Cine credea că problemele mineritului și producerii de energie electrică din Gorj se vor rezolva odată cu apariția Complexului Energetic Oltenia va avea o cruntă dezamăgire. S-ar putea să fie chiar începutul sfârșitului din mai multe puncte de vedere, lucruri de care autoritățile gorjene par să nu știe sau să nu vorbească. În locul unor dispute sterile pe funcții și ”afaceri”, specifice sindicatelor și partidelor din coaliție, avem nevoie de foarte multă atenție pentru că de deciziile care se adoptă cu acest prilej depinde viitorul nostru.
Sunt cel puțin două vești care au apărut în ultimele zile și care dau fiori. Prima, Complexul Energetic Oltenia trebuie privatizat în accepțiunea FMI, chiar dacă este o entitate economică care nici nu s-a cristalizat. A doua veste, poate chiar mai gravă decât prima, Comisia Europeană a comunicat Ministerului Economiei că nu mai este de acord să cofinanțeze un program de 127 milioane de euro pentru activități de desulfurare la termocentrale, deși în 2008 a avizat schema de ajutor de stat. Cum termenele de conformare la cerințele de mediu nu s-au modificat, ele sunt incluse în Tratatul de aderare a României la UE, suntem fără bani la doar un an de data fatidică. În condițiile date, există un risc major ca termocentralele pe cărbune să fie închise în anul 2013.
Cred că lucrurile se leagă intenționat sau nu, anunțăm că nu există finanțare iar apoi vrem să vindem. Valoarea, și așa diminuată de criză, va fi minimă. Presiunea FMI este o practică cunoscută, toate activele României s-au vândut pe bani puțini la ”recomandarea” comisarilor. Doar că acum situația este mult mai gravă, riscăm să aducem noi stăpâni la Rovinari și Turceni pe sume ridicole. Dacă soluția nu a fost clocită în niște laboratoare politice românești, sindicatele și politicienii Gorjului ar trebui să intervină. Este vorba de supraviețuirea acestei zone, nu avem o alternativă economică și s-a văzut că ce e privatizat pe nimic, nimic va reprezenta în viitor. La acest moment, România stă bine-cel puțin pe hârtie-la producția de energie electrică. Poate că pe cineva deranjează această situație și încearcă să ia măsuri!!!
FMI pune presiune în prezent pentru privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni ale Electrica Distribuţie și Electrica Furnizare, după câte știu ultimele filiale aflate în proprietatea statului. E foarte periculos, gândiți-vă că CEZ-ul sau ENEL-ul au luat pe mai nimic celelalte sucursale și au reușit să facă un profit colosal. În rest nu au investit nimic, au dat oameni afară iar rețelele iau foc la fiecare adiere de vânt. Ce să mai vorbim de modul de a trata clienții, sunt stăpânii noștri, nu cei care ne prestează niște servicii.
Suntem la un moment de cotitură, dacă nu știm să ne gospodărim singura resursă pe care o avem, viitorul va fi o problemă. Sperăm să nu predicăm în pustiu!