Enigma guvernului de tehnocrați

Loading

Cornel ŞomâcuÎn ultimele săptămâni, România a fost supusă unui experiment unic, o schimbare de putere forțată de o minoritate prin mijloace nedemocratice. Indiferent de ce spun reprezentanții unor ONG-uri finanțate din exterior, în țările democratice schimbarea de putere se face în urma unor alegeri libere. Din nefericire, aceste alegeri se pot organiza extrem de greu pe actuala Constituție din România iar voința politică nu a existat în această direcție. A apărut astfel ideea unui guvern tehnocrat încurajat chiar de cele două partide mari ale României, PSD și PNL. Dacă pentru liberali este un pas înainte spre guvernare, a fost dat jos PSD-ul, pentru social-democrați începe o perioadă tulbure după cea mai bună guvernare din ultimele decenii și aici vorbim de cifre oficiale, nu de manipulări ”tehnocrate”.
Se vorbește despre faptul că românii nu ar mai dori politicieni-cum sondajele spun altceva mergem pe încredere cu cei care spun asta-și că trebuie să avem ”specialiști”. Doar că i-am găsit doar pe angajații de rang inferior de la Comisia Europeană, FMI sau multinaționale, lucru ce într-o țară normală nu ar trebui să fie o garanție nici de competență și nici de bună credință. Mai exact, România a suferit enorm în toți acești ani pe relația cu organismele internaționale iar specialiștii noștri au lucrat pentru acestea. Unde mai punem că un politician poate fi sancționat la vot, un tehnocrat de al nostru poate fi premiat dacă nu are mamă, nu are tată la postul de bază pe care îl are. Nu trebuie să se întâmple așa dar teoretic este foarte posibil!
Cu siguranță, în perioada următoare vom afla de ce PSD-ul a cedat guvernarea fără luptă și de ce sprijină un guvern de dreapta. E greu de crezut că membrii PSD înțeleg ce se întâmplă mai ales după ce au fost avertizați că Liviu Dragnea va renunța la guvernare pentru imunitate în fața DNA dar i-au dat partidul pe mână. Nu doar că evenimentele s-au precipitat rapid, în mai puțin de-o lună PSD-ul a fost trecut în Opoziție, dar o anumită parte a presei-totdeauna nefavorabilă PSD-susține ideea că Ponta a trădat și că Dragnea s-a văzut în fața faptului împlinit. Citite în această cheie, evenimentele s-au petrecut exact invers, manipularea putând continua pe termen scurt cu o palidă consolare a unui vicepremier din cunoscutul ”grup de la Cluj”, un fel de ”cal troian” în rândurile PSD. Peste câteva luni, PSD-ul va face și Opoziție cu sau fără Dragnea!
La început de nouă guvernare nu ne rămâne decât să sperăm că va fi mai bine, ”strada” adevărată și nu cea fabricată în laboratoare poate fi nimicitoare!