Emilia Drăgotoiu Nanu, o artistă împlinită

Loading

Interpretă de muzică populară, creatoare de linii melodice și versuri populare, profesor de canto popular la Palatul Copiilor Rovinari, coordonatorul Grupului Privighetorile Gorjului, mamă și chiar tânără bunică, Emilia Drăgotoiu Nanu e o artistă împlinită. Iar cea mai nouă realizare a sa este Albumul „Bărbate să nu mă cerți”, pe care tocmai l-a lansat, la Muzeul Județean Județean Gorj.

Emilia Drăgotoiu Nanu: „Am crescut în spiritul unor trăiri pe care ți le poate trezi doar acest domeniu al culturii pur românești”
Emilia Drăgotoiu Nanu: „Am crescut în spiritul unor trăiri pe care ți le poate trezi doar acest domeniu al culturii pur românești”

Reporter: Cum ați ajuns să îmbrățișați această parte a artei: folclor, tradiții, muzică populară?
Emilia Drăgotoiu Nanu: Am crescut în spiritul unor trăiri pe care ți le poate trezi doar acest domeniu al culturii pur românești. De când mă știu, la noi în casă s-a auzit muzică populară. O ascultam la radio mai întâi, apoi la pikup și știam cântecele de pe plăcile de vinil în ordinea în care erau cântate. Dar cele mai vechi amintiri despre începuturile interesului meu pentru cântec, sunt undeva pe la vârsta de 2 -3 ani, când cântam cu bunica mea Lucreția Dobrițoiu.
Tradițiile le-am văzut și îndrăgit iarna, de Crăciun și Anul Nou, la nunțile din sat care atunci țineau 3 zile, dar și la nedeile care erau în fiecare sat și unde mă duceam îmbrăcată în costum popular.
Folclorul, în vremea copilăriei mele era un termen care nu știam ce înseamnă, dar care acum îmi dau seama că exprima ceva clar, curat și pur românesc. Din păcate aceste trăsături ale folclorului s-au ”voalat” și este un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze.
R: Ați avut un model în viață?
E.D.N: Da, toate marile valori ale muzicii populare care de-a lungul timpului au fost și vor fi un model pentru toate generațiile ce le-au urmat: Maria Lătărețu, Maria Tănase, Ion Luican, Ileana Sărăroiu, etc.
R: Cum ați decis să îndrumați copiii pe calea cântecului?
E.D.N: Eeeei! Uneori visăm, visăm și nu știm dacă visele se vor împlini. Și pentru a se împlini este nevoie să avem șansa să întâlnim oamenii potriviți care să ne întindă mâna să ne ajute să putem să ne ridicăm. Pentru mine în acest caz, omul potrivit a fost D-na Aurora Trașcă. Dumneaei mi-a deschis o ușă pe care îmi doream să intru, dar nu știam cum și dacă voi avea vocație de dascăl ca să pot face acest lucru, așa încât să am rezultate bune și foarte bune. Am reușit și îi mulțumesc pentru asta.
R: Ce simțiți când elevii dumneavoastră ajung pe marile scene ale țării? Ne puteți da un exemplu?
E.D.N: Sunt mândră și împlinită că în felul meu mi-am făcut datoria față de umanitate, față de pământul și neamul românesc și că am putut să îmi depășesc și stăpânesc ”eul” încât să pot da și altora din preaplinul meu de dragoste și pasiune pentru muzica populară și folclor, așa încât peste timp să mă pot vedea în acești tineri. Vă voi da câteva exemple, asocierea vă rog să o faceți dumneavoastră: Olguța Berbec. Maria Beatrice Băndoiu, Luciana Ene……
R: Povestiți-ne o pățanie din spectacole la care ați participat, cu copiii sau singură.
E.D.N: În general nu am prea avut parte de pățanii pentru că sunt ordonată și îmi fac bine temele, încât să fiu stăpână pe mine. Mi s-a întâmplat o dată să uit acasă opregele, dar am avut timp până am intrat în spectacol să trimit pe cineva să mi le aducă.
R: Ați lansat, de curând, albumul „Bărbate, să nu mă cerți!” Cine a făcut versurile, muzica, orchestrația?
E.D.N: În ce mai mare parte, piesele de pe acest album îmi aparțin ca text și linie melodică, dar orchestrația îi aparține Maestrului Marcel Parnica, prim dirijor al Ansamblului Doina Gorjului.
R: Sunteți nu numai artist și profesor, ci și mamă și chiar tânără bunică, cum reușiți să faceți față la atât de multe provocări?
E.D.N: Pentru fiecare dintre noi, viața este o provocare. Eu pun la fel de multă pasiune și dragoste în tot ce fac. Trăiesc, cânt, muncesc și iubesc cu ceeași pasiune, iar pentru mine, familia mea este tot ceea ce are viața mai frumos și mai bun. Este echilibrul meu.
R: Suntem în prag de sărbători, ce vreți să vă aducă anul 2016?
E.D.N: Sănătate pentru mine și pentru ai mei. Și aș vrea să fim mai liniștiți în interiorul nostru, în sufletele noastre, că parcă e o agitație generală peste tot și în toate.
R: Care sunt planurile de viitor pe termen lung pentru Emilia Drăgotoiu Nanu?
E.D.N: Eu când închei un proiect, deja mă gândesc la următorul. Aș vrea în plan familial încă un nepot (dar asta nu depinde de mine…), iar profesional, să public o carte împreună cu Marcel Parnica, cu toate piesele mele din repertoriul personal, dar și cântecele pe care le-am făcut pentru elevii mei și să editez un nou album cu Grupul ”Privighetorile Gorjului”.
R: Ce oameni v-au marcat cariera?
E.D.N: Dacă ar fi să scriu o listă cu oamenii care, într-un fel sau altul mi-au marcat cariera muzicală, din multe puncte de vedere, aș scrie: Constantin Voicu – dirigintele meu din clasele gimnaziale, Ion Teoteoi – fost învățător și director al Căminului Cultural Bălești, Maria Tașcău – fostă pedagogă la Liceul Industrial Nr. 2 și care se ocupa de activitatea culturală în vremea studiilor mele liceale, Florea Dobrescu – fost coregraf al Ansamblului ”Altița” unde eu am activat între anii 1980 – 1992, Eugenia Florea – fost redactor în Radio București, datorită căreia am făcut primele înregistrări în arhiva Radio București, în 1993 cu Taraful ”Rapsozii Gorjului”, Angela Marinescu – fost redactor Radio București și inițiatoarea concursului ”Topul tinerilor interpreți” unde am fost laureată, Niculina Merceanu – fost redactor de folclor în Televiziunea Română, Marcel Parnica – fost profesor la Școala Populară de Artă în anii de după revoluție, care m-a prezentat doamnelor Trașcă și Florea și care mi-a scris multe dintre liniile melodice ale unei părți din repertoriul meu, Aurora Trașcă – fost director al Școlii Populare de Artă care m-a angajat la Școala Populară ca instructor pe o catedră de canto popular. Le mulțumesc din tot sufletul tuturor, dar și multor altora care mi-au fost alături.