fără ca  cineva să plătească taxe și impozite. Personal nu mi se pare deloc în regulă să fiu înjurat de cei de afară de cum votez sau de ce nu am plecat ca ei iar aceștia să folosească statutul de cetățeni pentru diverse avantaje din partea statului-mamă.

Aflăm, de exemplu, că Diaspora pregătește un mare miting în România împotriva ”panalilor” Stângii, cei de Dreapta nu se pun că au fost scăpați de Kovesi pe motiv că ”nu este dovezi” sau dosarele se vor prelungi până citește Băsescu Levantul și Iohannis Constituția României, E de bine, chiar merită felicitări că se implică în viața țării natale Diaspora, dar dacă vor să rămână cetățeni ai acestei țări ar trebui să o arate și la capitolul obligații. Cine are urechi de auzit…