Erasmus+ “Metode de creștere a interesului elevilor de gimnaziu pentru învățământul tehnic”

Loading

Grupul Şcolar Energetic Nr. 1 organizează pentru a doua oară acest simpozion de mediu

În data de 24 noiembrie 2023, Liceul Energetic Târgu Jiu a organizat conferința internațională- eveniment de multiplicare, care a marcat încheierea proiectului Erasmus+ Metode de creștere a interesului elevilor de gimnaziu pentru învățământul tehnic”– 2020-1-SE01-KA202-077856, desfășurat în perioada 2020-2023.

Țările partenere în proiect au fost Suedia, Polonia, Grecia și România, iar valoarea grantului a fost de 180 mii euro.

Obiectivul general al proiectului este de a crește interesul pentru educația tehnologică, astfel încât mai mulți elevi să caute acest tip de educație, dar și pentru satisfacerea nevoii de forță de muncă în industrie pe termen lung, reducând astfel șomajul în rândul tinerilor.

În vederea atingerii obiectivului, s-au propus diferite metode de creștere a interesului pentru învățământul tehnic și de colaborare între școlile gimnaziale și liceele tehnologice. Una dintre metode se referă la organizarea unor activități, în cadrul cărora elevii liceului nostru au  îndrumat elevii din clasele a VIII-a de la  Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărescu”, în vederea realizării unor proiecte, care au presupus atât abilități practice, cât și cunoștințe tehnice. Prin această metodă, s-a dorit ca elevii de liceu să devină  modele de urmat și, cu entuziasmul lor tineresc, să își transfere interesul și atitudinea față de tehnologie către elevii mai tineri.

Astfel, pe parcursul desfășurarii proiectului, elevii din clasele a VIII-a, sub îndrumarea elevilor liceului nostru, au fost initiați în utilizarea platformei de procesare tip open-source ARDUINO, bazată pe software si hardware flexibil, construită în jurul unui microcontroler  și au realizat următoarele proiecte, care au fost prezentate în cadrul vizitelor în țările partenere: sensor de parcare, pian și joc programate cu ARDUINO, anemometru, radar ultrasonic, sistem automat de închidere a unei uși.

Aceste activități s-au desfășurat în laboratoarele unității noastre și au presupus colaborare în echipă, spirit de inițiativă, dar și dorința de a realiza activități conforme cu profilul tehnic al liceului nostru, care să crească interesul elevilor de gimnaziu pentru învățământul tehnic.

Coordonatori proiect:

Director prof. Antoaneta Butoarcă

Prof. Protesi-Sefter Irina Monica

Prof. Gheorghița Clipicioiu